Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
16.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα νέα πρότυπα ασφάλειας τροφίμων από FAO και Codex Alimentarius

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΤα νέα πρότυπα ασφάλειας τροφίμων από FAO και Codex Alimentarius
spot_img

Δειγματοληψίες- Εξ αποστάσεως έλεγχοι και επιθεωρήσεις – Έλεγχος E. Coli – Κιτρικό τρινάτριο στο γάλα – Επαναχρησιμοποίηση νερού στην παραγωγή και επεξεργασία τροφίμων.

Αύριο 2 Δεκεμβρίου ολοκληρώνεται η συνεδρίαση του οργανισμού προτύπων τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών, και της Επιτροπής Codex Alimentarius, για την έγκριση νέων προτύπων ασφάλειας και ποιότητας τροφίμων. Τα νέα πρότυπα περιλαμβάνουν οδηγίες για:

τον έλεγχο της τοξίνης Shiga Escherichia coli (STEC) σε ωμό βοδινό κρέας, φρέσκα φυλλώδη λαχανικά, νωπό γάλα και τυριά νωπό γάλα και φύτρα. Περιλαμβάνει κατευθυντήριες γραμμές για διαχειριστές κινδύνου και τους υπεύθυνους επιχειρήσεων τροφίμων στις προσπάθειές τους να μειώσουν τις τροφιμογενείς ασθένειες παρέχοντας επιστημονικές συμβουλές και πρακτική καθοδήγηση σχετικά με τον έλεγχο του STEC στο νωπό βόειο κρέας, το νωπό γάλα και τα τυριά από νωπό γάλα.

την ασφαλή χρήση και επαναχρησιμοποίηση του νερού στην παραγωγή και επεξεργασία τροφίμων (συμβουλές σχετικά με τους τύπους νερού που είναι κατάλληλοι για διαφορετικούς τομείς παραγωγής και επεξεργασίας τροφίμων).

αναθεωρήσεις του προτύπου για τη φόρμουλα (βρεφικό γάλα) παρακολούθησης. Οι συζητήσεις κατέληξαν σε ένα κείμενο που διασφαλίζει, στο πρώτο μέρος, ότι η φόρμουλα παρακολούθησης, όταν χρησιμοποιείται, θα υποστηρίξει και την ανάπτυξη μεγαλύτερων βρεφών ηλικίας μεταξύ 6 και 12 μηνών. Το δεύτερο μέρος του κειμένου περιγράφει τις απαιτήσεις για ποτά ή προϊόντα για μικρά παιδιά ηλικίας άνω των 12 μηνών έως 3 ετών.)

Γενικό Πρότυπο για Πρόσθετα Τροφίμων: Συμπερίληψη της διάταξης για κιτρικό τρινάτριο στο γάλα. Το κιτρικό τρινάτριο είναι ένας σταθεροποιητής που χρησιμοποιείται στην επεξεργασία του γάλακτος και, ειδικότερα, του βοείου γάλακτος που έχει υποστεί υπερθερμική επεξεργασία (UHT) σε ορισμένες χώρες. Είναι αντικείμενο συζήτησης στο πλαίσιο της επιτροπής του Codex για τα πρόσθετα τροφίμων εδώ και μερικά χρόνια, με διαφορετικές απόψεις σχετικά με την τεχνολογική αιτιολόγηση της χρήσης του στο βόειο γάλα. Η εγκριθείσα διάταξη είναι περιοριστική στη χρήση κιτρικού τρινάτριου και επιβάλλει ένα αριθμητικό επίπεδο χρήσης που θα περιορίζει την εφαρμογή του σε αποστειρωμένο γάλα και γάλα UHT από βοοειδή.

ΑΟΚ για την υδροχλωρική ζιλπατερόλη (νεφρό βοοειδών, συκώτι, μυς). Τα ανώτατα όρια υπολειμμάτων ενημερώθηκαν από τις εργασίες εκτίμησης κινδύνου που ανέλαβε η Μικτή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων FAO/WHO για τα πρόσθετα τροφίμων (JECFA), η οποία αξιολογεί την ασφάλεια των προσθέτων τροφίμων, των προσμείξεων, των φυσικών τοξικών ουσιών και των υπολειμμάτων κτηνιατρικών φαρμάκων στα τρόφιμα. Τα κείμενα του Κώδικα έχουν εθελοντικό χαρακτήρα και οι χώρες μπορούν να επιλέξουν να μην υιοθετήσουν τα ΑΟΚ στη νομοθεσία.

Κώδικας πρακτικής για την πρόληψη και τη μείωση της μόλυνσης από μυκοτοξίνες σε προϊόντα με βάση τη μανιόκα. Ο νέος Κώδικας Πρακτικής παρέχει στις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις τροφίμων, τους καλλιεργητές, τους μεταποιητές και τους διανομείς γνώσεις σχετικά με παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε εμφάνιση μόλυνσης από μυκοτοξίνες και τρόπους ανίχνευσης, μείωσης ή πρόληψης. 

Αρχές και κατευθυντήριες γραμμές για τη χρήση του εξ αποστάσεως ελέγχου και επιθεώρησης σε κανονιστικά πλαίσια. Το κείμενο σκιαγραφεί επτά αρχές που θα πρέπει να αποτελούν τη βάση του εξ αποστάσεως ελέγχου και επιθεώρησης σε ρυθμιστικά πλαίσια και καθοδήγησης σχετικά με τον σχεδιασμό και την εφαρμογή. 

Αναθεωρήσεις στις γενικές κατευθυντήριες γραμμές για τη δειγματοληψία (CXG 50-2004). Οι κατευθυντήριες γραμμές του Codex σχετικά με τη δειγματοληψία παρέχουν στους υπεύθυνους για την ανάπτυξη σχεδίων δειγματοληψίας για αποδοχή προϊόντων ή αποδοχή εισαγωγής ή εξαγωγής τροφίμων καθοδήγηση σχετικά με το σχεδιασμό τέτοιων σχεδίων δειγματοληψίας. Η ανάπτυξη κατάλληλων σχεδίων δειγματοληψίας αποτελεί σημαντικό στοιχείο της διαδικασίας επαλήθευσης της συμμόρφωσης των τροφίμων με τις διατάξεις που αφορούν τη σύνθεση, τους χημικούς ή μικροβιολογικούς ρύπους ή τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων που περιέχονται στα πρότυπα του Codex. Προορίζονται επίσης για επιθεώρηση τροφίμων κατά την παραλαβή τους από ρυθμιστικούς φορείς. Οι κυβερνήσεις θα τα χρησιμοποιήσουν επίσης για να σχεδιάσουν σχέδια δειγματοληψίας για εμπορικές συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένων σχεδίων δειγματοληψίας που χρησιμοποιούνται για την επίλυση διαφορών. Αυτή η αναθεώρηση αντικατοπτρίζει τις τρέχουσες επιστημονικές και στατιστικές προσεγγίσεις για την ανάπτυξη και αξιολόγηση σχεδίων δειγματοληψίας.

Αναθεώρηση Ταξινόμησης Τροφίμων και Ζωοτροφών (CXA 4-1989).  Το ενημερωμένο πρότυπο περιλαμβάνει την αναθεώρηση της Κατηγορίας Β και Ε – βασικά προϊόντα διατροφής ζωικής προέλευσης και επεξεργασμένα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, αντίστοιχα. Με την ολοκλήρωση αυτών των δύο κατηγοριών, η αναθεώρηση της Ταξινόμησης θα επιτρέψει τη θέσπιση ΑΟΚ για ευρύτερες ομάδες εμπορευμάτων που είναι ή έχουν τη δυνατότητα να διατεθούν στην αγορά στο διεθνές εμπόριο και αποτελεί επίτευγμα ορόσημο. 

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα