Τετάρτη, 23 Απριλίου, 2025
23.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Spice it up: Εισαγωγές μπαχαρικών στην ΕΕ το 2022

ΑρχικήΝέαSpice it up: Εισαγωγές μπαχαρικών στην ΕΕ το 2022
spot_img

Το τζίντζερ ήταν το πιο εισαγόμενο μπαχαρικό 122.900 τόνους, ακολουθούμενο από την πάπρικα με 109.800 τόνους.

Με αφορμή την εορταστική περίοδο και την αρωματική ατμόσφαιρα των χειμερινών κουζινών, η Eurostat έδωσε στοιχεία για τα διάφορα μπαχαρικά που εισάγει η ΕΕ. Το 2022, η ΕΕ εισήγαγε 397.000 τόνους μπαχαρικών από χώρες εκτός ΕΕ. Η Κίνα ήταν η κύρια πηγή μπαχαρικών, συνεισφέροντας το 38% στις συνολικές εισαγωγές μπαχαρικών στην ΕΕ.

- Advertisement -

Το πιο εισαγόμενο μπαχαρικό ήταν το τζίντζερ με 122.900 τόνους, ακολουθούμενο από την πάπρικα (109.800 τόνοι) και το πιπέρι (62 900 τόνοι). Η Κίνα ήταν η κύρια χώρα προέλευσης για το τζίντζερ (54%) και την πάπρικα (72%), ενώ το πιπέρι εισήχθη κυρίως από το Βιετνάμ (56%).

Οι εισαγωγές κανέλας (16.200 τόνοι) κατέλαβαν την τέταρτη θέση, με περισσότερο από το ένα τρίτο να προέρχεται από την Ινδονησία (37%). Ο κουρκουμάς (15.800 τόνοι) κατείχε την πέμπτη θέση μεταξύ των πιο εισαγόμενων μπαχαρικών, με την πλειονότητα των εισαγωγών να προέρχονται από την Ινδία (77%). Όσον αφορά τον γλυκάνισο και τα συναφή μπαχαρικά (13.600 τόνοι), η Αίγυπτος (34%) ήταν ο κύριος προμηθευτής.

Οι σπόροι κύμινου (9.600 τόνοι) προέρχονταν σε μεγάλο βαθμό από την Ινδία (72%), ακολουθούμενοι από σπόρους κόλιανδρου (9.500 τόνοι), οι μισοί από τους οποίους εισήχθησαν από τη Ρωσία (50%) και μοσχοκάρυδο (4. 400 τόνοι), κυρίως εισαγόμενοι από την Ινδονησία ( 72%).

Σε σύγκριση με το 2012, το βάρος των μπαχαρικών που εισάγονται από τις χώρες εκτός ΕΕ αυξήθηκε περισσότερο από το ήμισυ (+57%). Οι εισαγωγές τζίντζερ και κουρκουμά στην ΕΕ υπερδιπλασιάστηκαν (+149% και +142% αντίστοιχα), καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των μπαχαρικών με τις περισσότερες συναλλαγές. Μόνο οι εισαγωγές μοσχοκάρυδου μειώθηκαν κατά -4% από το 2012. 

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οδοντόκρεμες μολυσμένες με μόλυβδο και άλλα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα – Δοκιμή σε 51 γνωστές μάρκες

Μια νέα έρευνα που διεξήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες αποκάλυψε ότι πολλές εμπορικές οδοντόκρεμες είναι μολυσμένες με μόλυβδο και άλλα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα.

Aκτινοβολημένα τρόφιμα: Είναι ασφαλή ή πρέπει να τα αποφεύγουμε; – Πώς τα ξεχωρίζουμε

Η ακτινοβόληση τροφίμων είναι μια μέθοδος επεξεργασίας τροφίμων με ιονίζουσα ακτινοβολία που αποσκοπεί στην εξόντωση παθογόνων βακτηρίων

Ευρωπαϊκό μπλόκο σε ελληνικά μύδια λόγω μόλυνσης με κολοβακτηρίδια – Ειδοποίηση RASFF

Η γνωστοποίηση στην Ευρώπη έγινε από την Ιταλία μέσω RASFF, στις 18/04/2024, ύστερα από ελέγχους που έγιναν από κτηνιάτρους στην Puglia
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα