Τι μπορεί να κάνει ένα λάθος στην διαδικασία παρασκευής και συσκευασίας των τροφίμων
Ένα λάθος στη συσκευασία ανάγκασε την Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Ιρλανδίας να ανακαλέσει λαχανοσαλάτα που στην ετικέτα η παρασκευάστρια εταιρεία SuperValu Signature Tastes έβαλε την ετικέτα μια άλλης σαλάτας με την ονομασία Greek Feta & Pasta Salad.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | «Όχι άλλο μουχλιασμένο τυρί» – Το μεγαλύτερο λάθος αποθήκευσης και ο νέος τρόπος συντήρησης στο ψυγείο
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σοκολάτα Ντουμπάι: Απαγορεύτηκε η πώλησή της στην Κολωνία
Δεν είναι και τόσο τραγικό θα μπορούσε να πει κάποιος… Κι όμως η ετικέτα που αναφερόταν στην Ελληνική σαλάτα με φέτα και ζυμαρικά δεν έφερε τα αλλεργιογόνα της μουστάρδας και του αυγού στη λίστα των συστατικών. Η παράληψη αυτή, που δεν είναι δεδομένο ότι θα την καταλάβει κάποιος εφόσον τα εν λόγω συστατικά κρύβονται στην σάλτσα της λαχανοσαλάτας, θα μπορούσε να είναι μοιραία για καταναλωτές που είναι αλλεργικοί ή δυσανεκτικοί στο αυγό και/ή τη μουστάρδα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Νέα πρόστιμα σε δύο κρεοπωλεία της Αθήνας
Συνεχή σφάλματα στις συσκευασίες τροφίμων
Τα λάθη στη συσκευασία ενός προϊόντος μπορεί να οδηγήσουν σε αλλοίωση του, μόλυνση, πιθανές ασθένειες των καταναλωτών, ακόμη και σε θανάτους, εάν το λάθος σχετίζεται με πληροφορίες για αλλεργιογόνα. Πολύ πιο συχνά από ό,τι νομίζετε, τα λάθη αυτά οφείλονται κυρίως στην μορφή της συσκευασίας, στις πληροφορίες της τελευταίας στιγμής και στο ανθρώπινο λάθος.
Επιπλέον, ορισμένα προϊόντα έχουν παρόμοιο σχεδιασμό συσκευασίας και είναι πιο επιρρεπή σε σφάλματα ελέγχου. Ο επιθεωρητής μπορεί να μην παρατηρήσει τη διαφορά μεταξύ των κουτιών, λόγω των ομοιοτήτων, και να προχωρήσει με τη διαδικασία συσκευασίας.
Στη βιομηχανία τροφίμων, οι αλλαγές είναι αρκετά συχνές, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει γρήγορη προσαρμογή και άμεση ανταπόκριση σε αυτές τις αλλαγές, ενώ τις περισσότερες φορές αυτό συμβαίνει την τελευταία στιγμή. Ζητήματα επισήμανσης (πληροφορίες της τελευταίας στιγμής που είναι πολύ σημαντικές και δεν έχουν προστεθεί στη συσκευασία), σφάλμα γραμμωτού κώδικα και λανθασμένη συσκευασία του προϊόντος είναι μερικά από τα κυριότερα σφάλματα που συμβαίνουν.
Τέλος, ένα άλλο εξαιρετικά συχνό πρόβλημα είναι κατά την εκτύπωση της συσκευασίας. Τα λάθη πληκτρολόγησης, για παράδειγμα, είναι πολύ επαναλαμβανόμενα και μόλις κυκλοφορήσει μια λανθασμένη λέξη σε μια συσκευασία, είναι δύσκολο ν’ ανακληθεί, καθώς κάτι τέτοιο αποδεικνύεται πολύ δαπανηρό.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τα φάρμακα που δεν πρέπει να συνδυάζονται με γάλα
Γιατί δεν πρέπει να κάνουν λάθος οι εταιρείες κυρίως όσον αφορά τα αλλεργιογόνα
Οι τροφικές αλλεργίες είναι μια αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που εμφανίζεται αμέσως μετά την κατανάλωση μιας τροφής που περιέχει ένα αλλεργιογόνο. Ακόμη και μια μικρή ποσότητα τροφής που προκαλεί αλλεργία μπορεί να προκαλέσει σημεία και συμπτώματα όπως πεπτικά προβλήματα, κνίδωση ή πρησμένους αεραγωγούς. Σε μερικούς ανθρώπους, μια τροφική αλλεργία μπορεί να προκαλέσει σοβαρά συμπτώματα ή ακόμη και μια απειλητική για τη ζωή αντίδραση γνωστή ως αναφυλαξία.
Το ότι οι ετικέτες των τροφίμων πρέπει να είναι ακριβείς και ειλικρινείς για να βοηθήσουν τα άτομα με τροφικές αλλεργίες να παραμείνουν ασφαλή είναι δεδομένο.
- Εάν παρουσιάσατε αλλεργική αντίδραση σε ένα προϊόν που θεωρούσατε ασφαλές:
Πρώτα απ’ όλα, ακολουθήστε τις οδηγίες που έχετε από τον γιατρό σας για τις τροφικές αλλεργίες και την αναφυλαξία, λαμβάνοντας τα φάρμακα που σας έχουν συνταγογραφηθεί, και αναζητήστε την κατάλληλη ιατρική φροντίδα.
Όταν αντιμετωπιστεί η αντίδραση και είστε καλά, κάνε τε τα ακόλουθα:
Μην πετάξετε το προϊόν, τη συσκευασία του ή οποιοδήποτε παρόμοιο προϊόν έχετε αγοράσει την ίδια στιγμή. Αυτά μπορεί να είναι σημαντικά για μια έρευνα. Βάλτε το μη φαγωμένο μέρος σε κατάλληλο δοχείο και καταψύξτε το, εκτός αν πρόκειται για τρόφιμο που διατηρείται στο ράφι.
Καλέστε τον παρασκευαστή και αναφέρετε την κατάσταση. Πιθανότατα θα σας ζητήσουν τον αριθμό UPC και την τοποθεσία από όπου αγοράσατε το προϊόν. Μπορεί επίσης να σας ζητήσουν να τους ταχυδρομήσετε το προϊόν, ώστε να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν δοκιμές.
Καταγγείλτε το περιστατικό
Εάν ο κατασκευαστής δεν απαντήσει στην καταγγελία σας, μπορείτε να ζητήσετε ανεξάρτητο έλεγχο.
- Εάν η ετικέτα έχει αλλάξει σε ένα προϊόν
Παράδειγμα: Αγοράζετε συχνά ένα προϊόν που δεν έχει προληπτική επισήμανση. Στη συνέχεια παρατηρείτε ότι υπάρχει μια νέα προειδοποίηση που αναφέρει «Μπορεί να περιέχει γάλα». Ή παρατηρείτε ότι ένα προϊόν που κάποτε είχε μια προληπτική επισήμανση δεν την έχει πλέον.
Εάν στην νέα προληπτική επισήμανση αναγράφεται το αλλεργιογόνο σας, μην φάτε το τρόφιμο.
Εάν δεν υπάρχει δήλωση προφύλαξης, μην υποθέσετε ότι το τρόφιμο είναι ασφαλές για να το καταναλώσετε. Ίσως να θέλετε να επικοινωνήσετε με τον παραγωγό.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.