Η αναθέρμανση γευμάτων στο φούρνο μικροκυμάτων κυριαρχεί, ενώ η λειτουργία απόψυξης παραμένει στα αζήτητα!
Ο φούρνος μικροκυμάτων αποτελεί πλέον βασικό εξοπλισμό σε μια σύγχρονη κουζίνα. Είναι όμως κοινό μυστικό πως χρησιμοποιείται ως επί το πλείστο για αναθέρμανση γευμάτων, με την λειτουργία απόψυξης να παραμένει σχεδόν στα αζήτητα!
Κι όμως η απόψυξη στον φούρνο μικροκυμάτων είναι ασφαλής, ταχεία και συχνά ιδιαίτερα εξυπηρετική αρκεί να ακολουθηθούν ορισμένα βασικά βήματα:
ΒΗΜΑ 1 Αφαιρέστε τα τρόφιμα από τη συσκευασία τους πριν τα ξεπαγώσετε. Μη τοποθετείτε δισκάκια αφρού και πλαστικά περιβλήματα στο φούρνο μικροκυμάτων γιατί δεν είναι θερμικά σταθερά σε υψηλές θερμοκρασίες. Η θερμότητα του φαγητού μπορεί να προκαλέσει τη μετανάστευση επιβλαβών χημικών ουσιών από τα υλικά συσκευασίας σε αυτό.
ΒΗΜΑ 2 Μεταφέρεται λοιπόν το προς απόψυξη τρόφιμο σε κατάλληλο δοχείο. Κατάλληλα σκεύη για χρήση στον φούρνο μικροκυμάτων θεωρούνται:
- Οποιοδήποτε σκεύος φέρει επισήμανση για χρήση σε φούρνο μικροκυμάτων.
- Σκεύη από Γυαλί ανθεκτικό στη θερμότητα, όπως Pyrex
- Κεραμικά σκεύη
- Σακούλες μαγειρέματος φούρνου
- Καλάθια (ψάθινα και ξύλινα) για γρήγορο ζέσταμα ψωμιού ή ψωμιού. Στρώστε το καλάθι με χαρτοπετσέτες για να απορροφήσει την υγρασία από τα τρόφιμα.
- Τα περισσότερα χάρτινα πιάτα (μη τυπωμένα)
- Κερωμένο χαρτί, λαδόκολλα και ρυζόχαρτο
- Πλαστική μεμβράνη χωρίς να αφήνετε την πλαστική μεμβράνη να αγγίζει τα τρόφιμα. Αν χρειαστεί τρυπήστε την μεμβράνη για να επιτρέψετε τη διαφυγή ατμού.
ΒΗΜΑ 3 Επιλέξτε τη ρύθμιση “απόψυξη” ή ισχύς 30%.
ΒΗΜΑ 4 Κατά τη διάρκεια της απόψυξης στο φούρνο μικροκυμάτων, περιστρέψτε, ανακατέψτε και αναποδογυρίστε τα τρόφιμα σε τακτά χρονικά διαστήματα. Προσοχή όταν ξεπαγώνετε κιμά, ξύστε το αποψυγμένο μέρος καθώς μαλακώνει και αφαιρέστε το από το φούρνο. Συνεχίστε να ξεπαγώνετε στο φούρνο μικροκυμάτων το υπόλοιπο μέρος.
ΒΗΜΑ 5 Μαγειρέψτε το κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια αμέσως μετά την απόψυξη στο φούρνο μικροκυμάτων, επειδή ορισμένες περιοχές των κατεψυγμένων τροφίμων ενδέχεται να αρχίσουν να ψήνονται κατά τη διάρκεια της απόψυξης χωρίς όμως να φτάνουν σε θερμοκρασίες εξυγίανσης του τροφίμου.