Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
7.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα CP-MIMS μπορεί να ανιχνεύσουν κινδύνους μόλυνσης στις συσκευασίες τροφίμων

ΑρχικήΝέαΣυσκευασίαΤα CP-MIMS μπορεί να ανιχνεύσουν κινδύνους μόλυνσης στις συσκευασίες τροφίμων
spot_img

Πως η φασματομετρία μάζας με εισαγωγή συμπυκνωμένης φάσης-μεμβράνης βοηθά στη παρακολούθηση των ρύπων από τις συσκευασίες τροφίμων.

Ο κύριος ρόλος της συσκευασίας είναι να διατηρεί και να προστατεύει τα τρόφιμα από πιθανούς φυσικούς, χημικούς και μικροβιολογικούς παράγοντες ή άλλους κινδύνους που μπορεί τελικά να επηρεάσουν την ποιότητα και την ασφάλειά τους. Η συσκευασία προσδίδει ταυτότητα στα προϊόντα και παίζει επίσης ψυχολογικό ρόλο στη διασφάλιση της αισθητικής ποιότητας των τροφίμων.

Η επιλογή των υλικών από τα οποία κατασκευάζεται η συσκευασία των τροφίμων θα πρέπει να γίνεται προσεκτικά, λαμβάνοντας υπόψη τις πιθανές αλληλεπιδράσεις μεταξύ τροφίμων και συσκευασίας, και η αξιολόγηση των κινδύνων και των επιπτώσεών τους στην υγεία θα πρέπει να παρακολουθείται προσεκτικά.

Αλληλεπιδράσεις αυτού του είδους μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ποιότητα ή/και την ασφάλεια των τροφίμων, επομένως θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη διάφοροι παράγοντες κατά την επιλογή των υλικών συσκευασίας, συμπεριλαμβανομένου του κόστους, της ποιότητας και της ικανότητάς τους να διατηρούν τη φρεσκάδα του προϊόντος.

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη συσκευασία των τροφίμων μας μπορεί συχνά να περιέχουν μικροπλαστικά ή μη φιλικές χημικές ουσίες, όπως υπερ- και πολυφθοροαλκυλικές ουσίες (PFAS) και δισφαινόλη Α (BPA). Οι ουσίες αυτές μπορούν να διαρρεύσουν από τα υλικά συσκευασίας τροφίμων στα τρόφιμα που περικλείουν, μολύνοντας δυνητικά τη διατροφή εκατομμυρίων ανθρώπων.

Για την παρακολούθηση αυτού του είδους της μετανάστευσης επικίνδυνων χημικών ουσιών σε πραγματικό χρόνο, οι ερευνητές προσαρμόζουν και αναπτύσσουν συνεχώς νέες αναλυτικές τεχνικές.

Η φασματομετρία μάζας εισαγωγής συμπυκνωμένης φάσης-μεμβράνης (CP-MIMS) είναι μια τεχνική ανάλυσης on-line που δεν απαιτεί εκτεταμένη προετοιμασία δείγματος ή χρωματογραφικό διαχωρισμό. Αντ’ αυτού, μέσω της χρήσης μιας ημιπερατής μεμβράνης κοίλης ίνας, μόνο ενώσεις με συγκεκριμένες φυσικοχημικές ιδιότητες επιτρέπεται να περάσουν από τη μεμβράνη και να φθάσουν στην πηγή ιόντων MS.

Ενώ η τεχνική αυτή είναι γνωστό ότι αποτελεί χρήσιμη στρατηγική για τη συνεχή παρακολούθηση δυναμικών διεργασιών σε πραγματικό χρόνο, δεν έχει αποτελέσει μέρος της ρουτίνας στην ανάλυση τροφίμων και ποτών.

Μιλώντας στο 11ο Διεθνές Συμπόσιο για τις πρόσφατες εξελίξεις στην ανάλυση τροφίμων (RAFA), ο Δρ Maurizio Piergiovanni, ερευνητής στο Τμήμα Χημικών Επιστημών, Επιστημών Ζωής και Περιβαλλοντικής Βιωσιμότητας του Πανεπιστημίου της Πάρμας, παρουσίασε για πρώτη φορά μια μέθοδο CP-MIMS για την παρακολούθηση των δισφαινολών που απελευθερώνονται από τις συσκευασίες τροφίμων.

Η έρευνα κατέδειξε τη χρήση ενός ανιχνευτή CP-MIMS σε συνδυασμό με μια πηγή ηλεκτροψεκασμού για την ανίχνευση των δισφαινολών A, E, F και S σε πόσιμο νερό και προσομοιωτές τροφίμων, καθώς και για την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο της μετανάστευσης των δισφαινολών από τις πλαστικές συσκευασίες.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Χρήση χημικών: Καμπανάκι κινδύνου από Ομάδα επιστημόνων – Προκαλούν σοβαρές ασθένειες στα παιδιά

Ελάχιστοι νομικοί ή πολιτικοί περιορισμοί ισχύουν για τα παγκόσμια χημικά αποθέματα περίπου 350.000 προϊόντων.

Πόσιμο νερό: 6.800 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο από νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες PFAS

Μελέτη δείχνει ότι σε περιοχές, όπου το πόσιμο νερό ξεπέρασε τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα PFAS είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού, του ενδοκρινικού, του αναπνευστικού και του στόματος και του λαιμού

Το είδος τσιπούρας που προκαλεί παραισθήσεις παρόμοιες με LSD

Η κατανάλωση αυτού του ψαριού μπορεί να σας κάνει να "ταξιδεύετε" για μέρες...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο