Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024
11.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επιστήμη: Παραγωγή θρεπτικών αντιοξειδωτικών ουσιών από πίτουρο καλαμποκιού

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΕπιστήμη: Παραγωγή θρεπτικών αντιοξειδωτικών ουσιών από πίτουρο καλαμποκιού
spot_img

Νέος δρόμος αξιοποίησης αποβλήτων της βιομηχανίας τροφίμων.

Σουηδοί επιστήμονες ανακάλυψαν νέα μέθοδο για τη δημιουργία θρεπτικών ουσιών, από τα απόβλητα παραγωγής αμύλου καλαμποκιού. Οι ερευνητές ισχυρίζονται, σύμφωνα με το Food Navigator, πως η εξαγωγή θρεπτικών αντιοξειδωτικών διαιτητικών ινών από αυτά τα απόβλητα, θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τόνους πίτουρου καλαμποκιού, που μέχρι τώρα ήταν άχρηστο.

Η βιομηχανία για το άμυλο καλαμποκιού παγκοσμίως, υπολογίζεται σε 120 εκατομμύρια τόνους και αναμένεται έως το 2026 να φτάσει τους 160. Όπως αναφέρει ο Francisco Vilaplana, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Γλυκοεπιστήμης στο KTH Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας, αυτό αναμένεται να είναι ένα τεράστιο βιομηχανικό άλμα και για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Όταν επεξεργάζεται το άμυλο καλαμποκιού, το 15% του πύρηνα απορρίπτεται ως ίνα ή πίτουρο καλαμποκιού, που αργότερα δίνεται ως ζωοτροφή.

Συνεπώς με αυτόν το τρόπο αντιμετωπίζεται η σπατάλη τροφίμων αλλά και οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Ερευνητές στο Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας KTH, αξιοποιώντας το πίτουρο καλαμποκιού που διαφορετικά πάει χαμένο, ανέπτυξαν μια μέθοδο που ονομάζεται υποκρίσιμη εξαγωγή νερού, για να απομονώσουν το τμήμα διαλυτών ινών του πίτουρου που περιέχει φερουλικό οξύ. Κατάφεραν να ξεκλειδώσουν ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες από το πίτουρο καλαμποκιού, που ο άνθρωπος δεν μπορεί να
αφομοιώσει. Το φερουλικό οξύ βρίσκεται σε μια αδιάλυτη μήτρα υλικού, που ερευνητές κατάφεραν να ξεκλειδώσουν διαλυτές διαιτητικές ίνες και να αναπτύξουν μια υδρογέλη που τη μεταφέρει κατευθείαν στα έντερα, αποτρέποντας την οξείδωση των κυττάρων.

Η μέθοδος δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Green Chemistry. Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, το επόμενο βήμα είναι “να δημιουργηθεί μια υδρογέλη διασυνδέοντας αυτό το διαλυτό μέρος διαιτητικών ινών που είναι πλούσιο σε φερουλικό οξύ χρησιμοποιώντας φυσικά ένζυμα (λακκάση και υπεροξειδάση)”. Η υδρογέλη
μπορεί να λειτουργήσει ως πρεβιοτικό για την υγεία του εντέρου καθώς καθώς έχει επουλωτικές ιδιότητες, λέει ο Vilaplana.

https://www.foodnavigator.com/Article/2023/02/02/Scientists-unveil-new-method-that-extracts-antioxidant-nutrients-from-corn-processing-waste

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τα φυτοφάρμακα – Μεγάλη πανελλαδική έρευνα

Ασφάλεια φυτοφαρμάκων στις ελληνικές φυτικές τροφές από την σκοπιά του καταναλωτή.

Θανατηφόρο περιστατικό οδήγησε τους επιστήμονες στην ανακάλυψη νέου βακτηρίου που προσβάλλει τα τρόφιμα  

Το «νέο» βακτήριο μπορεί να επιβιώσει σε ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες ζέστης ή κρύου

Πατατάκια: Ευρήματα μελέτης σε 14 μάρκες για επικίνδυνες ουσίες, φυσικοχημικές και αισθητηριακές ιδιότητες

Πόσο ικανοποιείται η απαίτηση των καταναλωτών, για πιο υγιεινά πατατάκια χωρίς συμβιβασμούς στη γεύση και την ποιότητα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο