Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κρέας πουλερικών: Σπρέι πάγου για τη θανάτωση Campylobacter

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΚρέας πουλερικών: Σπρέι πάγου για τη θανάτωση Campylobacter
spot_img

Αποτελεσματική μείωση των επιβλαβών βακτηρίων – Τεχνολογία που εγκαθίσταται εύκολα σε υπάρχουσες εγκαταστάσεις.

Το Campylobacter, ένα κοινό βακτήριο που βρίσκεται στα πουλερικά, παρουσιάζει σημαντικό πρόβλημα υγείας. Με περισσότερα από 246.000 ανθρώπινα κρούσματα ετησίως, είναι η πιο συχνά αναφερόμενη τροφιμογενής ασθένεια στην ΕΕ. Ως αποτέλεσμα, οι μεταποιητές πουλερικών στην Ευρώπη πρέπει να λειτουργούν υπό πολύ αυστηρούς όρους . Αυτό περιλαμβάνει την ψύξη των πτηνών αμέσως μετά τη σφαγή, για να μειωθούν τυχόν βακτήρια και να διασφαλιστεί ότι το κρέας είναι ασφαλές για κατανάλωση. «Αυτοί οι θάλαμοι ψύξης μπορεί να είναι μεγαλύτεροι από ό,τι φαντάζεστε – μερικές φορές έχουν το μέγεθος γηπέδων ποδοσφαίρου», λέει η συντονίστρια του προγράμματος ChillBact Ester Pálsdóttir από την Thor Ice Chilling Solutions.στην Ισλανδία. «Αυτό είναι ένα κρίσιμο μέρος της παραγωγικής διαδικασίας, αλλά μπορεί επίσης να είναι ένα εμπόδιο». Πολλά εμπορικά εργοστάσια στοχεύουν να επεξεργάζονται μεταξύ 3.000 και 15.000 κοτόπουλα την ώρα, επομένως κάθε λεπτό έχει σημασία.

Η λήψη πάγου προσφέρει οφέλη στην παραγωγή

Η ισλανδική start-up Thor Ice πρωτοστάτησε σε μια τεχνολογική λύση για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης παραγωγής. Η εταιρεία έχει αναπτύξει μια μονάδα που εκτοξεύει πολύ κρύο πάγο απευθείας πάνω στα πουλερικά, μέσω ενός κατοχυρωμένου με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας IceGun. Η τεχνολογία παρέχει πιο αποτελεσματική και γρήγορη ψύξη, μειώνοντας τα επιβλαβή βακτήρια. Το αρθρωτό σύστημα περιλαμβάνει πολλά εξαρτήματα, συμπεριλαμβανομένου του IceGun. Η τεχνολογία έχει σχεδιαστεί για να εγκαθίσταται εύκολα σε υπάρχουσες εγκαταστάσεις. Ο στόχος του χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ έργου ChillBact ήταν να τελειοποιήσει αυτή την τεχνολογία, να την κλιμακώσει για χρήση σε μεγάλες εμπορικές εγκαταστάσεις και να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητά της στη μείωση των περιπτώσεων καμπυλοβακτηριδίου.

Τεχνολογία δοκιμασμένη σε εργοστασιακό θάλαμο ψύξης αέρα

Για να επιτευχθεί αυτό, δύο αρθρωτά συστήματα εγκαταστάθηκαν σε ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια πουλερικών στην Ευρώπη, το Les Volailles de Keranna. Στη συνέχεια, τα συστήματα συνδέθηκαν με τους θαλάμους ψύξης αέρα του εργοστασίου, με IceGuns έτοιμα να εκτοξεύσουν τον παγωμένο πολτό πάνω στα πουλερικά. «Ήταν κρίσιμο ότι η εγκατάσταση δεν διέκοψε τις συνεχιζόμενες λειτουργίες», σημειώνει ο Pálsdóttir. «Η εργασία σε ένα έργο σαν αυτό μας βοήθησε επίσης να λύσουμε πολλές τεχνικές προκλήσεις που σχετίζονται με τόσο μεγάλες εγκαταστάσεις». Ο Thor Ice κατάφερε να εντοπίσει εξοικονόμηση ενέργειας και νερού, μικρότερους χρόνους ψύξης, αυξημένη απόδοση, παρατεταμένη διάρκεια ζωής και άλλες λειτουργικές αποδόσεις. Καταγράφηκαν μειώσεις σε βακτήρια όπως το campylobacter μετά τη θεραπεία με IceGun. Αυτά τα ευρήματα θα δημοσιευθούν σύντομα σε ακαδημαϊκά περιοδικά. «Αναβαθμίσαμε την τεχνολογία και καταγράψαμε τα οφέλη μαζί με τη βιομηχανία και τα ερευνητικά ινστιτούτα», προσθέτει ο Pálsdóttir. «Αυτά περιλάμβαναν το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δανίαςκαι Matís στην Ισλανδία. Αυτό μας επέτρεψε πραγματικά να δείξουμε πώς λειτουργεί το σύστημα. Η συνεργασία του έργου με όλους τους εταίρους ήταν εξαιρετική.»

Ανάγκες των μονάδων επεξεργασίας πουλερικών

Το έργο ChillBact βοήθησε τhν Thor Ice να φέρει στην αγορά μια νέα λύση ψύξης, κλιμακούμενη για να καλύψει τις ανάγκες των σύγχρονων μονάδων επεξεργασίας πουλερικών. «Ο απώτερος στόχος είναι η λύση να υιοθετηθεί από τους μεγάλους παραγωγούς πουλερικών σε ολόκληρο τον κλάδο», λέει ο Pálsdóttir. Υπάρχει σίγουρα μια σημαντική αγορά εδώ. Η ΕΕ είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς κρέατος πουλερικών στον κόσμο και είναι καθαρός εξαγωγέας προϊόντων πουλερικών με ετήσια παραγωγή περίπου 13,4 εκατομμυρίων τόνων. Βασιζόμενη σε αυτή την επιτυχία, η εταιρεία συμμετέχει επί του παρόντος στο SafeChicken έργο της Δανίας. Αυτή η πρωτοβουλία εξετάζει την αντιμετώπιση του καμπυλοβακτηρίου σε ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής, από τη γεωργία έως την τελική μεταφορά. «Προσπαθούμε συνεχώς να βελτιώνουμε περαιτέρω την τεχνολογία μας και να εξασφαλίσουμε μια βάση σε αυτή την αγορά», προσθέτει ο Pálsdóttir.

Πηγή: Cordis

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο