Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023
13.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Supermarket Γαλαξίας: Υπερδιπλασιασμός κερδών το 2020. Τα επόμενα σχέδια

ΑρχικήΝέαSupermarket Γαλαξίας: Υπερδιπλασιασμός κερδών το 2020. Τα επόμενα σχέδια
spot_img

cibum team

Υπερδιπλασιασμό της κερδοφορίας της εμφάνισε πέρυσι η Πέντε Α.Ε. (αλυσίδα σούπερ μάρκετ Γαλαξίας) συγκριτικά με το 2019, «κεφαλαιοποιώντας» τη σημαντική αύξηση του τζίρου που παρουσιάστηκε συνολικά στον κλάδο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με άρθρο του Μ. Αποστόλου στην Ημερησία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μια χρονιά που ο τζίρος της αλυσίδας ξεπέρασε το μισό δισ. ευρώ (511,5 εκατ.) με ανάπτυξη 13,64%, τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 28,4 εκατ. (+117,59% από το 2019) και τα καθαρά κέρδη σε 21,38 εκατ. (με αύξηση 123,16%). Το προτεινόμενο προς την Τακτική Γενική Συνέλευση -η οποία είναι προγραμματισμένη για τον επόμενο μήνα- ποσό προς κεφαλαιοποίηση ανέρχεται σε 4,755 εκατ. ευρώ και σε αριθμό μετοχών 162.007, ήτοι ποσοστό 4,21% επί του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου, που θα διανεμηθεί στους μετόχους ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο. Αντιστοίχως ανάλογα της συμμετοχής των μετόχων στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας διανέμεται μέρισμα στους μετόχους το ποσό των 8,52 εκατ. ευρώ, ήτοι ποσοστό 7,54% επί του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου.

Τέλος στο αποθεματικό «Υπόλοιπο Κερδών εις νέο» θα προστεθεί από τα κέρδη της χρήσης ποσό 6,205 εκατ. ευρώ, δηλαδή ποσοστό 5,49% επί του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου.

Λειτουργία χωρίς τραπεζικό δανεισμό

Στις ετήσιες καταστάσεις υπογραμμίζεται ότι και πέρυσι η Πέντε Α.Ε. συνέχισε να λειτουργεί χωρίς τραπεζικό δανεισμό, εμφανίζοντας παράλληλα συνέπεια στις υποχρεώσεις της προς τους προμηθευτές και με το σύνολο των συναλλαγών που έχει στον ευρύτερο χώρο του εμπορίου και προς το Δημόσιο.

Συνολικά οι εμπορικές υποχρεώσεις της εταιρείας ανήλθαν πέρυσι σε 112,8 εκατ. ευρώ, από 102,92 εκατ. το 2019, εκ των οποίων τα 49,9 εκατ. αφορούσαν σε προμηθευτές και τα 66,93 εκατ. σε πληρωτέες επιταγές, με ένα ποσό της τάξης των 3,98 εκατ. να αφορούν σε πιστωτικά τζίρου.

Στρατηγική

Η βασική στρατηγική της διοίκησης εστιάζεται σε ανάπτυξη εντός της επόμενης τριετίας, με διαρκή επέκταση των καταστημάτων της ανά την Ελλάδα, ίδρυση logistics και επιπλέον ανάπτυξη της μηχανογράφησης της εταιρείας, ενώ στόχος είναι και η δημιουργία ορθολογικού αποθέματος για την άμεση τροφοδοσία των καταστημάτων της αλυσίδας.

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις της εταιρείας, αυτές ανήλθαν πέρυσι σε 10,1 εκατ. ευρώ, ενώ τα καταστήματα στο τέλος της περασμένης χρονιάς ανέρχονταν σε 167, εκ των οποίων τα 86 ιδιόκτητα και τα 81 μισθωμένα. Πέρυσι εντάχθηκαν στο δίκτυο πέντε ιδιόκτητα καταστήματα (σε Μενίδι, Πάτρα, Νέα Πέραμο, Ξυλόκαστρο και Ιωάννινα) και τέσσερα μισθωμένα καταστήματα στη Θεσσαλονίκη.

Τη φετινή χρονιά έχουν ήδη ανοίξει ένα ακόμη ιδιόκτητο κατάστημα στο Λαύριο και ένα ακόμη μισθωμένο στο Μενίδι, ενώ προβλέπεται να λειτουργήσουν μέχρι το τέλος του έτους επιπλέον δύο νέα ιδιόκτητα υποκαταστήματα στην Κόρινθο.

Σταθεροποίηση πωλήσεων

Για το 2021 το ζητούμενο είναι η σταθερότητα μετά από την εντυπωσιακή ανάπτυξη της περασμένης χρονιάς. Ειδικότερα η διοίκηση προβλέπει ότι οι πωλήσεις της εταιρείας θα διατηρηθούν σε σταθερά επίπεδα, παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση, διότι, όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, «η εταιρεία έχει αξιοποιήσει κατά τον καλύτερο τρόπο τα ήδη υπάρχοντα καταστήματά της και έχει διευρύνει αρκετά το δίκτυο διανομής της, με αποτέλεσμα να διατηρήσει το μερίδιο της στην αγορά. Αισιοδοξούμε ότι η ποιότητα των εμπορευμάτων της και οι καλές τιμές τους θα διατηρήσουν τις πωλήσεις της εταιρείας, σε ικανοποιητικά επίπεδα».

Πηγή: Ημερησία

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Γαριδάκια: Τι είναι η πορτοκαλί σκόνη που κολλάει στα χέρια;

Πως φτιάχνονται τα γαριδάκια Cheetos - Το επτασφράγιστο μυστικό.

Ανατροπή: Νέα έρευνα διαπιστώνει ότι τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα δεν έχουν καλύτερη γεύση από μη επεξεργασμένα

Η ελκυστικότητα των τροφίμων εξαρτάται από τους υδατάνθρακες και το λίπος και όχι από το πόσο επεξεργασμένα είναι.

cibumLEARNING: Food Defense Advanced Training Course

ΣΕ 3 ΔΙΑΘΕΣΙΜΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ: 29 NOE, 7 ΔΕΚ ΚΑΙ 14 ΔΕΚ 2023
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα