Οι επιστήμονες προσπαθούν να σταματήσουν τη σπατάλη τροφίμων μελετώντας τις καφέ κηλίδες στις μπανάνες
Της Βιργινίας Κιμπουρόπουλου
Μια ομάδα ερευνητών δημιούργησε ένα βίντεο προσομοίωσης για το πώς εξελίσσονται οι μπανάνες με την πάροδο του χρόνου, για να δώσουν ένα τέλος στην άσκοπη σπατάλη τους, εφόσον το μαύρισμά τους δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχουν χαλάσει.
Πόσες φορές έχετε πετάξει μια μπανάνα μόνο και μόνο επειδή έχει μαυρίσει πολύ; Σίγουρα πολλές. Αλλά, σε αντίθεση με την πλειοψηφία φρούτων και λαχανικών, η κατάσταση μιας μπανάνας γίνεται περισσότερο εμφανής από το εσωτερικό όταν ξεφλουδίζεται. Οπότε, πολλές μπανάνες στον κόσμο πετιούνται άνευ λόγου καθημερινά.
Αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο επισιτιστικής κρίσης, όπου παρά το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η παγκόσμια επισιτιστική αλυσίδα, πάνω από 900 εκατομμύρια τόνοι (17%) τροφίμων σπαταλώνται ετησίως ανά τον κόσμο και ακόμη περισσότερα απορρίπτονται ανεκμετάλλευτα, εξαιτίας ζητημάτων στην παραγωγή και τη μεταφορά. Ωστόσο, ένας επιπρόσθετος λόγος είναι η επιλογή των φρούτων και των λαχανικών από την εμφάνισή τους και μόνο, άρα και τις μπανάνες, αν δούμε πως είναι πολύ μαυρισμένες.
Μια ομάδα ερευνητών στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, στις ΗΠΑ, ήθελε να σπάσει αυτό τον εμφανισιακό ρατσισμό για τις μπανάνες και τη σπατάλη των φρούτων και ανέπτυξε ένα νέο μοντέλο προσομοίωσης μοτίβων κηλίδων μπανάνας, βελτιώνοντας την κατανόησή μας για το πώς και γιατί τα φρούτα αυτά γίνονται καφέ με την πάροδο του χρόνου.
Σύμφωνα με τον Oliver Steinbock, επικεφαλής συγγραφέα της έρευνας, το 2019, η συνολική παραγωγή μπανανών ήταν περίπου 117 εκατομμύρια τόνοι, καθιστώντας την κορυφαία καλλιέργεια στον κόσμο.
Τα φρούτα ροδίζουν με την πάροδο του χρόνου από κοψίματα, ζημιές ή μακροχρόνια αποθήκευση, αλλά συνήθως το συνδέουμε αυτό με το επίπεδο ωρίμανσης. Η διαδικασία αμαύρωσης εξαρτάται από τα ένζυμα, συμπεριλαμβανομένης της οξειδάσης πολυφαινόλης (PPO), που αντιδρούν με φυσικές φαινόλες και οξυγόνο στον αέρα, για να παράγουν βενζοκινόνη και μελανίνη, μια ομάδα καφέ χρωστικών.
Όταν οι μπανάνες ωριμάζουν, σχηματίζουν πολυάριθμες σκούρες κηλίδες που είναι γνωστές στους περισσότερους ανθρώπους και συχνά χρησιμοποιούνται ως δείκτης ωρίμανσης. Ωστόσο, η διαδικασία του τρόπου με τον οποίο σχηματίζονται αυτές οι κηλίδες, είναι κάτι που πολλοί δεν γνώριζαν, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα Cosmos.
Χρησιμοποιώντας βίντεο timelapse, η ομάδα ερευνητών χρησιμοποίησε ένα μη γραμμικό μοντέλο αντίδρασης-διάχυσης, συμπεριλαμβανομένης της συγκέντρωσης οξυγόνου και του βαθμού καφέ χρώματος της φλούδας, για να προβλέψει πώς σχηματίζονται και εξελίσσονται οι κηλίδες με την πάροδο του χρόνου. Διαπίστωσαν ότι οι κηλίδες εμφανίζονται γρήγορα κατά τη διάρκεια ενός παραθύρου δύο ημερών σε πυκνότητα περίπου οκτώ κηλίδων ανά εκατοστό, αλλά στη συνέχεια ξαφνικά σταματούν μυστηριωδώς. Αυτή η μυστηριώδης επιβράδυνση του μαυρίσματος είναι πιθανό να οφείλεται σε αλλαγές στο επίπεδο οξυγόνου.
Πώς, λοιπόν, μπορούμε εμείς να επιβραδύνουμε τη διαδικασία; Οι ερευνητές πρότειναν μια στρατηγική ξεφλουδίσματος για να βοηθήσει στην καταπολέμηση της διαδικασίας καφέ χρώματος. Μειώνοντας τα επίπεδα οξυγόνου στις μπανάνες, μπορούμε ενδεχομένως να επιβραδύνουμε τον σχηματισμό κηλίδων. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι αυτή η ανακάλυψη θα οδηγήσει στο να κατανοήσουν οι καταναλωτές πώς να σταματήσουν την καφετιά κηλίδωση και να βοηθήσει να σταματήσει η σπατάλη των τόνων φρούτων.