Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Συσκευασία: Σε αδιέξοδο οι κατασκευαστές στη Σκωτία λόγω της απαγόρευσης του πολυστυρενίου

ΑρχικήΝέαΣυσκευασία: Σε αδιέξοδο οι κατασκευαστές στη Σκωτία λόγω της απαγόρευσης του πολυστυρενίου
spot_img

Οι προμηθευτές συσκευασιών τροφίμων ζητούν παράταση στην εφαρμογή του νέου κανονισμού από την κυβέρνηση της Σκωτίας για να συνεχίσουν να πωλούν «απαγορευμένα» πλαστικά στα προϊόντα τους.

Στη Σκωτία από την 1η Ιουνίου τέθηκε σε ισχύ ένας νόμος απαγόρευσης των πλαστικών συσκευασιών (κουτιά μιας χρήσης από πολυστυρένιο)  και άλλων ειδών από πλαστικό, όπως πιρούνια, φλιτζάνια και καλαμάκια. Και ενώ όλα αυτά γίνονται στην προσπάθεια να γίνουν οι επιχειρήσεις πιο περιβαλλοντικά φιλικές και να μειωθούν οι αρνητικές επιπτώσεις του πλαστικού στον πλανήτη, υπάρχει και η πλευρά των εμπόρων συσκευασιών, οι οποίοι βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Τι λένε οι έμποροι συσκευασιών

Σύμφωνα με τους εμπόρους χονδρικής, οι ίδιοι βρέθηκαν εξαπίνης με την απαγόρευση, για την οποία ισχυρίζονται πως δεν είχαν λάβει επαρκή ενημέρωση. Πέραν αυτού, οι αποθήκες τους επί του παρόντος είναι γεμάτες με πλαστικό αξίας χιλιάδων ευρώ, τα οποία θα παραμείνουν αναξιοποίητα. Η κυβέρνηση καλεί να ανακυκλώνονται, όπου είναι δυνατό, αλλά ούτε αυτό είναι 100% εφικτό, καθώς δεν είναι όλα τα πλαστικά αυτά ευρέως ανακυκλώσιμα. Οπότε, ποια είναι η λύση; Να απορριφθούν; Οι χονδρέμποροι ισχυρίζονται πως θα ήταν εγκληματικό από μέρους της κυβέρνησης, τόσο να τους ζητήσει να τα πετάξουν όσο και να πληρώσουν οι ίδιες οι εταιρείες για την ανακύκλωσή τους. Αυτό που αιτούνται είναι μια καθυστέρηση επιβολής της απαγόρευσης, ωσότου να μπορούν να αντεπεξέλθουν αναλόγως.

Η στάση της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση, από την άλλη, ισχυρίζεται πως οι επιχειρήσεις είχαν ενημερωθεί έγκαιρα για την επιβολή της απαγόρευσης. Ωστόσο, ακόμα και στην ίδια την εφαρμογή της, υπάρχουν μερικά μελανά σημεία, καθώς πρέπει να συνεργαστεί με την κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας για να μπορεί να επισημοποιηθεί η απαγόρευση στο 100%. Ο λόγος για αυτό είναι ο νόμος του Ηνωμένου Βασιλείου για την εσωτερική αγορά που επιτρέπει σε επιχειρήσεις από όλα τα μέρη του ΗΒ να συναλλάσσονται ανεμπόδιστα μεταξύ τους. Οπότε, αυτή τη στιγμή επικρατεί το παράδοξο της ισχύος του νόμου στη Σκωτία, ενώ ταυτόχρονα τα προϊόντα της Μεγάλης Βρετανίας μπορούν (ανεξαρτήτου συσκευασίας) να πωλούνται εκεί.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο