ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΚι άλλες κοτομπουκιές με λιστέρια - Συναγερμός για εκτεταμένη μόλυνση στην αγορά

Κι άλλες κοτομπουκιές με λιστέρια – Συναγερμός για εκτεταμένη μόλυνση στην αγορά

4 λεπτά ανάγνωσης

Επείγουσα ανάκληση προϊόντων κοτόπουλου σε όλη τη Γαλλία – Δεύτερο κρούσμα σε λίγες ημέρες

Ανησυχία προκαλεί νέο κύμα ανακλήσεων προϊόντων κοτόπουλου λόγω παρουσίας του επικίνδυνου βακτηρίου Listeria monocytogenes, που εντοπίστηκε αυτήν τη φορά σε “κοτομπουκιές με corn flakes”, διαθέσιμες σε πάγκο των καταστημάτων Auchan, στην Γαλλία. Η γαλλική υπηρεσία RappelConso και η αλυσίδα AUCHAN RETAIL SERVICES ανακοίνωσαν την ανάκληση του προϊόντος “Aiguillette de Poulet Corn Flakes”, το οποίο διατέθηκε προς πώληση σε μορφή μη συσκευασμένη από τις 4 έως τις 6 Ιουνίου 2025 σε όλα τα υποκαταστήματα της αλυσίδας.

- Advertisement -

Κίνδυνοι για την υγεία:

Η παρουσία του βακτηρίου Listeria monocytogenes καθιστά το προϊόν επικίνδυνο για κατανάλωση. Η λιστερίωση, όπως είναι γνωστή η μόλυνση που προκαλείται, μπορεί να αποβεί πολύ σοβαρή σε άτομα υψηλού κινδύνου, όπως έγκυες γυναίκες (κίνδυνος αποβολής ή επιπλοκών στο έμβρυο), ηλικιωμένοι και ανοσοκατεσταλμένοι, άτομα με χρόνια νοσήματα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγίες και σε προχωρημένες περιπτώσεις, μηνιγγίτιδα ή σήψη. Μπορεί να εκδηλωθούν μέχρι και 8 εβδομάδες μετά την κατανάλωση.

Δεύτερο κρούσμα σε λίγες ημέρες: Συναγερμός για εκτεταμένη μόλυνση στη γαλλική αγορά

Η συγκεκριμένη ανάκληση έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά από άλλη παρόμοια προειδοποίηση για προψημένες κοτομπουκιές με corn flakes της εταιρείας ARRIVE ARRIVE SAS, με εμπορική διάθεση από τις Carrefour, Leclerc, Intermarché, Auchan και Coopérative U, από 4 έως 5 Ιουνίου 2025. Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο διαφορετικές παρτίδες με αριθμούς 2P25153 και ημερομηνία λήξης 27/06/2025 εντοπίστηκαν θετικές στο παθογόνο βακτήριο. Τα προϊόντα αυτά πωλήθηκαν σε συσκευασίες 1 κιλού, με GTIN 3230890409882 και 3230890843723, και η διαδικασία ανάκλησης διαρκεί έως 21 Ιουνίου 2025.

- Advertisement -

Οι επιμολύνσεις με Listeria μπορούν να συμβούν σε κάθε στάδιο παραγωγής ή συσκευασίας. Το βακτήριο αντέχει σε ψυγεία και επομένως τα προϊόντα που δεν μαγειρεύονται επαρκώς είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα. Η αυστηρή τήρηση της ψυκτικής αλυσίδας και η υγιεινή του εξοπλισμού είναι κρίσιμες.

Ο επαναλαμβανόμενος εντοπισμός λιστέριας σε προϊόντα κοτόπουλου μέσα σε διάστημα λίγων ημερών γεννά σοβαρά ερωτήματα για την ασφάλεια τροφίμων στις αλυσίδες διανομής. Οι καταναλωτές καλούνται σε υψηλή επαγρύπνηση, ενώ οι αρμόδιες αρχές πρέπει να εντείνουν τους ελέγχους ώστε να αποφευχθούν νέα περιστατικά.

- Advertisement -

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Η Μαίρη συστήνεται: Η κομμώτρια που ερωτεύτηκε έναν επιστήμονα και μπήκε στον κόσμο της ασφάλειας τροφίμων

Η αυθόρμητη κομμώτρια από τη Γλυφάδα παίρνει το μικρόφωνο, αποκαλύπτει ένα επικό love story που ξεκίνησε από ένα μανικιούρ και υπόσχεται να βάλει σε τάξη τις επιστημονικές εμμονές του Τάσου

Ελληνικά σχολικά κυλικεία: Τέλος τα τσιπς, τα κρουασάν και οι σοκολάτες – Τι θα μπορούν να αγοράζουν οι μαθητές από Σεπτέμβριο

Με στόχο να ενισχυθεί ο ρόλος του σχολείου στην υιοθέτηση σωστών διατροφικών συνηθειών από μικρή ηλικία.

Πώς μία έτοιμη σάλτσα της αγοράς εξολοθρεύει επικίνδυνα βακτήρια αντί να τα αναπτύσσει σύμφωνα με πειραματική μελέτη

Οι ερευνητές παρακολούθησαν επί 14 ημέρες την πορεία 14 στελεχών λιστέριας και σαλμονέλας μετά την εισαγωγή τους σε τρόφιμα έτοιμα προς κατανάλωση