Το προϊόν κυκλοφόρησε στη Γερμανία με πρώτη ύλη από την Ολλανδία – Προειδοποίηση για σοβαρούς κινδύνους υγείας στην Ευρώπη
Το Escherichia coli τύπου STEC (Shigatoxin-producing E. coli) είναι ένα παθογόνο βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές τροφικές δηλητηριάσεις ακόμη και σε μικρές ποσότητες. Αν και συνηθέστερα συνδέεται με προϊόντα ζωικής προέλευσης ή νωπά λαχανικά, η παρουσία του σε αλεύρι αποτελεί σημαντικό κίνδυνο, ιδιαίτερα όταν το προϊόν καταναλώνεται χωρίς επαρκή θερμική επεξεργασία. Οι σπόροι και τα άλευρα θεωρούνται δυνητικά ευπαθή όταν δεν εφαρμόζονται σωστά μέτρα υγιεινής κατά την επεξεργασία, ενώ η απουσία προειδοποίησης για ανάγκη ψησίματος αυξάνει τον κίνδυνο έκθεσης του καταναλωτή. Το STEC μπορεί να προκαλέσει έντονα γαστρεντερικά συμπτώματα, αιμορραγική διάρροια, και σε σοβαρές περιπτώσεις νεφρικές επιπλοκές, ειδικά σε παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | EFSA: Επανεκτίμηση των κινδύνων για τη δημόσια υγεία από τις πλαστικές συσκευασίες με στυρένιο
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γατοτροφή με πλαστικά κομμάτια στην αγορά – Κίνδυνος τραυματισμού και ανάγκης χειρουργικής παρέμβασης
Συναγερμός έχει σημάνει στις ευρωπαϊκές αρχές τροφίμων μετά την ανάκληση αλευριού teff από τη Γερμανία, λόγω ανίχνευσης του επικίνδυνου βακτηρίου Escherichia coli τύπου STEC (Shigatoxin-producing E. coli). Σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές, υπάρχει πιθανότητα το προϊόν να έχει μολυνθεί με παθογόνα βακτήρια, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν έντονες γαστρεντερικές διαταραχές μέσα σε 2 έως 7 ημέρες από την κατανάλωση, με πιθανές επιπλοκές όπως αιμορραγική διάρροια, πυρετός και νεφρικές βλάβες.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επικίνδυνο βακτήριο σε φιλέτο γαλοπούλας – Eνδέχεται να οδηγήσει σε έντονες γαστρεντερίτιδες
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το μολυσμένο χέρι εργαζομένου σε κέτερινγκ πίσω από δεκάδες τροφικές δηλητηριάσεις μαθητών
Το σύστημα RASFF (Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για Τρόφιμα και Ζωοτροφές της ΕΕ) έχει ενημερώσει και άλλες χώρες, όπως την Αυστρία, την Τσεχία, την Ελβετία και την Ολλανδία, για την πιθανή διανομή του προϊόντος ή πρώτων υλών σε ευρύτερη ευρωπαϊκή κλίμακα. Οι έλεγχοι συνεχίζονται, ενώ έχει ζητηθεί παρακολούθηση της υπόθεσης και από τις εθνικές αρχές υγείας.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς να καθαρίσετε τα κιτρινισμένα μαξιλάρια
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς θα καταλάβετε αν το μήλο σας είναι γεμάτο φυτοφάρμακα;

Το συγκεκριμένο προϊόν, το οποίο παρασκευάστηκε από πρώτη ύλη ολλανδικής προέλευσης, εντοπίστηκε μέσω επίσημου ελέγχου στην αγορά και θεωρήθηκε μη ασφαλές για κατανάλωση, καθώς δεν περιλάμβανε προειδοποίηση για την ανάγκη πλήρους θερμικής επεξεργασίας πριν από την κατανάλωση. Η ειδοποίηση χαρακτηρίζεται «σοβαρού κινδύνου» και αφορά συγκεκριμένα το προϊόν 3 Pauly Teff Mehl 2 x 400g, με αριθμό παρτίδας L 25.02.023_2 και ημερομηνία λήξης 30.08.2026. Οι καταναλωτές καλούνται να μην καταναλώσουν το προϊόν και να το επιστρέψουν στο σημείο αγοράς. Όσοι έχουν ήδη καταναλώσει το εν λόγω αλεύρι και εμφανίσουν ύποπτα συμπτώματα, πρέπει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική φροντίδα και να ενημερώσουν τον γιατρό τους για την κατανάλωση.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί δεν πρέπει ΠΟΤΕ να βάζουμε αντηλιακά και αντικουνουπικά μαζί – Επιστημονική Μελέτη
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται 125.000 φιάλες αντισηπτικού χεριών – Αντί να προστατεύει θέτει σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών!
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζουμε το νερό στην καφετιέρα;
Τι κάνει η θερμική επεξεργασία στο αλεύρι
Το συγκεκριμένο προϊόν πρέπει να αποσυρθεί από την κατανάλωση. Η θερμική επεξεργασία των τροφίμων, ειδικά όταν δεν υπάρχει σχετική οδηγία, αποτελεί κρίσιμο μέτρο προστασίας της δημόσιας υγείας. Η θερμική επεξεργασία, όπως το ψήσιμο ή το μαγείρεμα, καταστρέφει τα παθογόνα βακτήρια που μπορεί να βρίσκονται στο αλεύρι, όπως το Escherichia coli STEC, καθιστώντας το προϊόν ασφαλές για κατανάλωση. Το υψηλό θερμικό φορτίο κατά τη διάρκεια του ψησίματος διασπά τις τοξίνες και τα βακτήρια, εξουδετερώνοντας τον κίνδυνο τροφικών δηλητηριάσεων. Αντίθετα, η κατανάλωση αλεύρων χωρίς επαρκή θερμική επεξεργασία, όπως σε ωμές ζύμες ή προϊόντα που δεν ψήνονται πλήρως, μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση και σοβαρά προβλήματα υγείας. Για το λόγο αυτό, η σωστή και πλήρης θερμική επεξεργασία αποτελεί κρίσιμο βήμα για την ασφάλεια των αλευρόμαζων τροφίμων.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.