Καφές με γεύση… αλλά και ασφάλεια – Η αμέλεια συχνής αλλαγής του νερό στην καφετιέρα και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν
Είτε προτιμάτε έναν δυνατό εσπρέσο, έναν αφράτο καπουτσίνο ή έναν ήπιο Café Crema, οι σύγχρονες καφετιέρες με αυτόματη λειτουργία είναι σε θέση να προσφέρουν απολαυστικά αποτελέσματα με το πάτημα ενός κουμπιού. Ωστόσο, η απόλαυση αυτή προϋποθέτει σωστή και τακτική συντήρηση — και αυτό περιλαμβάνει και την καθαρότητα του νερού. Αν και οι περισσότεροι χρήστες φροντίζουν για την καθαριότητα του δοχείου νερού ή την απομάκρυνση των υπολειμμάτων καφέ, πολλοί δεν δίνουν σημασία στο πόσο συχνά πρέπει να αλλάζεται το νερό. Δυστυχώς, ακόμα και οι κατασκευαστές δεν δίνουν ενιαία οδηγία: άλλοι προτείνουν ημερήσια αλλαγή, άλλοι μόνο “μετά τις διακοπές”, ενώ κάποιοι δεν δίνουν καθόλου οδηγίες.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | EFSA: Επανεκτίμηση των κινδύνων για τη δημόσια υγεία από τις πλαστικές συσκευασίες με στυρένιο
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί απαγορεύτηκε διαφήμιση της σοκολάτας Twix (βίντεο)
Από επιστημονική σκοπιά, το νερό δεν «χαλάει» όπως άλλα τρόφιμα, όμως το στάσιμο νερό είναι ιδανικό πεδίο για την ανάπτυξη μικροβίων και βακτηρίων. Αν και η θερμότητα της καφετιέρας (80–90°C) σκοτώνει τα περισσότερα από αυτά, αυτό δεν σημαίνει ότι το νερό μπορεί να μένει μέρες αμετάβλητο.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί δεν πρέπει ΠΟΤΕ να βάζουμε αντηλιακά και αντικουνουπικά μαζί – Επιστημονική Μελέτη
Ορατός και αόρατος κίνδυνος: Τα βιοφίλμ
Το πραγματικό πρόβλημα εμφανίζεται όταν αρχίσουν να σχηματίζονται βιοφίλμ: λεπτά, γλοιώδη στρώματα από βακτήρια και τις εκκρίσεις τους, που προσκολλώνται στα τοιχώματα του δοχείου νερού. Αυτά τα υπολείμματα όχι μόνο μπορεί να επηρεάσουν τη γεύση του καφέ, αλλά και να προκαλέσουν φραξίματα ή ακόμα και βλάβες στο μηχάνημα με την πάροδο του χρόνου.
Για να αποφύγετε τη δημιουργία βιοφίλμ, είναι σημαντικό να:
- Αδειάζετε το νερό αν δεν χρησιμοποιείτε τη μηχανή για περισσότερες από 24 ώρες.
- Πλένετε τακτικά το δοχείο νερού με βούρτσα και σαπούνι.
- Το αφήνετε να στεγνώσει πλήρως πριν την επανατοποθέτηση.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επικίνδυνο βακτήριο σε φιλέτο γαλοπούλας – Eνδέχεται να οδηγήσει σε έντονες γαστρεντερίτιδες
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται 125.000 φιάλες αντισηπτικού χεριών – Αντί να προστατεύει θέτει σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών!
Το κρυφό σημείο κινδύνου: Το εσωτερικό της μηχανής
Παρότι ο δοχέας νερού είναι ορατός και εύκολα καθαρίζεται, οι μεγαλύτεροι υγειονομικοί κίνδυνοι ελλοχεύουν στο εσωτερικό της καφετιέρας, κυρίως στο σημείο του μύλου και της «ομάδας εκχύλισης», όπου καφές και νερό συνδυάζονται. Εκεί, η μόνιμη παρουσία υγρασίας και οργανικών καταλοίπων (π.χ. καφές, λάδια, υπολείμματα) μπορεί να ευνοήσει την ανάπτυξη μούχλας.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αλεύρι μολυσμένο με επικίνδυνο παθογόνο – Ευρωπαϊκή κινητοποίηση για την “κρυμμένη” πληροφορία
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το μολυσμένο χέρι εργαζομένου σε κέτερινγκ πίσω από δεκάδες τροφικές δηλητηριάσεις μαθητών
Για τον λόγο αυτό, οι ειδικοί προτείνουν:
- Τακτική αφαλάτωση.
- Χρήση προγραμμάτων καθαρισμού που προσφέρουν πολλές μηχανές.
- Εβδομαδιαίο έλεγχο στα δύσκολα σημεία (π.χ. καπάκια, ραφές, δοχεία υπολειμμάτων).
Η συχνή αλλαγή του νερού δεν είναι υπερβολή αλλά βασική πρακτική υγιεινής για όσους επιθυμούν καφέ με αυθεντική γεύση και καθαρότητα. Ακόμα κι αν το βράσιμο σκοτώνει μικρόβια, η πρόληψη δημιουργίας βιοφίλμ και η σωστή συντήρηση είναι ό,τι καλύτερο μπορείτε να κάνετε για εσάς, την καφετιέρα και… την απόλαυση της καθημερινής σας κούπας.