ΑρχικήΝέαΣυνάντηση Ρόμπερτ Κένεντι με τη βιομηχανία τροφίμων: Ελλείψεις στην ατζέντα

Συνάντηση Ρόμπερτ Κένεντι με τη βιομηχανία τροφίμων: Ελλείψεις στην ατζέντα

3 λεπτά ανάγνωσης

Εστίαση στις χημικές ουσίες, αλλά καμία αναφορά σε παθογόνα και ιχνηλασιμότητα.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 10 Μαρτίου, ο υπουργός Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ, συναντήθηκε με εκπροσώπους ορισμένων από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες τροφίμων των ΗΠΑ, εστιάζοντας στην ασφάλεια και τη διαφάνεια των τροφίμων. Ωστόσο, η συζήτηση δεν περιέλαβε κρίσιμα θέματα, όπως οι τροφιμογενείς παθογόνοι μικροοργανισμοί και η ιχνηλασιμότητα των τροφίμων.

- Advertisement -

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των Kraft Heinz, General Mills, Tyson Foods, WK Kellogg Co., The J.M. Smucker Company και PepsiCo, καθώς και η Ένωση Καταναλωτικών Μάρκων (Consumer Brands Association). Ο Κένεντι, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter), χαρακτήρισε τη συζήτηση ως σημαντική για την προώθηση της διαφάνειας και την εξάλειψη των τοξικών ουσιών από τα τρόφιμα.

Η πρόεδρος της Consumer Brands Association, Melissa Hockstad, τόνισε ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε στη διατήρηση της πρόσβασης των καταναλωτών σε ασφαλή και οικονομικά προσιτά προϊόντα. Υπογράμμισε επίσης τη σημασία της συνεργασίας με τις αρμόδιες αρχές για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας και της εμπιστοσύνης των καταναλωτών.

- Advertisement -

Ένα βασικό σημείο της συνάντησης ήταν η ανησυχία του Κένεντι για τα πρόσθετα τροφίμων, ιδιαίτερα τις χρωστικές ουσίες. Στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2024, είχε κατηγορήσει τους κατασκευαστές τροφίμων ότι θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία μέσω της χρήσης επικίνδυνων χημικών ουσιών, οι οποίες, όπως ισχυρίζεται, θα μπορούσαν να εξαλειφθούν από τα προϊόντα.

Παράλληλα, ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι πρόσφατες απολύσεις στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) περιλάμβαναν στελέχη που εργάζονταν σε τομείς ελέγχου και εποπτείας των χημικών ουσιών στα τρόφιμα.

- Advertisement -

Παρότι η ασφάλεια των τροφίμων αποτέλεσε το επίκεντρο της συνάντησης, δεν έγινε καμία αναφορά στα τροφιμογενή παθογόνα και τα κρούσματα ασθενειών που σχετίζονται με αυτά. Εξίσου απούσα ήταν και η ιχνηλασιμότητα των τροφίμων, ένας μηχανισμός κρίσιμης σημασίας για την ανίχνευση επιμολυσμένων προϊόντων και την πρόληψη επιδημιών.

Ο FDA, ο οποίος επιβλέπει το 80% της προμήθειας τροφίμων στις ΗΠΑ, έχει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση των ανακλήσεων τροφίμων και στη διερεύνηση τροφιμογενών ασθενειών. Ένας νέος κανονισμός για την ιχνηλασιμότητα έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε ισχύ το 2026, αλλά παραμένει αβέβαιο αν θα εφαρμοστεί υπό την ηγεσία του Κένεντι.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Επικίνδυνες τουρκικές ντομάτες: Κατακλύζεται η αγορά από φορτία με απαγορευμένα φυτοφάρμακα – Όλα τα στοιχεία

Οι επαναλαμβανόμενες απορρίψεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω απαγορευμένων και υπερβολικών υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων προκαλούν ανησυχία αλλά τα μολυσμένα φορτία εξακολουθούν να διατίθεται στην αγορά

Ανάκληση-μαμούθ σε περισσότερους από 50 κωδικούς κρουασάν μεγάλης αρτοβιομηχανίας – Ανακοινώσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες

Η Ferrero ανακοίνωσε την ανάκληση επιλεγμένων παρτίδων κατεψυγμένων προϊόντων αρτοποιίας σε επτά ευρωπαϊκές χώρες, με την απόσυρση να αφορά περισσότερους από 50 κωδικούς της Cupiello, καθώς και Nutella Croissant και Nutella Muffin

Συσκευασμένη σαλάτα πίσω από επιδημία σαλμονέλας στην Ευρώπη με 2 νεκρούς και 109 κρούσματα – Ανακοίνωση ECDC

Το ECDC καταγράφει 109 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 11 ευρωπαϊκές χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η έρευνα οδηγεί σε σπόρους μηδικής που διακινήθηκαν μέσω Ιταλίας