Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου, 2022
18.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γνωρίστε τον “Wingman”: Το ρομπότ που μπορεί να μειώσει το προσωπικό στα εστιατόρια κατά 20%

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΓνωρίστε τον "Wingman": Το ρομπότ που μπορεί να μειώσει το προσωπικό στα εστιατόρια κατά 20%
spot_img

Το ρομπότ γρήγορου φαγητού που μπορεί να τηγανίσει φτερούγες κοτόπουλου, τηγανιτές πατάτες και άλλα φαγητά, καθώς και να τα καρυκεύσει. Υπολογίζεται πως ο  Wingman εξοικονομεί στους ιδιοκτήτες εστιατορίων 20% στο κόστος εργασίας, αλλά και 75% στους μισθούς.

Τα ρομπότ έχουν εξελιχθεί τόσο πολύ που σε περίπου 5 χρόνια θα μπορούσαμε να τα δούμε σε αρκετούς τομείς της εργασίας, όπως να εργάζονται σε εστιατόρια. Χαρακτηριστικά, η εταιρεία που εξειδικεύεται σε είδη ρομποτικής, Nala Robotics, κυκλοφόρησε ένα ρομπότ γρήγορου φαγητού. Το ρομπότ ονομάζεται «The Wingman» και, σύμφωνα με την Nala,  μπορεί να τηγανίσει φτερούγες κοτόπουλου, τηγανιτές πατάτες και άλλα φαγητά, καθώς και να τα καρυκεύσει, όλα αυτόνομα. Είναι διαθέσιμο προς ενοικίαση για σχεδόν 3000 ευρώ το μήνα.

Ο Ajay Sunkara, Διευθύνων Σύμβουλος της Nala Robotics, μιλώντας στο Forbes, θεωρεί πως αυτό όχι μόνο θα εξοικονομήσει χρήματα σε πολλές επιχειρήσεις στο χώρο της εστίασης, αλλά θα αποτελέσει έναν αποτελεσματικό τρόπο αποφυγής της διασταυρούμενης μόλυνσης κατά την παρασκευή τροφίμων. Προσθέτει πως, ο Wingman μπορεί να παράγει ένα πολύ δημοφιλές φαγητό για όλη την Αμερική, ωστόσο, παράλληλα θα μπορούσε να καλύψει ελλείψεις εργατικού δυναμικού που αντιμετωπίζει η βιομηχανία.

Σύμφωνα με τη Nala, ο Wingman μπορεί να μαγειρεύει πολλά διαφορετικά φαγητά ταυτόχρονα και να τα καρυκεύει ξεχωριστά. Μπορεί να βγάλει τα τρόφιμα από έναν κατεψυγμένο χώρο αποθήκευσης και διανομής, να τα τηγανίσει, να τα καρυκεύσει και να τα ετοιμάσει για σερβίρισμα, καθώς και πολλά άλλα.

Το αποτέλεσμα είναι πως με την πάροδο του χρόνου θα μπορούσε δημιουργήσει λιγότερη ζήτηση για εργατικό δυναμικό.

Με τιμή ενοικίασης σχεδόν 3.000 ευρώ το μήνα, ο Wingman είναι ήδη φθηνότερος από έναν άνθρωπο εργαζόμενο. Συνυπολογίζοντας πως ο μισθός για έναν μάγειρα κυμαίνεται στα 7 με 15 ευρω στις ΗΠΑ (ή 22 ευρώ, σύμφωνα με νέα νομοθεσία στην Καλιφόρνια), υπολογίζεται πως ο  Wingman εξοικονομεί στους ιδιοκτήτες εστιατορίων 20% στο κόστος εργασίας, αλλά και 75% στους μισθούς, σημαντική μείωση εν καιρώ πληθωρισμού. Αν υπολογίσει κανείς πως υπάρχουν και 24ωρα εστιατόρια, η μείωση θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερη. Φυσικά, θα χρειάζονται εργαζόμενοι για την καθαριότητα των καταστημάτων, το σερβίρισμα, αλλά και τη συντήρηση του ρομπότ.

Παρά το γεγονός ότι τα ρομπότ έχουν- θεωρητικά- κατασκευαστεί για να βοηθούν τους ανθρώπους να επιδίδονται σε άλλες πιο «υψηλού επιπέδου» εργασίες, ίσως φέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό. Ας μην ξεχνάμε πως ο λόγος που οι εργαζόμενοι παραιτούνται είναι γιατί οι μισθοί είναι δυσανάλογοι των συνθηκών εργασίας και όλο αυτό έχει τροφοδοτήσει το φαινόμενο Big Quit (η μεγάλη παραίτηση). Η προσφυγή στην τεχνολογία δεν λύνει το πρόβλημα, απλά συγκαλύπτει το γεγονός πως οι εργοδότες έχουν παράλογες απαιτήσεις από τους εργαζόμενους.

Επιπλέον, μπορεί σε πρώτη φάση ένα ρομπότ, όπως ο Wingman εν προκειμένω, να καλύψει προσωρινά τις ανάγκες της βιομηχανίας για εργατικά χέρια, αλλά θα δημιουργήσει λιγότερες θέσεις εργασίας, αν η χρήση του επεκταθεί. Επομένως θα υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό ανέργων και πολύ μικρή προσφορά εργασίας. Υπολογίζοντας πως το 10% των εργαζόμενων των ΗΠΑ εργάζεται στην εστίαση, αυτό το ποσοστό θα μπορούσε να είναι καθοριστικό για την οικονομία της χώρας. Οπότε, προτού καταφύγουν στην τεχνολογία για λύσεις, οι εργοδότες πρέπει, μάλλον, να διορθώσουν το πραγματικό πρόβλημα: να σταματήσουν να ζητάνε ανθρώπους-ρομπότ.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

GFSI: τρίμηνη αποβολή του IFS. Ποιες οι συνέπειες σε επιχειρήσεις και αγορά

Η ανακοίνωση της διοικούσας επιτροπής του GFSI μιλά για θέματα ακεραιότητας, εμπιστοσύνης και εμπιστευτικότητας.

Η EE θέτει ανώτατα όρια για τις χημικές ουσίες PFAS στα τρόφιμα: Ο Κανονισμός 2022/2388

Ανώτατα όρια για την παρουσία PFOS, PFOA, PFNA και PFHxS  στα τρόφιμα καθόρισε η ΕΕ με τον κανονισμό 2022/2388 της 7ης Δεκεμβρίου προκειμένου να εξασφαλιστεί υψηλό επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης υγείας.

Γεωπονικό Αθήνας: Τροποποίηση στις συνθήκες παραγωγής στραγγιστού γιαουρτιού για να μειωθεί το υποπροϊόν ορού γάλακτος

Πρωτοποριακή μελέτη του γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την μείωση του υποπροϊόντος όξινου ορού γάλακτος και την αύξηση της απόδοσης του στραγγιστού γιαουρτιού.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα