Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: Έργο για νέες συσκευασίες τροφίμων με βιολογική βάση

ΑρχικήΝέαΣυσκευασίαΕΕ: Έργο για νέες συσκευασίες τροφίμων με βιολογική βάση
spot_img

Προώθηση κυκλικής Οικονομίας μέσω βιώσιμου PLA.

Οι πλαστικές συσκευασίες, κυρίως για τρόφιμα και ποτά, έχουν γίνει πανταχού παρούσες. Είναι χαμηλού κόστους και ελαφρύ, με βασικές ιδιότητες φραγμού που προστατεύουν τα προϊόντα που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση. Περίπου το ένα τρίτο των πλαστικών παράγεται για συσκευασία και περίπου το 85 % αυτών καταλήγει σε χωματερές ή ως μη ελεγχόμενα απόβλητα. Το πολυγαλακτικό οξύ (PLA), ένα βιοαποικοδομήσιμο πλαστικό, έχει ανακουφίσει την εξάρτηση του τομέα συσκευασίας τροφίμων από τις πρώτες ύλες ορυκτών καυσίμων και απαιτεί λιγότερη ενέργεια για την παραγωγή. Ωστόσο, δεν μπορεί να ανακυκλωθεί με άλλα πλαστικά και είναι αποικοδομήσιμο μόνο κάτω από σκληρές βιομηχανικές συνθήκες.

Με χρηματοδότηση από την Κοινή Επιχείρηση Βιομηχανιών που βασίζεται στη Βιομηχανία , μια σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα μεταξύ της ΕΕ και της βιομηχανίας, το έργο BIOnTop είχε στόχο να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις στο τέλος του κύκλου ζωής (EoL) και να προωθήσει μια κυκλική οικονομία για βιώσιμο PLA.

Το PLA είναι ένα πλαστικό βιολογικής βάσης που κατασκευάζεται από ζυμωμένα σάκχαρα ή φυτικό άμυλο. Αν και είναι κομποστοποιήσιμο σε βιομηχανικές συνθήκες, μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες ή περισσότερες για να αποσυντεθεί, με σημαντική εισροή ενέργειας και νερού. Τα περισσότερα PLA καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής όπου μπορεί να χρειαστούν εκατοντάδες χρόνια για να αποσυντεθεί. Σύμφωνα με τον Rafael Alonso της οντότητας συντονισμού του έργου AIMPLAS : «Όταν πρόκειται για συσκευασίες όπως τα φακελάκια τσαγιού, οι περισσότερες επικαλύψεις δεν έχουν βιολογική βάση. Όπως συμβαίνει με τις πλαστικές συσκευασίες πολλαπλών υλικών, διαφέρουν από τις ίνες που επικαλύπτουν, καθιστώντας και πάλι εξαιρετικά δύσκολη την οργανική ανακύκλωση.

Το έργο συνδύασε διάφορες τεχνολογίες για να διασφαλίσει τις ιδιότητες που απαιτούνται για τη συσκευασία, ενώ επέτρεψε επιλογές EoL που δεν είναι προς το παρόν δυνατές για διαθέσιμα υλικά, σύμφωνα με σενάρια ελεγχόμενης διαχείρισης απορριμμάτων. Η ομάδα χρησιμοποίησε πρώτες ύλες βιώσιμης προέλευσης, πρόσθετα και πληρωτικά για να διαμορφώσει νέα υλικά με βάση το PLA από σχεδόν 100 % πρώτων υλών βιολογικής βάσης. Αυτά μειώνουν το αποτύπωμα άνθρακα και ανοίγουν την πόρτα σε καλύτερες ευκαιρίες ανακύκλωσης EoL, συμπεριλαμβανομένης της πιο φιλικής προς το περιβάλλον μηχανικής ανακύκλωσης και βιομηχανικής κομποστοποίησης, καθώς και οικιακής κομποστοποίησης.

Eco-design

«Η στρατηγική οικολογικού σχεδιασμού του BIONTop επιτρέπει τον συντονισμό των επιλογών EoL των σχεδόν 100% βιολογικών υλικών συσκευασίας που βασίζονται σε PLA για συγκεκριμένες εφαρμογές. Αυξάνει επίσης σημαντικά το ποσοστό των απορριμμάτων που μπορούν να ανακυκλωθούν ή να κομποστοποιηθούν υπό ήπιες συνθήκες», συνοψίζει ο Alonso.

Τα προϊόντα συσκευασίας του έργου και οι επιλογές EoL έχουν επικυρωθεί σε συσκευές επίδειξης για συσκευασίες τροφίμων που περιέχουν μονοστρωματικές και πολυστρωματικές δομές. Αυτά περιλαμβάνουν σακουλάκια τσαγιού που μπορούν να λιπασματοποιηθούν για το σπίτι, δίσκους και καπάκια για φρούτα βιολογικά ανακυκλώσιμους, και σακούλες από δευτερεύουσες πρώτες ύλες. Τα νέα πολυμερή και προϊόντα PLA της BIOnTop έχουν αντιμετωπίσει με επιτυχία ορισμένες βασικές προκλήσεις PLA EoL, υποδεικνύοντας το δρόμο για μια βιώσιμη, οικονομικά αποδοτική και κυκλική οικονομία πλαστικών με βιολογική βάση.

Πηγή: Cordis

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο