Τη λίστα με τις κορυφαίες ποικιλίες μήλων στον κόσμο δημοσίευσε το Taste Atlas. Στην πρώτη θέση με τα καλύτερα μήλα είναι της Ζαγοράς Πηλίου, ενώ τρεις ελληνικές παρουσίες βρίσκονται στην πρώτη εικοσάδα.
Στη λίστα με τις κορυφαίες βαθμολογίες για μήλα, πρώτα είναι της Ζαγοράς που έχουν Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.). Πρόκειται για τον «θησαυρό» της Ζαγοράς και των γύρω οικισμών της στο Πήλιο, όπου το μικροκλίμα με τις βροχές και την αυξημένη υγρασία δημιουργεί γόνιμο έδαφος για τα μήλα. Ήδη από το 1906 ιδρύθηκε ο αγροτικός συνεταιρισμός της περιοχής.
Τα συγκεκριμένα μήλα «οφείλουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους στα μεγάλα υψόμετρα όπου καλλιεργούνται, στις ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες και στη χρήση παραδοσιακών τεχνικών καλλιέργειας. Η συγκομιδή τους γίνεται με το χέρι, αφού ελεγχθεί η ωριμότητά τους. Μετά την αξιολόγηση της ποιότητας, συσκευάζονται και αποθηκεύονται στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού», αναφέρει το Taste Atlas.
Στην 4η θέση της λίστας είναι τα το Πηλιορείτικο Φιρίκι. Πρόκειται για μια ποικιλία μήλου που καλλιεργείται εδώ και αιώνες στην περιοχή του Πηλίου και προέρχεται από φιρικιές που καλλιεργούνται μέσα σε οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή παραγωγής. Είναι μικρού μεγέθους και έχει πρασινοκίτρινο χρώμα που κοκκινίζει όταν ωριμάσει.
Στην 12η θέση της λίστας του Taste Atlas είναι τα μήλα Καστοριάς που ευδοκιμούν στην περιοχή του όρους Βίτσι, κοντά στη λίμνη, μέσα σε ένα περιβάλλον που τους χαρίζει ιδιαίτερη γεύση, άρωμα και θρεπτική αξία. Τα μήλα Καστοριάς κυκλοφορούν σε διάφορες ποικιλίες ανάλογα με το μέγεθος και το χρώμα, από τις οποίες οι κυριότερες είναι οι Red Chief, Super Chief, Golden Delicious.
Η τελευταία ελληνική παρουσία στη λίστα είναι τα Πηλαφά Ντελίσιους της Τρίπολης (ή Ντελίσια) στην 15η θέση. Πρόκειται για ποικιλία μήλων που παράγεται στην περιοχή της Αρκαδίας. Η Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Αρκαδίας έχει κατοχυρώσει τα μήλα Πιλαφά ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) από το 1994 ενώ η Ευρωπαϊκή αναγνώριση ως ΠΟΠ έγινε το 1997. Ο επίσημος χαρακτηρισμός της ποικιλίας, η οποία δημιουργήθηκε από τον Ηλία Πιλαφά, είναι «Πιλαφά Delicious Τριπόλεως» και έγινε το 1962 από το υπουργείο Γεωργίας.
Η πρώτη δεκάδα:
Μήλα Ζαγόρας Πηλίου – Ελλάδα
Μήλα Jabłka grójeckie- Πολωνία
Μήλα Jabłka łąckie – Πολωνία
Φιρίκι Πηλίου – Ελλάδα
Μήλα Cripps Pink – Αυστραλία
Maçã de Alcobaça – Πορτογαλία
Μήλα honeycrisp – ΗΠΑ
Μήλα Abrosia – Καναδάς
Maçã Bravo de Esmolfe – Πορτογαλία
Μήλα Φούτζι – Ιαπωνία
Πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ