Ακόμα μια μεγάλη ανάκληση έτοιμης κομμένης σαλάτας υπενθυμίζει ότι πρέπει ΠΑΝΤΑ να πλένουμε τις έτοιμες σαλάτες ανεξάρτητα εάν πωλούνται ως «πλυμένες» ή «έτοιμες προς κατανάλωση»
Άλλη μία ανάκληση προϊόντος από πολλά και μεγάλα σουπερμάρκετ, έρχεται να μας υπενθυμίσει πως τις κομμένες συσκευασμένες σαλάτες, ακόμα και εάν στη συσκευασία γράφει πως δεν χρειάζονται πλύσιμο, πρέπει οπωσδήποτε να τις πλένουμε. Αν και πωλούνται ως «πλυμένες» ή «έτοιμες προς κατανάλωση», τα σαλατικά μπορούν να είναι φορείς επικίνδυνων βακτηρίων όπως η σαλμονέλα, η λιστέρια και το E.coli, τα οποία δεν εξουδετερώνονται πλήρως αν δεν τηρηθούν αυστηροί κανόνες υγιεινής στην κατανάλωση.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | LIDL GB: Αναρτήθηκαν ανακοινώσεις στα καταστήματα της αλυσίδας για κίνδυνο πνιγμού από δημοφιλές τρόφιμο
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Καρκινογόνος ουσία σε δημοφιλές μπαχαρικό – Ασυνείδητοι προσθέτουν απαγορευμένα πρόσθετα για να δώσουν… χρώμα!
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | ΔΙΜΕΑ: Πρόστιμα σε πέντε Αρτοζαχαροπλαστεία σε Γλυφάδα, Κερατσίνι, Κηφισιά, Καλαμάτα και Σαλαμίνα
Άλλωστε δεν είναι λίγες οι τροφικές δηλητηριάσεις από έτοιμες σαλάτες. Να θυμίσουμε την πρόσφατη διασυνοριακή επιδημία Salmonella enterica που συνδέεται με την κατανάλωση έτοιμης σαλάτας προέλευσης Ιταλίας με 509 επιβεβαιωμένα κρούσματα σαλμονέλωσης σε εννέα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 2022 Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιδημία λιστερίωσης που συνδέθηκε με έτοιμες σαλάτες Dole. Αλλά και την Ιταλική σαλάτα ρόκα που είχε διανεμηθεί και σε ελληνικά σουπερμάρκετ και που προκάλεσε 138 τροφικές δηλητηριάσεις.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τσάι σε φακελάκια με τοξική ουσία που προκαλεί καρκίνου του ήπατος – Επείγουσα ανάκληση
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Παγωτό με κολοβακτηρίδια: Επείγουσα ανάκληση και διοικητική έρευνα στις εγκαταστάσεις παραγωγής
Το ότι πρέπει ΠΑΝΤΑ να πλένουμε τις έτοιμες σαλάτες, επιβεβαιώνει άλλη μία μεγάλη ανάκληση που είναι σε εξέλιξη και αφορά 6 κωδικούς από τις εταιρείες FLORETTE (διανέμονται σε Carrefour, Monoprix, Franprix, Auchan, Système U, Leclerc, Intermarché και La Grande Épicerie) και SCAMARK (ιδιωτική ετικέτα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ E.Leclerc) μετά την ανίχνευση του επικίνδυνου βακτηρίου.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πάνω από 1 εκατομμύριο Power Banks ανακαλούνται λόγω πυρκαγιών και εγκαυμάτων – Έχουν πουληθεί και στην Ελλάδα (φωτο)
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αποξηραμένα φρούτα με επικίνδυνες ουσίες στην αγορά – Πώς μπορείτε να προστατεύσετε την οικογένειά σας
Οι Αρχές συνιστούν στους καταναλωτές να μην τις καταναλώσουν καθώς υπάρχει κίνδυνος λιστερίωσης με διάφορα συμπτώματα όπως πυρετό, πονοκεφάλους και πόνους στο σώμα. Μερικές φορές μπορεί επίσης να εμφανιστούν σοβαρές μορφές με νευρολογικές επιπλοκές και μητρικές ή εμβρυϊκές βλάβες σε έγκυες γυναίκες. Οι έγκυες γυναίκες, καθώς και τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα και οι ηλικιωμένοι, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε αυτά τα συμπτώματα. Η λιστερίωση είναι μια ασθένεια που μπορεί να είναι σοβαρή και της οποίας η περίοδος επώασης μπορεί να φτάσει έως και οκτώ εβδομάδες.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί τα φίδια επιτίθενται στους ανθρώπους; – Πώς θα καταλάβετε ποια είναι δηλητηριώδη και τι πρέπει να κάνετε αν σας δαγκώσουν
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επιδημία σαλμονέλας από μολυσμένο σαλάμι
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται στρώματα κρεβατιών λόγω κινδύνου πυρκαγιάς — Προειδοποίηση για σοβαρό τραυματισμό ή θάνατο
Οι καταναλωτές δεν πλένουν τις έτοιμες σαλάτες
Βρετανική μελέτη διαπίστωσε πως το 17% των καταναλωτών δεν πλένουν τις σαλάτες τους πριν τις καταναλώσουν, κυρίως όταν πρόκειται για τυποποιημένα προϊόντα που φέρουν τη σήμανση «έτοιμο προς κατανάλωση». Αυτό μεταφράζεται σε σημαντική αύξηση του κινδύνου για τροφική δηλητηρίαση, καθώς οι σαλάτες μπορεί να μολυνθούν από βακτήρια σε όλα τα στάδια παραγωγής – από το έδαφος και το νερό έως τον εξοπλισμό, τη μεταφορά και την αποθήκευση. Σύμφωνα με επιστήμονες τροφίμων τα φύλλα σαλάτας είναι συχνοί φορείς παθογόνων μικροοργανισμών όπως ο νοροϊός, η ηπατίτιδα Α, το cryptosporidium, η giardia, το toxoplasma, η salmonella, το E.coli, η campylobacter, η yersinia και η λιστέρια. Ακόμα και οι προπλυμένες σαλάτες δεν είναι απαλλαγμένες από κινδύνους: παρόλο που τα εργοστάσια χρησιμοποιούν χλώριο για απολύμανση και στη συνέχεια ξεπλένουν με καθαρό νερό, το ποσοστό εξάλειψης των βακτηρίων κυμαίνεται στο 90% – όχι 100%.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.