Νέα μελέτη βρίσκει μια συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης περισσότερων υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και των χαμηλότερων επιπέδων φυσικής κατάστασης στα παιδιά
Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά ηλικίας 3 έως 5 ετών που κατανάλωναν περισσότερα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, είχαν φτωχότερες δεξιότητες δραστηριότητας σε σχέση με τα παιδιά που κατανάλωναν λιγότερα από αυτά τα τρόφιμα. Έδειξε επίσης χαμηλότερη καρδιαγγειακή φυσική κατάσταση σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών που κατανάλωναν περισσότερα υπερεπεξεργασταμένα τρόφιμα.
Αν και προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων σε ενήλικες, αυτή είναι μία από τις πρώτες μελέτες που δείχνουν μια σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης αυτών των τροφίμων και των χαμηλότερων επιπέδων φυσικής κατάστασης στα παιδιά.
Για τις ανάγκες της μελέτης, επιλέχθηκαν ορισμένα υπερεπεξεργασμένα συσκευασμένα τρόφιμα, όπως σνακ, δημητριακά πρωινού, καραμέλες, αναψυκτικά, ζαχαρούχοι χυμοί και γιαούρτια, κονσερβοποιημένες σούπες και παρασκευασμένα τρόφιμα όπως πίτσα, χοτ ντογκ, μπιφτέκια και κοτομπουκιές.
«Οι υγιεινές συμπεριφορές διατροφής και άσκησης, καθορίζονται σε πολύ νεαρή ηλικία», δήλωσε στο Eurekalert η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Jacqueline Vernarelli, PhD. “Τα ευρήματά μας δείχνουν την ανάγκη να εκπαιδεύσουμε τις οικογένειες σχετικά με οικονομικά αποδοτικούς τρόπους μείωσης της πρόσληψης τέτοιας τροφής, ώστε να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακά προβλήματα υγείας στην ενηλικίωση”.
Αυτή η έρευνα του 2012 χρησιμοποίησε συνεντεύξεις και εξετάσεις φυσικής κατάστασης για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τη σωματική δραστηριότητα, τα επίπεδα φυσικής κατάστασης και την πρόσληψη τροφής για περισσότερα από 1.500 παιδιά των ΗΠΑ ηλικίας 3 έως 15 ετών. Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα εντοπίστηκαν με τη χρήση της NOVA, η οποία κατηγοριοποιεί τα τρόφιμα και τα ποτά ανάλογα με το επίπεδο επεξεργασίας τροφίμων.
Η ανάλυση αποκάλυψε ότι τα παιδιά με τις χαμηλότερες βαθμολογίες φυσικής κατάστασης κατανάλωναν 273 θερμίδες περισσότερες την ημέρα από υπερεπεξεργασμένα τροφίμα, σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά.
Η καρδιαγγειακή φυσική κατάσταση χρησιμοποιήθηκε ως μέτρο φυσικής κατάστασης στα μεγαλύτερα παιδιά. Η μελέτη έδειξε ότι οι προέφηβοι και τα έφηβοι με καλή καρδιαγγειακή φυσική κατάσταση κατανάλωναν 226 λιγότερες θερμίδες ημερησίως από τα υπερεπεξεργασταμένα τρόφιμα από εκείνους που δεν είχαν υγιή καρδιαγγειακή κατάσταση.
“Αν και τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα είναι εύκολο να “πεταχτούν” σε μια σχολική τσάντα, η έρευνά μας δείχνει τη σημασία της προετοιμασίας υγιεινών σνακ και γευμάτων“, δήλωσε ο Vernarelli. “Σκεφτείτε το σαν εξοικονόμηση για τη συνταξιοδότηση: Παίρνετε αποφάσεις τώρα που θα επηρεάσουν το μέλλον του παιδιού σας.”
Ως επόμενο βήμα, οι ερευνητές σχεδιάζουν να εξετάσουν πιο προσεκτικά τα πρότυπα κατανάλωσης για τα υπερεπεξεργαζόμενα τρόφιμα ανά ηλικιακή ομάδα. Μια καλύτερη κατανόηση του πώς και πότε καταναλώνονται αυτά τα τρόφιμα, θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενημέρωση των μελλοντικών παρεμβάσεων που έχουν σχεδιαστεί για την ενθάρρυνση της υγιεινής διατροφής.