Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυριακή, 16 Μαρτίου, 2025
22.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Χρώμα στα γαλακτοκομικά: Προκλήσεις – Τάσεις – Πρώτες ύλες

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΧρώμα στα γαλακτοκομικά: Προκλήσεις - Τάσεις - Πρώτες ύλες
spot_img

Οι σημερινοί καταναλωτές είναι πιο αφοσιωμένοι από ποτέ στην υγεία και την ευημερία τους. Αναζητούν γαλακτοκομικά προϊόντα με καθαρές και σαφείς επισημάνσεις στην ετικέτα τους, που περιλαμβάνουν σύγχρονα συστατικά, αναγνωρίσιμα και χωρίς ΓΤΟ, και και παράλληλα να ικανοποιούν τις διατροφικές απαιτήσεις τους, όπως το kosher και το halal.

Ως εκ τούτου, δεν υπήρξε ποτέ καλύτερη στιγμή για τους παραγωγούς γαλακτοκομικών προϊόντων, να επιλέξουν φυτικές χρωστικές ύλες. Κατασκευασμένα από υλικά φιλικά προς τον καταναλωτή, τα προϊόντα αυτά μπορούν να προσφέρουν εντυπωσιακές αποχρώσεις topping από όλο το φάσμα του ουράνιου τόξου, για να φωτίσουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα και να δώσουν στους αγοραστές ένα όμορφο προϊόν.

- Advertisement -

Τα φυτικά χρώματα δημιουργούνται από βρώσιμα φρούτα, λαχανικά και φυτά.

Για ζωντανές πορτοκαλί αποχρώσεις υπάρχουν το καρότο και η πάπρικα, για εορταστικές ροζ αποχρώσεις υπάρχουν οι γλυκοπατάτες και για λαμπερό κίτρινο υπάρχει η κολοκύθα. Ο κουρκουμάς μπορεί επίσης να ζωντανέψει τα γαλακτοκομικά, δίνοντας λαμπρές κίτρινες αποχρώσεις, ενώ οι εκθαμβωτικές μοβ αποχρώσεις προέρχονται από μοβ καρότα και μούρα. Τα ζωηρά πράσινα και τα δροσερά μπλε προέρχονται από σπιρουλίνα και για θερμότερες κόκκινες αποχρώσεις, υπάρχουν τα μαύρα καρότα και τα παντζάρια.

Στην ιδανική περίπτωση, τα λαχανικά, τα φρούτα ή τα φυτά θα υποβληθούν σε επεξεργασία με απλές μεθόδους, που ο καταναλωτής θα χρησιμοποιούσε στην κουζίνα του σπιτιού του, συμπεριλαμβανομένου του τεμαχισμού, του φιλτραρίσματος, του βρασμού και της πολτοποίησης. Η χρήση μιας φυσικής διαδικασίας παρασκευής που δεν περιλαμβάνει τίποτα εκτός από νερό και είναι απαλλαγμένη από χημικούς διαλύτες, έχει ως αποτέλεσμα ζωντανά χρώματα, με ευκαιρίες για χρήση clean και clear label, που απευθύνονται στον σύγχρονο καταναλωτή.

Πλέον, χρησιμοποιείται όλο και πιο συχνά σύστημα κάθετης ενσωμάτωσης για να προστατευθεί ο τρόπος φύτευσης, καλλιέργειας, συγκομιδής και επεξεργασίας ενός συστατικού. Επιπλέον, η επιλογή μιας εταιρείας χρωστικών υλών που έχει αναπτύξει μακροχρόνιες σχέσεις με τους καλλιεργητές της, εξασφαλίζει στον κατασκευαστή τη σταθερότητα στην τιμολόγηση και έχει ως αποτέλεσμα ανιχνεύσιμα συστατικά, που καλλιεργούνται και υποβάλλονται σε επεξεργασία με διαφάνεια.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γιαούρτι, παγωτό, κατεψυγμένα επιδόρπια και ορισμένες καινοτομίες του κλάδου, παρουσιάζουν ένα ευρύ φάσμα προκλήσεων στο χρωματισμό τους. Αυτά περιλαμβάνουν τη μετανάστευση των χρωμάτων, τις απαιτήσεις αποθήκευσης – όπως υπεριώδες φως ή υψηλές θερμοκρασίες -, την ανάγκη διατήρησης της σταθερότητας σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού και τα υψηλά επίπεδα λίπους που εμποδίζουν την ικανότητα του χρώματος να αλληλεπιδρά με επιτυχία με το προϊόν.

Είναι σημαντικό ο πάροχος χρωστικών υλών, να είναι σε θέση να παρέχει τεχνική υποστήριξη σε όλα τα επίπεδα και τα στάδια παραγωγής. Ένας παραγωγός γαλακτοκομικών προϊόντων θα πρέπει να αναζητήσει έναν συνεργάτη που παρέχει υποστήριξη και συμβουλές σχετικά με την επιλογή των υλών αυτών, τις δοκιμές σταθερότητας, την απόδοση και την αναβάθμιση.

Είναι επίσης σημαντικό να υπάρχει μια ομάδα νομοθετικής συμμόρφωσης, που θα παρέχει την τεκμηρίωση ποιότητας και την καθοδήγηση σχετικά με την επισήμανση των χρωστικών υλών.

Ένα γαλακτοκομικό προϊόν που είναι οπτικά συναρπαστικό και γεμάτο με on-trend συστατικά, συνεπάγεται ότι ο ίδιος ο ευχαριστημένος καταναλωτής θα βοηθήσει στη «διαφήμιση» του προϊόντος, όπως επισημαίνει το Dairy Foods. Όταν ο καταναλωτής ανακαλύπτει ότι το δυναμικά χρωματισμένο γαλακτοκομικό προϊόν που προμηθεύτηκε, περιλαμβάνει φυτικά χρώματα γεμάτα με σύγχρονα συστατικά που υποβάλλονται σε επεξεργασία με διαφανή τρόπο, είναι αυτόματα μια νίκη για τον παραγωγό.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καλλυντικά και είδη προσωπικής φροντίδας: Ο κίνδυνος από τη χρήση τους και η εξωσωματική γονιμοποίηση – Της Ελένης Τσαγκά

Γιατί τον τελευταίο καιρό ανακαλούνται τόσα πολλά προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς;

Τούρτες στα ελληνικά ζαχαροπλαστεία: Γιατί έχουν την ίδια (άνοστη) γεύση

Απογοήτευση από τις τούρτες που μας "σερβίρουν" τα ελληνικά ζαχαροπλαστεία

Νωπό Γάλα: Άγνοια κινδύνου των καταναλωτών για μόλυνση από γρίπη των πτηνών

Πολλοί καταναλωτές δεν γνωρίζουν τον κίνδυνο μόλυνσης από γρίπη των πτηνών καταναλώνοντας νωπό γάλα
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα