Τρίτη, 29 Απριλίου, 2025
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Συνάντηση Ρόμπερτ Κένεντι με τη βιομηχανία τροφίμων: Ελλείψεις στην ατζέντα

ΑρχικήΝέαΣυνάντηση Ρόμπερτ Κένεντι με τη βιομηχανία τροφίμων: Ελλείψεις στην ατζέντα
spot_img

Εστίαση στις χημικές ουσίες, αλλά καμία αναφορά σε παθογόνα και ιχνηλασιμότητα.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 10 Μαρτίου, ο υπουργός Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ, συναντήθηκε με εκπροσώπους ορισμένων από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες τροφίμων των ΗΠΑ, εστιάζοντας στην ασφάλεια και τη διαφάνεια των τροφίμων. Ωστόσο, η συζήτηση δεν περιέλαβε κρίσιμα θέματα, όπως οι τροφιμογενείς παθογόνοι μικροοργανισμοί και η ιχνηλασιμότητα των τροφίμων.

- Advertisement -

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των Kraft Heinz, General Mills, Tyson Foods, WK Kellogg Co., The J.M. Smucker Company και PepsiCo, καθώς και η Ένωση Καταναλωτικών Μάρκων (Consumer Brands Association). Ο Κένεντι, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter), χαρακτήρισε τη συζήτηση ως σημαντική για την προώθηση της διαφάνειας και την εξάλειψη των τοξικών ουσιών από τα τρόφιμα.

Η πρόεδρος της Consumer Brands Association, Melissa Hockstad, τόνισε ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε στη διατήρηση της πρόσβασης των καταναλωτών σε ασφαλή και οικονομικά προσιτά προϊόντα. Υπογράμμισε επίσης τη σημασία της συνεργασίας με τις αρμόδιες αρχές για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας και της εμπιστοσύνης των καταναλωτών.

Ένα βασικό σημείο της συνάντησης ήταν η ανησυχία του Κένεντι για τα πρόσθετα τροφίμων, ιδιαίτερα τις χρωστικές ουσίες. Στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2024, είχε κατηγορήσει τους κατασκευαστές τροφίμων ότι θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία μέσω της χρήσης επικίνδυνων χημικών ουσιών, οι οποίες, όπως ισχυρίζεται, θα μπορούσαν να εξαλειφθούν από τα προϊόντα.

Παράλληλα, ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι πρόσφατες απολύσεις στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) περιλάμβαναν στελέχη που εργάζονταν σε τομείς ελέγχου και εποπτείας των χημικών ουσιών στα τρόφιμα.

Παρότι η ασφάλεια των τροφίμων αποτέλεσε το επίκεντρο της συνάντησης, δεν έγινε καμία αναφορά στα τροφιμογενή παθογόνα και τα κρούσματα ασθενειών που σχετίζονται με αυτά. Εξίσου απούσα ήταν και η ιχνηλασιμότητα των τροφίμων, ένας μηχανισμός κρίσιμης σημασίας για την ανίχνευση επιμολυσμένων προϊόντων και την πρόληψη επιδημιών.

Ο FDA, ο οποίος επιβλέπει το 80% της προμήθειας τροφίμων στις ΗΠΑ, έχει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση των ανακλήσεων τροφίμων και στη διερεύνηση τροφιμογενών ασθενειών. Ένας νέος κανονισμός για την ιχνηλασιμότητα έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε ισχύ το 2026, αλλά παραμένει αβέβαιο αν θα εφαρμοστεί υπό την ηγεσία του Κένεντι.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα οικιακά πλαστικά σκεύη που προκαλούν σοβαρά προβλήματα στην καρδιά – Τι δείχνει νέα μελέτη και πως να τα αναγνωρίσετε

 Έρευνα συνδέει χημική ουσία που χρησιμοποιείται στα πλαστικά με θανάτους από καρδιακές παθήσεις

Απάτη στον τόνο: Προσθέτουν χρώμα για να μοιάζει με φρέσκο – Νέους κανόνες εισάγει η ΕΕ

Η ΕΕ παραδέχεται "Απάτη Τροφίμων" στον τόνο και θεσπίζει νέους κανόνες

Χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα – Νέα παγκόσμια μελέτη

Παγκόσμια μελέτη συνδέει την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με πρόωρους θανάτους που μπορούν να προληφθούν
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα