Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Από πού προέρχεται η τεχνητή γεύση μπανάνας;

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΑπό πού προέρχεται η τεχνητή γεύση μπανάνας;
spot_img

Όλα είναι θέμα χημείας…

Όσοι αγαπάμε τη γεύση της μπανάνας (και είμαστε πολλοί) δεν θέλουμε να την απολαμβάνουμε μόνο μέσα από το φρούτο αλλά και μέσω διαφόρων άλλων τροφίμων κυρίως γλυκών όπως καραμέλες, μπισκότα ή παγωτά. Εάν την προσθέτουμε μόνοι μας σε σπιτικές συνταγές και δημιουργίες, ναι, η γεύση προέρχεται από αληθινή μπανάνα. Τι γίνεται όμως με τα προϊόντα του εμπορίου; Δεν πιστεύετε βέβαια πως η βιομηχανία χρησιμοποιεί πραγματικές μπανάνες, όπως επίσης δεν χρησιμοποιεί πραγματικές φράουλες, ή πραγματική βανίλια για να δώσει άρωμα στα προϊόντα. Και εδώ μπαίνουν οι τεχνητές γεύσεις για τις οποίες οι επιστήμονες τροφίμων κάνουν συνεχώς νέες ανακαλύψεις. Πρόσφατα μάλιστα ερευνητές έφτιαξαν άρωμα άγριας φράουλας από… μύκητες ευρωπαϊκής μαύρης σταφίδας.

Ποια είναι η ένωση που δίνει την γεύση μπανάνας; Την απάντηση έδωσε στο Inverse o Joel Mainland, νευροεπιστήμονας που μελετά την επιστήμη της γεύσης και της όσφρησης στο Χημικό Κέντρο Monell. Η κλασική τεχνητή γεύση μπανάνας, λέει  ο Mainland είναι μια ένωση που ονομάζεται οξικός ισοαμυλεστέρας. Αυτή η ένωση – γνωστή ως εστέρας – είναι το κύριο μόριο που δίνει στη μπανάνα τη γεύση της. Ωστόσο, τα φρούτα περιέχουν μυριάδες ενώσεις, με αποτέλεσμα μια πιο περίπλοκη γεύση. Ενώ το οξικό ισοαμύλιο μπορεί να είναι το “αστέρι” της γεύσης μπανάνας, δεν είναι η μόνη απόχρωση στις μπανάνες. Η καραμέλα μπανάνας, όμως, είναι εξ ολοκλήρου οξικός ισοαμυλεστέρας. Ο οξικός ισοαμυλεστέρας εμφανίζεται φυσικά σε διάφορα επίπεδα στους περισσότερους τύπους μπανάνας, καθώς και σε άλλα φρούτα που ωριμάζουν. Υπάρχει σε υψηλότερη ποσότητα στις ποικιλίες Gros Michel και Cavendish και είναι πολύ εύκολο να συντεθεί: Η συνταγή είναι ισοαμυλική αλκοόλη συν οξικό οξύ, που καταλύεται από ένα οξύ και θερμαίνεται.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο