ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΓαλακτοκομία: Συσκευασία από ορό γάλακτος επεκτείνει τη διάρκεια ζωής των τυριών

Γαλακτοκομία: Συσκευασία από ορό γάλακτος επεκτείνει τη διάρκεια ζωής των τυριών

2 λεπτά ανάγνωσης

Ισπανοί επιστήμονες δημιούργησαν ενεργή συσκευασία από το υποπροϊόν ορού γάλακτος, που παρατείνει τη διάρκεια ζωής των τυριών έως και 10 ημέρες.

Η καινοτόμα συσκευασία είναι αποτέλεσμα ερευνητικού προγράμματος Go Orleans, που κατέστησε δυνατή την επαναχρησιμοποίηση ενός υποπροϊόντος που σήμερα πάει χαμένο σε μικρές και μεσαίες τυροκομικές εταιρείες και που μπορεί επίσης να προκαλέσει περιβαλλοντικά προβλήματα λόγω του υψηλού οργανικού του φορτίου. Αυτό το έργο επαναχρησιμοποιεί τον ορό γάλακτος για τη βελτίωση της συντήρησης του τυριού, παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής του από 25% έως 50%, τη μείωση της σπατάλης τροφίμων και την παροχή προβιοτικών πρόσθετων για τις ζωοτροφές που συμβάλλουν στην καλή διαβίωση των ζώων.

- Advertisement -

Στο έργο συμμετέχουν η Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Αγροδιατροφής της Κοινότητας της Βαλένθια (FEDACOVA), η AIMPLAS, το Κέντρο Τεχνολογίας Πλαστικών, το Universitat de València, η ADM Biopolis και οι τυροκόμοι Dehesa Dos Hermanas και La Cabezuela.

Συγκεκριμένα, η AIMPLAS ανέπτυξε μια ενεργή επίστρωση με αντιμυκητιακές ιδιότητες με βάση τον ορό γάλακτος που μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής του τυριού από 25% έως 50%. Αυτή η ενεργή επίστρωση περιλαμβάνεται στη συσκευασία που χρησιμοποιεί συμβατικές τεχνολογίες εκτύπωσης. Το Universitat de València εργάστηκε για την επιλογή αντιμυκητιασικών στελεχών που υπάρχουν στον ορό γάλακτος για τη λήψη βιοδραστικών συστατικών μέσω ζύμωσης. Η ADM Biopolis ήταν υπεύθυνη για τον προσδιορισμό της προβιοτικής ικανότητας των δραστικών συστατικών που εξάγονται από τον ορό γάλακτος και την καταλληλότητα της προσθήκης τους στις ζωοτροφές.

- Advertisement -

Οι τυροκόμοι La Cabezuela στη Μαδρίτη και Dehesa Dos Hermanas στην Huelva προμήθευσαν τον ορό γάλακτος, επέλεξαν τα τυριά και επικύρωσαν τη νέα συσκευασία, η οποία δεν είναι μόνο μία από τις πιο αποτελεσματικές λύσεις κατά της σπατάλης τροφίμων, αλλά ευνοεί επίσης την ανταγωνιστικότητα των τυροκομικών και προωθεί την καινοτομία στη γαλακτοκομική βιομηχανία.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Ζελεδάκια βιταμινών: Έως και 60% ζάχαρη αποκαλύπτει έλεγχος σε 18 προϊόντα

Τα μισά προϊόντα που εξετάστηκαν περιείχαν ζάχαρη, ενώ ορισμένα έδιναν έως και 9 γραμμάρια στην ημερήσια δόση

Η αλήθεια για τα δημητριακά σε ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, ΑΒ Βασιλόπουλος, Γαλαξίας, Μασούτης, Κρητικός και My Market – Μεγάλη έρευνα του ΕΛΜΕΠΑ

Αποκαλυπτικά στοιχεία για ζάχαρη, Nutri-Score και γλουτένη: Πώς διαμορφώνεται το διατροφικό προφίλ των προϊόντων για παιδιά και ενηλίκους

Γιατί τα ζυμαρικά λαχανικών δεν είναι πάντα τόσο υγιεινά όσο φαίνονται

Η παρουσία λαχανικών στη συσκευασία δεν σημαίνει απαραίτητα περισσότερες φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά