Το “βιολογικό” δεν σημαίνει πάντα καθαρό: ένα απλό κόψιμο στο μήλο μπορεί να αποκαλύψει την αλήθεια… Δείτε τον τρόπο!
Μπορεί να μοιάζει απόλυτα φυσιολογικό, φρέσκο και γυαλιστερό, αλλά τι κρύβεται στο εσωτερικό του μήλου που αγοράσατε; Ένα απλό κόλπο μπορεί να σας αποκαλύψει αν το αγαπημένο σας φρούτο είναι φορτωμένο με φυτοφάρμακα – ακόμη και αν είναι “βιολογικό”. Σύμφωνα με διατροφολόγους και ειδικούς στη φαρμακευτική χημεία, ένας απλός τρόπος για να εντοπίσετε πιθανή επεξεργασία με φυτοφάρμακα είναι να κόψετε το μήλο στη μέση και να παρατηρήσετε τι θα συμβεί μέσα στα επόμενα λεπτά.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επικίνδυνο βακτήριο σε σαλάτα “Καρδιά μαρουλιού” – Επείγουσα ανάκληση από 9 μεγάλα σουπερμάρκετ
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ποιο λαχανικό έχει τα περισσότερα φυτοφάρμακα – Ανακοινώθηκε η λίστα “dirty dozen” 2025
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πάνω από 1 εκατομμύριο Power Banks ανακαλούνται λόγω πυρκαγιών και εγκαυμάτων – Έχουν πουληθεί και στην Ελλάδα (φωτο)
Αν το εσωτερικό αρχίσει να σκουραίνει, αυτό δείχνει ότι το φρούτο είναι «ζωντανό», με ένζυμα που αντιδρούν φυσιολογικά στον αέρα – ένδειξη ελάχιστης χημικής παρέμβασης.
Αν παραμείνει λευκό και λαμπερό για πολλή ώρα, χωρίς ίχνος οξείδωσης, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχει δεχτεί χημικές ουσίες που μπλοκάρουν τη φυσική αυτή διαδικασία. Η μέθοδος δεν είναι απόλυτη, αλλά δίνει μια πρώτη ένδειξη.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Απανωτές ανακλήσεις αλλαντικών με παθογόνο βακτήριο – Αδειάζουν τα ψυγεία των σούπερ μάρκετ
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πανικός για πασίγνωστες καραμέλες που περιέχουν καρκινογόνα μηχανέλαια – Και στην Ελλάδα η μάρκα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται πάνω από 6,600 κυπελάκια με παγωτό – Το λάθος στη συσκευασία που θέτει σε κίνδυνο καταναλωτές
Και στα βιολογικά… φυτοφάρμακα;
Μπορεί να εκπλήσσει, αλλά ακόμη και η βιολογική καλλιέργεια επιτρέπει τη χρήση ορισμένων φυτοφαρμάκων. Όπως εξηγεί ο φαρμακοποιός και καθηγητής φαρμακευτικής Dušan Vlajković, «τα φυτοφάρμακα είναι μια ευρεία κατηγορία ουσιών που περιλαμβάνει χημικά κατά μυκήτων, βακτηρίων και παρασίτων. Ορισμένα, φυσικής προέλευσης, επιτρέπονται και στη βιολογική γεωργία».
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανατροπή: Κοινό αντιβιοτικό που χορηγείται δεκαετίες μπορεί να κάνει τα βακτήρια πιο ανθεκτικά αντί να τα σκοτώνει!
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αποσύρονται 8.000 βάζα με μέλι
Το κρίσιμο σημείο είναι η σωστή χρήση και το χρονικό διάστημα μεταξύ εφαρμογής και συγκομιδής. Σε πολλές περιπτώσεις, όμως, είτε λόγω ανθρώπινου λάθους είτε για λόγους κόστους, αυτό δεν τηρείται. Στη θεωρία, η αγορά τροφίμων στην Ευρώπη ελέγχεται αυστηρά. Υπάρχουν ανώτατα όρια καταλοίπων φυτοφαρμάκων σε κάθε προϊόν, τα οποία έχουν οριστεί ώστε να θεωρούνται ασφαλή για τον καταναλωτή. Στην πράξη, ωστόσο, έχουν παρατηρηθεί παραβιάσεις αυτών των ορίων, με παρτίδες φρούτων να επιστρέφονται από τα σύνορα ή να ανακαλούνται από τα ράφια.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυτό είναι το πιο υγιεινό ψάρι σε κονσέρβα
Ορισμένες φορές, εντοπίζονται ακόμη και απαγορευμένες ουσίες, οι οποίες χρησιμοποιούνται παράνομα σε χώρες παραγωγής.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Η μεγάλη μπλόφα του «Νο 1» – Πώς εταιρείες διαφημίζουν τα προϊόντα τους ως «τα καλύτερα» χωρίς πραγματικές αποδείξεις
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γραμμές στα νύχια: Τι αποκαλύπτουν για την υγεία σας και πότε πρέπει να απευθυνθείτε σε γιατρό
Τι μπορεί να κάνει ο καταναλωτής:
Η διατροφολόγος Μαρία Μιλάνκοβιτς προτείνει τη αγορά μήλων από τοπικούς παραγωγούς που γνωρίζετε και εμπιστεύεστε αλλά και καλή πλύση με νερό, ξύδι, σόδα για πιο αποτελεσματική απομάκρυνση τυχόν φυτοφαρμάκων από το φρούτο. Επιπλέον, επισημαίνει την προσεκτική παρατήρηση της υφής και της συμπεριφοράς του φρούτου.
- ΔΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το «μυστικό της καλόγριας» για αρωματικά ρούχα χωρίς μαλακτικό