Παρασκευή, 13 Ιουνίου, 2025
30.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επιδημία ηπατίτιδας Α από μολυσμένο τρόφιμο “ανώνυμου” σουπερμάρκετ

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕπιδημία ηπατίτιδας Α από μολυσμένο τρόφιμο "ανώνυμου" σουπερμάρκετ
spot_img

Εντείνονται οι έρευνες των υγειονομικών αρχών στη Βρετανία μετά την ανίχνευση δεκάδων κρουσμάτων ηπατίτιδας Α – Στο μικροσκόπιο τρόφιμο από σούπερ μάρκετ χωρίς να κατονομάζεται η αλυσίδα

Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται αντιμέτωπο με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων ηπατίτιδας Α, προκαλώντας κινητοποίηση του Οργανισμού Υγειονομικής Ασφάλειας (UKHSA) και άλλων υγειονομικών φορέων. Οι αρχές εξετάζουν δύο ξεχωριστά επιδημιολογικές συστάδες κρουσμάτων με δεκάδες επιβεβαιωμένα περιστατικά σε Αγγλία, Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία.

Στην πρώτη, έχουν καταγραφεί 31 περιπτώσεις, οι περισσότερες στην Αγγλία. Ηλικιακά, οι ασθενείς κυμαίνονται από 5 έως 80 ετών, με μέσο όρο τα 50 έτη. Οι περισσότεροι ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 50–69 ετών. Αν και δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι, 19 άτομα χρειάστηκε να νοσηλευτούν. Από τα επιδημιολογικά δεδομένα προκύπτει ένδειξη ότι η πηγή της μετάδοσης είναι τρόφιμο, που καταναλώθηκε από πολλούς ασθενείς. Συγκεκριμένο τρόφιμο από μη κατονομαζόμενο σούπερ μάρκετ φέρεται να εμπλέκεται, ωστόσο οι έρευνες συνεχίζονται.

Η δεύτερη συστάδα αφορά 64 επιβεβαιωμένα κρούσματα – 57 στην Αγγλία, τέσσερα στη Βόρεια Ιρλανδία και τρία στη Σκωτία. Οι ασθενείς είναι από 3 έως 80 ετών, με μέσο όρο ηλικίας τα 32 χρόνια. Εδώ, η εικόνα είναι πιο ανησυχητική καθώς 39 άτομα χρειάστηκαν νοσηλεία. Μόλις επτά από τους ασθενείς ανέφεραν πρόσφατο ταξίδι στο εξωτερικό, γεγονός που αποδυναμώνει την υπόθεση εισαγόμενης μετάδοσης και ενισχύει το σενάριο εγχώριας επιμόλυνσης από τρόφιμο.

Η ηπατίτιδα Α μεταδίδεται κυρίως μέσω της στοματικής-κοπρανώδους οδού, συνήθως από κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων ή νερού. Το γεγονός ότι μεγάλο ποσοστό των νοσούντων δεν είχε ταξιδέψει σε ενδημικές περιοχές δείχνει ότι πρόκειται πιθανότατα για τροφιμογενή έξαρση, με ενδεχόμενη προέλευση από χώρες όπου ο ιός είναι πιο διαδεδομένος. Η Υπηρεσία Τροφίμων (FSA) συμμετέχει ενεργά στις έρευνες για την ιχνηλάτηση της προέλευσης.

Η Public Health Scotland έχει αναλάβει τον συντονισμό της διαχείρισης της κρίσης, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ανάλυση των δειγμάτων, επιδημιολογικών ερωτηματολογίων και ενδεχόμενης συσχέτισης με συγκεκριμένες κατηγορίες τροφίμων.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποιο λαχανικό έχει τα περισσότερα φυτοφάρμακα – Ανακοινώθηκε η λίστα “dirty dozen” 2025

Ποιο "κέρδισε" τις φράουλες ως πιο μολυσμένο με φυτοφάρμακα, και ποια μπήκαν για πρώτη φορά στη λίστα της "Βρώμικης Δωδεκάδας" 2025 της Environmental Working Group

Σοκολάτες τύπου Dubai: Νέα αυστηρή προειδοποίηση για σοβαρό κίνδυνο από την FSA

Νέα προειδοποίηση προς τους καταναλωτές για τις εισαγόμενες σοκολάτες Dubai για παρουσία απαγορευμένων πρόσθετων και χρωστικών και για αδήλωτα αλλεργιογόνα

Ευρωπαϊκή επιδημία σαλμονέλωσης σε παιδιά από φυστικοβούτυρο – Για πιθανή αύξηση των κρουσμάτων προειδοποιεί το ECDC

Επιδημία Salmonella Infantis σε μικρά παιδιά από φυστικοβούτυρο - Τι αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα