57 κρούσματα και 7 νοσηλείες έχουν σημειωθεί ήδη λόγω του μολυσμένου σαλαμιού και έχει σημάνει συναγερμός στις Υγειονομικές Αρχές
Η σαλμονέλα αποτελεί έναν από τους σοβαρότερους μικροβιολογικούς κινδύνους στα αλλαντικά, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για προϊόντα που καταναλώνονται χωρίς επιπλέον θερμική επεξεργασία. Η επιμόλυνση μπορεί να συμβεί σε διάφορα στάδια της παραγωγής, από την επεξεργασία του κρέατος έως την κοπή και συσκευασία, ειδικά όταν δεν τηρούνται αυστηρά οι κανόνες υγιεινής και ψύξης. Τα αλλαντικά, ιδίως τα ωμά ή ημιώριμα, απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή τόσο από τους παραγωγούς όσο και από τους καταναλωτές, καθώς η κατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει σοβαρές τροφικές λοιμώξεις, με αυξημένο κίνδυνο για ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες όπως τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αποξηραμένα φρούτα με επικίνδυνες ουσίες στην αγορά – Πώς μπορείτε να προστατεύσετε την οικογένειά σας
Οι υγειονομικές αρχές του Καναδά, αυτόν τον καιρούν, διερευνούν επιδημία σαλμονέλας που έχει πλήξει ήδη 57 άτομα στις επαρχίες Αλμπέρτα και Οντάριο, με επτά από αυτά να χρειάζονται νοσηλεία. Η Δημόσια Υπηρεσία Υγείας του Καναδά ανακοίνωσε την επιδημία αφού προηγήθηκε ανάκληση αλλαντικών προϊόντων που φέρονται υπεύθυνα για τις ασθένειες. Η επιδημία συνδέεται συγκεκριμένα με την κατανάλωση τριών συγκεκριμένων ειδών σαλαμιού των Rea brand Genoa Salami Sweet, Rea brand Genoa Salami Hot και Bona brand Mild Genova Salami. Οι ασθενείς αρρώστησαν κατά κύριο λόγο μεταξύ μέσα Απριλίου και τέλη Μαΐου, αναφέροντας ότι είχαν καταναλώσει σαλάμι σε έτοιμα σάντουιτς ή το είχαν αγοράσει από ντελικατέσεν. Η Καναδική Υπηρεσία Επιθεώρησης Τροφίμων (CFIA) προχώρησε σε ανάκληση των προϊόντων στις 10 Ιουνίου, με την προειδοποίηση ότι τα σαλάμια είχαν διανεμηθεί στις επαρχίες Οντάριο, Αλμπέρτα και Μανιτόμπα – ενώ δεν αποκλείεται να έχουν φτάσει και σε άλλες περιοχές. Τα προϊόντα διατέθηκαν σε ποικίλα σημεία πώλησης, όπως σούπερ μάρκετ, ντελικατέσεν, κρεοπωλεία και εστιατόρια.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλείται παιδικό καρεκλάκι που πωλείται και στην Ελλάδα μετά από αναφορές γονέων για ατυχήματα και τραυματισμούς
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Παγωτό με κολοβακτηρίδια: Επείγουσα ανάκληση και διοικητική έρευνα στις εγκαταστάσεις παραγωγής
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σαλμονέλα σε 46 τόνους γάλακτος που χρησιμοποιείται μαζικά σε ψωμιά, γλυκά, ροφήματα – Πανικός στη βιομηχανία τροφίμων
Κίνδυνοι και Συμπτώματα
Η σαλμονέλα είναι επικίνδυνη για παιδιά, ηλικιωμένους, εγκύους και άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν: πυρετό, πονοκέφαλο, ναυτία, κοιλιακό άλγος, εμετό και διάρροια και η μόλυνση μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες και να μεταδοθεί ακόμη και από ασυμπτωματικούς φορείς. Η συγκεκριμένη επιδημία προκλήθηκε από στέλεχος της σαλμονέλας ανθεκτικό σε αρκετά αντιβιοτικά, μεταξύ αυτών η στρεπτομυκίνη, η καναμυκίνη, η αμπικιλλίνη και η σουλφιζοξαζόλη. Παρόλα αυτά, άλλες θεραπείες μπορεί να είναι αποτελεσματικές. Οι υγειονομικές αρχές συνεχίζουν την έρευνα για την πηγή της μόλυνσης. Όσοι έχουν καταναλώσει τα ανακληθέντα προϊόντα και παρουσιάζουν συμπτώματα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με γιατρό.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.