Έρευνα δείχνει ότι η ταυτόχρονη χρήση των δύο προϊόντων μειώνει την προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες, αυξάνοντας τον κίνδυνο για το δέρμα
Το καλοκαίρι μπήκε για τα καλά και δύο πράγματα έχουν γίνει απαραίτητα στην καθημερινότητά μας: Τα αντηλιακά για την προστασία από τον ήλιο και τα αντικουνουπικά για τα ενοχλητικά τσιμπήματα. Ωστόσο, νέα γαλλική μελέτη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: ο συνδυασμός των δύο μπορεί να μειώσει αισθητά την αποτελεσματικότητα της αντηλιακής προστασίας.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Parasites and Vectors, πραγματοποιήθηκε από το CNRS (Γαλλικό Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας) και ανέλυσε τις επιδράσεις της ταυτόχρονης εφαρμογής αντηλιακής κρέμας και ευρέως χρησιμοποιούμενου εντομοαπωθητικού. Χρησιμοποιώντας ανθρώπινο δέρμα σε συνθήκες εργαστηρίου και προηγμένη τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, οι ερευνητές διαπίστωσαν μείωση της προστασίας έναντι των υπεριωδών ακτίνων (UV) όταν τα δύο προϊόντα εφαρμόζονταν μαζί.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζουμε το νερό στην καφετιέρα;
Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη ταυτοποιήσει με βεβαιότητα τον ακριβή μηχανισμό της αλληλεπίδρασης, ωστόσο εικάζεται ότι ορισμένα χημικά συστατικά των αντικουνουπικών μπορεί να αλλοιώνουν τα φίλτρα των αντηλιακών ή να εμποδίζουν τη σωστή πρόσφυση της κρέμας στο δέρμα.
Ανησυχία προκαλούν και τα λεγόμενα «2 σε 1» προϊόντα που υπόσχονται ταυτόχρονη αντηλιακή και αντικουνουπική προστασία. Σύμφωνα με τη μελέτη, τα αποτελέσματα ήταν λιγότερο ξεκάθαρα αλλά δεν έπαψαν να είναι προβληματικά — απαιτούνται περισσότερες έρευνες για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους.
Μέχρι τότε, οι ειδικοί συστήνουν προσοχή: αν δεν μπορείτε να αποφύγετε τη χρήση και των δύο προϊόντων, εφαρμόστε πρώτα το αντηλιακό και περιμένετε 15-20 λεπτά πριν βάλετε το αντικουνουπικό. Ακόμα κι έτσι όμως, δεν διασφαλίζεται πλήρως η απουσία αλληλεπίδρασης.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται 125.000 φιάλες αντισηπτικού χεριών – Αντί να προστατεύει θέτει σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών!
Η μελέτη υπογραμμίζει και ένα ευρύτερο πρόβλημα: οι συνέργειες μεταξύ διαφορετικών καλλυντικών και προϊόντων προσωπικής φροντίδας σπάνια μελετώνται σε ρεαλιστικές συνθήκες. Η χρήση ανθρώπινου δέρματος και εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης ανοίγει πλέον τον δρόμο για πιο αξιόπιστες αξιολογήσεις των επιπτώσεων στην ανθρώπινη υγεία από αυτούς τους καθημερινούς «χημικούς κοκτέιλ».