Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
19.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ανακάλυψη: Εντελώς νέος τύπος πάγου που συμπεριφέρεται σαν το νερό!

ΑρχικήΕπιστήμηΑνακάλυψη: Εντελώς νέος τύπος πάγου που συμπεριφέρεται σαν το νερό!
spot_img

Επιστήμονες από το London University College ανακάλυψαν τυχαία ένα νέο είδος πάγου που έχει τη μορφή λεπτής λευκής σκόνης, μοιάζει με το νερό και μόλις ανεβαίνει η θερμοκρασία απελευθερώνει υψηλές ποσότητες θερμότητας.

Ο Christoph Salzmann από το London University College, ανέπτυξε τυχαία μια νέα μορφή πάγου μέσης πυκνότητας από εξαιρετικά κρύες χαλύβδινες σφαίρες. Ο νέος άμορφος πάγος, που δεν έχει την κρυσταλλική δομή του κανονικού, θα μπορούσε να ανοίξει καινούριους ορίζοντες στη συμπεριφορά του νερού.

Σύμφωνα με του ερευνητές, και το δημοσίευμα του News Scientists, μέχρι πρότινος υπήρχαν δύο είδη πάγου, υψηλής και χαμηλής πυκνότητας, ενώ θεωρούσαν ότι δεν υπήρχε τρόπος να φτιάξουν κάτι ενδιάμεσο. Μόλις λοιπόν ο Salzmann με τους συνεργάτες του, έβαλαν κανονικό πάγο σε ένα ποτήρι με σφαίρες φτιαγμένες από χάλυβα σε θερμοκρασία -200 βαθμών Κελσίου, η ένωση που προκλήθηκε από το τράνταγμα δημιούργησε άμορφο πάγο με τη μορφή λεπτής λευκής σκόνης, χωρίς συγκεκριμένη κρυσταλλική δομή, μεσαίας πυκνότητας(MDA).

“Ήταν ένα από εκείνα τα απογευματινά πειράματα της Παρασκευής όπου απλά το κάνεις και βλέπεις τι
συμβαίνει”, λέει ο Salzmann. “Αφελώς, νομίζαμε ότι δεν θα συνέβαινε τίποτα, απλώς ο πάγος θα έσπαγε
σε μικρότερα κομμάτια. Αλλά προς μεγάλη μας έκπληξη, κάτι συνέβη”.

Τα ρινίσματα πάγου που παρήχθησαν από την ένωση και ήταν ενδιάμεσης πυκνότητας, συμπεριφέρονταν όπως το υγρό σε μια πιο στέρεα μορφή, με τους ερευνητές να εικάζουν πως πρόκειται για την “γυάλινη φάση” του νερού. Δηλαδή συνεχίζει να συμπεριφέρεται σαν υγρό ακόμα και σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες.

Τονίζουν επίσης, πως το νερό μόλις ψυχθεί σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να δημιουργήσει πρωτόγνωρες συστάσεις. Αυτή η νέα σύσταση έρχεται να καταρρίψει τη θεωρία τους για τις δυο διαφορετικές υγρές φάσεις που μπορεί να συνυπάρξουν όταν υπερψυχθεί το νερό. “Είμαι βέβαιος ότι αν καταλάβουμε τι είναι αυτό το MDA, τότε θα καταλάβουμε πολύ καλύτερα το υγρό νερό” τονίζει.

Ο άμορφος πάγος μεσαίας πυκνότητας, όπως αναφέρει το δημοσίευμα μπορεί να σχηματιστεί σε πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, λόγω των συνθηκών διάτμησης που προκύπτουν από τη βαρύτητα. Μια ακόμη ανακάλυψη ήταν πως μόλις θερμάνθηκε ο συγκεκριμένος πάγος, απελευθερώθηκε μεγάλη ποσότητα θερμότητας.

Πηγή: newscientist

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.

«Θα σε συναντήσω στο Greeks»: Πως η Ελληνική γαστρονομία και τα προϊόντα μας κυριαρχούν στις διεθνείς αγορές

Τα Ελληνικά προϊόντα γίνονται mainstream στον κόσμο κερδίζοντας τους καταναλωτές πολύ πέρα από την Ελληνοαμερικανική αγορά.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα