23 άτομα νοσηλεύτηκαν μετά από κατανάλωση κοτόπουλου μολυσμένου με σταφυλόκοκκο που μολύνθηκε από την ανοιχτή πληγή στο χέρι ενός εργαζομένου σε σχολικό κυλικείο
Μια ανοιχτή πληγή, ειδικά όταν ανήκει σε άτομο που χειρίζεται τρόφιμα, μπορεί να αποτελέσει σοβαρή πηγή μικροβιακής μόλυνσης. Το ανθρώπινο δέρμα —και ιδιαίτερα τα τραύματα— φιλοξενεί βακτήρια όπως ο Staphylococcus aureus, τα οποία, αν μεταφερθούν σε τρόφιμα, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές τροφικές δηλητηριάσεις. Τα βακτήρια αυτά πολλαπλασιάζονται γρήγορα σε θερμοκρασίες δωματίου και παράγουν τοξίνες που δεν καταστρέφονται πάντα με το μαγείρεμα. Η απουσία βασικών μέτρων υγιεινής, όπως η χρήση γαντιών και επιδέσμων, μπορεί να μετατρέψει μια φαινομενικά ακίνδυνη πληγή σε αιτία ευρείας διασποράς νοσημάτων μέσω της τροφής.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αλεύρι μολυσμένο με επικίνδυνο παθογόνο – Ευρωπαϊκή κινητοποίηση για την “κρυμμένη” πληροφορία
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γατοτροφή με πλαστικά κομμάτια στην αγορά – Κίνδυνος τραυματισμού και ανάγκης χειρουργικής παρέμβασης
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί απαγορεύτηκε διαφήμιση της σοκολάτας Twix (βίντεο)
Σοβαρό περιστατικό τροφικής δηλητηρίασης σημειώθηκε στην επαρχία Πρατσίν Μπούρι της Ταϊλάνδης, όταν 23 άτομα —22 μαθητές και ένας καθηγητής— εμφάνισαν οξεία γαστρεντερικά συμπτώματα μετά την κατανάλωση γεύματος σε σχολικό κυλικείο. Οι περισσότεροι είχαν παραγγείλει κοτόπουλο με ρύζι, το οποίο όπως αποδείχθηκε ήταν μολυσμένο με το εξαιρετικά μεταδοτικό βακτήριο Staphylococcus aureus, γνωστό και ως «χρυσίζων σταφυλόκοκκος».
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επικίνδυνο βακτήριο σε φιλέτο γαλοπούλας – Eνδέχεται να οδηγήσει σε έντονες γαστρεντερίτιδες
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζουμε το νερό στην καφετιέρα;
Οι τοπικές αρχές, σε συνεργασία με τη διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, διενήργησαν ελέγχους σε δείγματα από τα γεύματα, τους ασθενείς και το προσωπικό του κυλικείου. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή κυβερνήτη της επαρχίας, Τσανάτιπ Κοκμανί, το βακτήριο εντοπίστηκε όχι μόνο σε κομμάτια βραστού κοτόπουλου και στον εμετό των ασθενών, αλλά και σε ανοιχτή πληγή στο χέρι ενός εργαζομένου στο χώρο παρασκευής φαγητού.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς να καθαρίσετε τα κιτρινισμένα μαξιλάρια

Οι ασθενείς νοσηλεύτηκαν σε δύο τοπικά νοσοκομεία —Chao Phya Abhaibhubejhr και Fort Chakkrapong— με συμπτώματα όπως πόνο στο στομάχι, ναυτία και εμετούς. Αν και οι περισσότεροι φαίνεται να αναρρώνουν, το περιστατικό έχει προκαλέσει σοβαρή ανησυχία στην τοπική κοινότητα και έθεσε εκ νέου στο προσκήνιο τα ζητήματα υγιεινής και ελέγχου σε σχολικά κέτερινγκ. Οι αρχές εξετάζουν τώρα τη λήψη πειθαρχικών και ενδεχομένως νομικών μέτρων κατά της επιχείρησης σίτισης, ενώ δόθηκαν εντολές για αυστηροποίηση των υγειονομικών ελέγχων σε όλα τα σχολεία της περιοχής.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί δεν πρέπει ΠΟΤΕ να βάζουμε αντηλιακά και αντικουνουπικά μαζί – Επιστημονική Μελέτη
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται 125.000 φιάλες αντισηπτικού χεριών – Αντί να προστατεύει θέτει σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών!
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.