Κυριακή, 5 Ιανουαρίου, 2025
11 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Έλληνες επιστήμονες έφτιαξαν ενεργή μεμβράνη συσκευασίας για παράταση διάρκειας ζωής του χοιρινού

ΑρχικήΝέαΣυσκευασίαΈλληνες επιστήμονες έφτιαξαν ενεργή μεμβράνη συσκευασίας για παράταση διάρκειας ζωής του χοιρινού
spot_img

Ενεργή συσκευασία από θυμάρι και κατακάθια καφέ.

 Η ανάγκη ενίσχυσης της ασφάλειας και της διάρκειας ζωής των τροφίμων οδηγεί την έρευνα και ανάπτυξη (Ε&Α) στη βιομηχανία τροφίμων προς τη διερεύνηση νέων τεχνικών συσκευασίας προκειμένου να μειωθεί η χρήση πρόσθετων και συντηρητικών.  Αυτός ο τύπος συσκευασίας ονομάζεται «ενεργή συσκευασία τροφίμων». Η αντικατάσταση των πρόσθετων και των συντηρητικών συσκευασίας τροφίμων με βιοβασισμένες αντιοξειδωτικές/αντιβακτηριακές ενώσεις αποτελεί κοινή πρακτική τα τελευταία χρόνια ακολουθώντας την τάση της βιοοικονομίας και της νανοτεχνολογίας. 

Ερευνητές από το ΕΚΠΑ, το Πανεπιστήμιο Πάτρας και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ακολουθώντας αυτή την τάση δημιούργησαν ενεργή μεμβράνη συσκευασίας με νανοϋβρίδιο ενεργού άνθρακα (AC) από κατακάθια καφέ και θυμόλη (TO) από έλαιο θυμαριού. Για το πείραμα χρησιμοποιήθηκαν χοιρινά φιλέτα της εταιρείας Αϋφαντής.

Η μεμβράνη που δημιούργησαν οι Έλληνες ερευνητές εμφάνισε 230% υψηλότερο φράγμα νερού/ατμών και 1928% χαμηλότερη διαπερατότητα οξυγόνου από το καθαρό φιλμ και είχε υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση. Όλα αυτά δίνουν ως αποτέλεσμα μία παράταση 2 ημέρων στη διάρκεια ζωής του χοιρινού φιλέτου.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Αναφορά: Γιαννακάς ΑΕ, Καραμπαγιάς Β.Κ., Μοσχόβας Δ, Λεοντίου Α, Καραμπαγιάς Ι.Κ., Γεωργόπουλος Σ, Καρύδης-Μεσσήνης Α, Ζαχαριουδάκης Κ, Ανδρίτσος Ν, Κεχαγιάς Γ, κ.ά. Thymol@activated Carbon Nanohybrid για ενεργές μεμβράνες συσκευασίας με βάση πολυαιθυλένιο χαμηλής πυκνότητας για παράταση διάρκειας ζωής φιλέτα χοιρινού κρέατος. Τρόφιμα . 2023; 12(13):2590. https://doi.org/10.3390/foods12132590

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Το νέο ποτό που χαρακτηρίστηκε ως “αναδυόμενος κίνδυνος” από τις Ευρωπαϊκές Αρχές

Τι αναφέρει η ετήσια έκθεση της EFSA για το νέο ποτό χωρίς αλκοόλ που στοχεύει όμως, να έχει τις ίδιες επιδράσεις με τα αλκοολούχα ποτά.

Ελληνικό τυρί με καρκινογόνες ουσίες προκάλεσε ευρωπαϊκό συναγερμό – Eξάγεται σε 6 χώρες (φωτο)

Συστατικά ορυκτελαίων (MOAH) που ταξινομούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ως δυνητικά καρκινογόνα, σε φέτες vegan τυριού που παράγεται στην Ελλάδα.

3+1 αλήθειες για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα

Τι γνωρίζουμε και τι όχι για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο