Νέα μελέτη διαπιστώνει τα οφέλη του οζονισμένου νερού στη βιομηχανία επεξεργασίας θαλασσινών
Σε απάντηση στις σύγχρονες απαιτήσεις των καταναλωτών για ασφαλή και υψηλής ποιότητας τρόφιμα, οι βιομηχανίες υιοθετούν καινοτόμες μεθόδους απολύμανσης, με το όζον να αναδύεται ως μια πολλά υποσχόμενη λύση που είναι οικονομική, ασφαλής και χωρίς χημικά. Η τεχνολογία απενεργοποιεί αποτελεσματικά βακτήρια, μύκητες, ζύμες, παράσιτα και ιούς με σύντομους χρόνους επαφής και σε χαμηλές συγκεντρώσεις.
Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Italian Journal of Food Safety, διερεύνησε την αποτελεσματικότητα του οζονισμένου νερού ως μια φιλική προς το περιβάλλον, χωρίς χημικά και ασφαλή εναλλακτική λύση έναντι των συμβατικών απολυμαντικών στη βιομηχανία μεταποιημένων αλιευτικών προϊόντων. Η έρευνα συνέκρινε συγκεκριμένα την αποτελεσματικότητα του οζονισμένου νερού με τη συνήθη μέθοδο απολύμανσης των κιβωτίων που χρησιμοποιούνται για το μούλιασμα του μπακαλιάρου, η οποία περιλαμβάνει τον ψεκασμό των κιβωτίων με υπεροξείδιο του υδρογόνου πριν από την τοποθέτησή τους στο πλυντήριο πιάτων, και εξέτασε την απόδοσή της σε κιβώτια που αποθηκεύτηκαν για 21 ημέρες μετά την τυπική απολύμανση. Η έρευνα περιελάμβανε τη δοκιμή συνολικά 175 κιβωτίων για μικροβιακή μόλυνση.
Τα ευρήματα της μελέτης
Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι η τυπική μέθοδος απολύμανσης μείωσε σημαντικά το μικροβιακό φορτίο στα κιβώτια μετά τη χρήση τους σε σύγκριση με την επεξεργασία με όζον, με αποτέλεσμα τη μείωση κατά 98,29% σε σύγκριση με 48,29% για τον συνολικό αριθμό μεσοφιλικών μικροοργανισμών και κατά 97,96% σε σύγκριση με 37,32% για τον συνολικό αριθμό ψυχρόφιλων μικροοργανισμών, αντίστοιχα.
Ωστόσο, η απόδοση του οζονισμένου νερού βελτιώθηκε δραματικά όταν δοκιμάστηκε σε αποθηκευμένα κουτιά. Την 21η ημέρα, το οζονισμένο νερό πέτυχε μείωση του συνολικού αριθμού μεσοφιλικών μικροοργανισμών κατά 80,46% και του συνολικού αριθμού ψυχρόφιλων μικροοργανισμών κατά 98,87% στα αποθηκευμένα κουτιά. Το ποσοστό μείωσης που πέτυχε το οζονισμένο νερό στα αποθηκευμένα κουτιά ήταν σημαντικά υψηλότερο από ό,τι στα βρώμικα, καθώς η παρουσία οργανικής ύλης μειώνει την απολυμαντική αποτελεσματικότητα του όζοντος.
Με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το οζονισμένο νερό φαίνεται να είναι μια καλή μέθοδος απολύμανσης για επιφάνειες στη βιομηχανία μεταποιημένων αλιευτικών προϊόντων μετά από επαρκή καθαρισμό, συμβάλλοντας στην προώθηση βιώσιμων πρακτικών από τη βιομηχανία.