Εντείνονται οι έρευνες των υγειονομικών αρχών στη Βρετανία μετά την ανίχνευση δεκάδων κρουσμάτων ηπατίτιδας Α – Στο μικροσκόπιο τρόφιμο από σούπερ μάρκετ χωρίς να κατονομάζεται η αλυσίδα
Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται αντιμέτωπο με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων ηπατίτιδας Α, προκαλώντας κινητοποίηση του Οργανισμού Υγειονομικής Ασφάλειας (UKHSA) και άλλων υγειονομικών φορέων. Οι αρχές εξετάζουν δύο ξεχωριστά επιδημιολογικές συστάδες κρουσμάτων με δεκάδες επιβεβαιωμένα περιστατικά σε Αγγλία, Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αλεύρι μολυσμένο με επικίνδυνο παθογόνο – Ευρωπαϊκή κινητοποίηση για την “κρυμμένη” πληροφορία
Στην πρώτη, έχουν καταγραφεί 31 περιπτώσεις, οι περισσότερες στην Αγγλία. Ηλικιακά, οι ασθενείς κυμαίνονται από 5 έως 80 ετών, με μέσο όρο τα 50 έτη. Οι περισσότεροι ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 50–69 ετών. Αν και δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι, 19 άτομα χρειάστηκε να νοσηλευτούν. Από τα επιδημιολογικά δεδομένα προκύπτει ένδειξη ότι η πηγή της μετάδοσης είναι τρόφιμο, που καταναλώθηκε από πολλούς ασθενείς. Συγκεκριμένο τρόφιμο από μη κατονομαζόμενο σούπερ μάρκετ φέρεται να εμπλέκεται, ωστόσο οι έρευνες συνεχίζονται.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Απάτη και παραποιημένα τρόφιμα και ποτά στην Ελλάδα: Πάνω από €49 εκατ. οι απώλειες κάθε χρόνο, σύμφωνα με το EUIPO
Η δεύτερη συστάδα αφορά 64 επιβεβαιωμένα κρούσματα – 57 στην Αγγλία, τέσσερα στη Βόρεια Ιρλανδία και τρία στη Σκωτία. Οι ασθενείς είναι από 3 έως 80 ετών, με μέσο όρο ηλικίας τα 32 χρόνια. Εδώ, η εικόνα είναι πιο ανησυχητική καθώς 39 άτομα χρειάστηκαν νοσηλεία. Μόλις επτά από τους ασθενείς ανέφεραν πρόσφατο ταξίδι στο εξωτερικό, γεγονός που αποδυναμώνει την υπόθεση εισαγόμενης μετάδοσης και ενισχύει το σενάριο εγχώριας επιμόλυνσης από τρόφιμο.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επικίνδυνο βακτήριο σε φιλέτο γαλοπούλας – Eνδέχεται να οδηγήσει σε έντονες γαστρεντερίτιδες
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζουμε το νερό στην καφετιέρα;
Η ηπατίτιδα Α μεταδίδεται κυρίως μέσω της στοματικής-κοπρανώδους οδού, συνήθως από κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων ή νερού. Το γεγονός ότι μεγάλο ποσοστό των νοσούντων δεν είχε ταξιδέψει σε ενδημικές περιοχές δείχνει ότι πρόκειται πιθανότατα για τροφιμογενή έξαρση, με ενδεχόμενη προέλευση από χώρες όπου ο ιός είναι πιο διαδεδομένος. Η Υπηρεσία Τροφίμων (FSA) συμμετέχει ενεργά στις έρευνες για την ιχνηλάτηση της προέλευσης.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται 125.000 φιάλες αντισηπτικού χεριών – Αντί να προστατεύει θέτει σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών!
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί δεν πρέπει ΠΟΤΕ να βάζουμε αντηλιακά και αντικουνουπικά μαζί – Επιστημονική Μελέτη
Η Public Health Scotland έχει αναλάβει τον συντονισμό της διαχείρισης της κρίσης, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ανάλυση των δειγμάτων, επιδημιολογικών ερωτηματολογίων και ενδεχόμενης συσχέτισης με συγκεκριμένες κατηγορίες τροφίμων.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.