Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
9.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα 9 χειρότερα φρούτα για διαβητικούς

ΑρχικήυγείαΤα 9 χειρότερα φρούτα για διαβητικούς
spot_img

Τα φρούτα που πρέπει να εξαιρούνται από τη διατροφή των διαβητικών… «διά ροπάλου»!

Τα φρούτα είναι συνήθως τα πρώτα τρόφιμα που συστήνονται ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, από τους ειδικούς καθώς είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, γεμάτα με απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα και συνήθως περιέχουν λίγες θερμίδες.

Ωστόσο, υπάρχουν φρούτα που είναι επικίνδυνα για όσους πάσχουν από διαβήτη, και μάλιστα πρέπει να εξαιρούνται από τη διατροφή τους… «διά ροπάλου»!

Δείτε ακόμη: Στη δημοσιότητα η πρώτη μήνυση κατά των McDonald’s για το μολυσμένο με E.coli γεύμα

Γιατί ορισμένα φρούτα είναι επικίνδυνα για τους διαβητικούς;

Ορισμένα φρούτα έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και η κατανάλωσή τους μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, καθώς το σώμα παλεύει να διασπάσει τη γλυκόζη! Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου 1 και 2.

Ο διαβήτης τύπου 1 εμφανίζεται όταν τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη, που ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, καταστρέφονται από το σώμα και ο τύπος 2 συνδέεται συχνά με την παχυσαρκία ή την ανεπαρκή σωματική δραστηριότητα.

Δείτε ακόμη: Δημοφιλές αντικαταθλιπτικό προκαλεί καρκίνο – Ανησυχία σε εκατομμύρια χρήστες

Τι είναι ο γλυκαιμικός δείκτης (GI);

Πρόκειται για ένα σύστημα αξιολόγησης, το οποίο δείχνει πόσο γρήγορα τα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα όταν καταναλώνονται μόνα τους. Τα τρόφιμα με υψηλό GI διασπώνται πολύ γρήγορα, προκαλώντας απότομη αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Και κάποια φρούτα εμπεριέχονται σε αυτά τα τρόφιμα.

Ποια είναι;

Οι Μπανάνες: Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και φυσικά σάκχαρα, τα οποία αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα όταν καταναλώνονται τακτικά.

Τα Σταφύλια: Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο υψηλός γλυκαιμικός τους δείκτης μπορεί να οδηγήσει σε γρήγορες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα, κάτι που μπορεί να είναι επικίνδυνο για όσους πάσχουν από διαβήτη.

Τα Κεράσια: Αν και θεωρούνται ως επί το πλείστον υγιεινά, μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Τα Μάνγκο: Είναι γλυκά και νόστιμα, αλλά και πλούσια σε ζάχαρη, επηρεάζοντας δυνητικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, όταν δεν καταναλώνονται σε ελεγχόμενες ποσότητες.

Ο Ανανάς: Περιέχει επίσης σημαντική ποσότητα ζάχαρης, η οποία μπορεί να επηρεάσει τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα.

Τα Σύκα: Ενώ είναι πολύ υγιεινά, είναι πλούσια σε σάκχαρα και μπορούν να αυξήσουν γρήγορα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Δείτε ακόμη: Βροχή μηνύσεων κατά της Boar’s Head – Τι λέει η οικογένεια άνδρα που πέθανε από μηνιγγίτιδα και σήψη από το μολυσμένο κρέας

Τα Αποξηραμένα φρούτα: Πλούσια σε σάκχαρα και θερμίδες, δεν είναι κατάλληλα για διαβητικούς, όταν καταναλώνονται σε υπερβολική ποσότητα.

Οι Χουρμάδες: Οι χουρμάδες είναι πολύ γλυκοί και περιέχουν συμπυκνωμένα σάκχαρα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε αιχμές της γλυκόζης στο αίμα.

Τα Πορτοκάλια: Ενώ έχουν χαμηλά επίπεδα γλυκαιμικού δείκτη, αλλά είναι πλούσια σε φυσικά σάκχαρα, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ειδικά όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα 8 πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων

Ομάδα εμπειρογνωμόνων από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία, ξεχώρισε τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τροφίμων που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία των τροφίμων από ερευνητική σκοπιά.

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο