Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024
9.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Είναι το ανακυκλωμένο πλαστικό ασφαλές για χρήση σε τρόφιμα;

ΑρχικήΝέαΣυσκευασίαΕίναι το ανακυκλωμένο πλαστικό ασφαλές για χρήση σε τρόφιμα;
spot_img

Το ανακυκλωμένο περιεχόμενο στις συσκευασίες τροφίμων αυξάνεται, καθώς οι υποστηρικτές της αειφορίας πιέζουν τους κατασκευαστές να μειώσουν τη χρήση πρωτογενούς πλαστικού.

Από το 1990, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ο οργανισμός που είναι υπεύθυνος για τη διασφάλιση της ασφάλειας των υλικών που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, ενέκρινε τουλάχιστον 347 εθελοντικές αιτήσεις εταιρειών για υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα κατασκευασμένα από ανακυκλωμένο πλαστικό, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων στον ιστότοπό του.

Οι εγκρίσεις τριπλασιάστηκαν τα τελευταία χρόνια, από επτά έως οκτώ κατά μέσο όρο ετησίως έως το 2019, σε 23 ετησίως έκτοτε, και συνεχίζουν να αυξάνονται. Ο FDA έχει ήδη εγκρίνει 27 προτάσεις μέχρι τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.

Εκτός από την Coca-Cola, οι περισσότεροι παραγωγοί που ζητούν έγκριση είναι πετροχημικοί γίγαντες όπως οι Eastman Chemicals, Dupont και Indorama- και λιγότερο γνωστοί κατασκευαστές πλαστικών συσκευασιών, συμπεριλαμβανομένων πολλών από την Κίνα, την Ινδία και άλλες χώρες.

Οι μπάρες σοκολάτας Cadbury κυκλοφορούν σε περιτύλιγμα που διακινείται ως «μαλακή πλαστική συσκευασία» ανακυκλωμένη κατά 30%. Η Coca-Cola Co. στη Βόρεια Αμερική αναφέρει ότι πωλεί αναψυκτικά σε 100% ανακυκλωμένα μπουκάλια PET (τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο), ενώ η General Mills αναφέρει ότι τα κουτιά δημητριακών Annie’s χρησιμοποιούν επένδυση από 35% ανακυκλωμένο πλαστικό φιλμ.

Η αύξηση του ανακυκλωμένου περιεχομένου στις συσκευασίες μπορεί να είναι καλή είδηση για τον πλανήτη, αλλά οι ερευνητές λένε ότι ο FDA έχει μια χαλαρή διαδικασία έγκρισης για τις πλαστικές συσκευασίες τροφίμων που δεν έχει συμβαδίσει με την επιστήμη σχετικά με τους χημικούς κινδύνους στα πλαστικά.

Επιπλέον, ο FDA στηρίζεται στα δεδομένα δοκιμών των κατασκευαστών όταν εγκρίνει υλικά, αφήνοντας ουσιαστικά τις εταιρείες υπεύθυνες για την αστυνόμευση του εαυτού τους. Εν τω μεταξύ, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το ανακυκλωμένο πλαστικό μπορεί να φιλοξενεί ακόμη περισσότερες τοξικές χημικές ουσίες -όπως δισφαινόλη-Α (BPA), φθαλικές ενώσεις, βενζόλιο και άλλες- σε σχέση με το παρθένο πλαστικό.

Το ανακυκλωμένο πλαστικό είναι πιο τοξικό

Σε παγκόσμιο επίπεδο, μόλις το 9% του πλαστικού ανακυκλώνεται. Το μεγαλύτερο μέρος ανακυκλώνεται μηχανικά, με διαλογή, πλύσιμο, άλεση και επανασύνθεση του υλικού σε σφαιρίδια.

Τα περισσότερα κέντρα ανακύκλωσης συλλέγουν ένα μείγμα υλικών, επιτρέποντας στις κανάτες γάλακτος, ας πούμε, να αναμειγνύονται με μπουκάλια απορρυπαντικών ή δοχεία φυτοφαρμάκων και ενδεχομένως να απορροφούν τις επικίνδυνες χημικές ουσίες από αυτά τα μη διατροφικά δοχεία.

Οι εγκαταστάσεις ανακύκλωσης που έχουν δημιουργηθεί για τη συλλογή ενός τύπου πλαστικού, όπως τα μπουκάλια ΡΕΤ, μπορούν να ελέγξουν καλύτερα την πιθανή μόλυνση, αν και χημικές ουσίες θα μπορούσαν ακόμα να εισαχθούν από τα καπάκια των μπουκαλιών ή τις κόλλες στις ετικέτες. Επικίνδυνες χημικές ουσίες μπορούν επίσης να εισαχθούν όταν τα πλαστικά απολυμαίνονται και σταθεροποιούνται κατά τη διάρκεια της ανακύκλωσης.

Μια μελέτη βρήκε 524 πτητικές οργανικές χημικές ουσίες σε ανακυκλωμένο PET έναντι 461 σε γνήσιο PET. Οι χημικές ουσίες που ανιχνεύθηκαν στο ανακυκλωμένο ΡΕΤ περιλάμβαναν στυρένιο, βενζόλιο, BPA, αντιμόνιο, φορμαλδεΰδη και φθαλικούς εστέρες, χημικές ουσίες που συνδέονται με μια σειρά από προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και της ικανότητας να χαλάσουν τις ορμόνες και να προκαλέσουν καθυστερήσεις στην ανάπτυξη των παιδιών, παχυσαρκία και αναπαραγωγικά προβλήματα.

Τέλος, μια άλλη μελέτη σχετικά με ανακυκλωμένα σφαιρίδια HDPE που ελήφθησαν από διάφορες χώρες του Παγκόσμιου Νότου εντόπισε φυτοφάρμακα, φαρμακευτικά προϊόντα και βιομηχανικές χημικές ουσίες στα σφαιρίδια.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.

Κίνδυνος ασφυξίας από παιδικά ζελεδάκια! Πωλούνται και στην Ελλάδα

Η λίστα των προϊόντων που ανακαλούνται, μερικά από τα οποία πωλούνται και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο