Κυριακή, 13 Ιουλίου, 2025
27.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αποξηραμένα φρούτα με επικίνδυνες ουσίες στην αγορά – Πώς μπορείτε να προστατεύσετε την οικογένειά σας

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑποξηραμένα φρούτα με επικίνδυνες ουσίες στην αγορά - Πώς μπορείτε να προστατεύσετε την οικογένειά σας
spot_img

Ανακαλούνται κι άλλα αποξηραμένα φρούτα με αλλεργιογόνες ουσίες όπως τα θειώδη που δεν αναγράφονται στην ετικέτα – Οδηγός προστασίας για καταναλωτές

Τα αποξηραμένα φρούτα όπως, τα βερίκοκα, τα ροδάκινα και οι ξανθές σταφίδες (σουλτανίνες) έχουν συχνά υψηλό επίπεδο θειωδών. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων η υψηλή πρόσληψη θειωδών μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Τα μικρά παιδιά, που έχουν χαμηλό σωματικό βάρος, θα ξεπεράσουν πιο εύκολα την αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη (ADI) από τους ενήλικες. Τα θειώδη που χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά είναι υποχρεωτικό να αναφέρονται στη λίστα συστατικών  γιατί μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις ή δυσανεξία. Επομένως, είναι εύκολο να ελέγξετε εάν ένα τρόφιμο περιέχει θειώδη ή όχι, αρκεί η εταιρεία που τα παρασκευάζει ή τα διακινεί δεν έχει παραλείψει να το αναφέρει…

Γιατί βάζουν θειώδη στα αποξηραμένα φρούτα;

Τα θειώδηθειώδεις ενώσεις, όπως το θειώδες νάτριο και το διοξείδιο του θείου) χρησιμοποιούνται συχνά στα αποξηραμένα φρούτα για τεχνολογικούς και αισθητικούς λόγους:

  1. Για τη διατήρηση του χρώματος
    Τα θειώδη εμποδίζουν την οξείδωση και την “καφέ απόχρωση” που παίρνουν τα φρούτα κατά την αποξήρανση. Για παράδειγμα, τα βερίκοκα χωρίς θειώδη έχουν σκούρο καφέ χρώμα, ενώ αυτά με θειώδη διατηρούν το χαρακτηριστικό πορτοκαλί.
  2. Ως συντηρητικά
    Έχουν αντιμικροβιακή δράση, βοηθώντας στην πρόληψη ανάπτυξης βακτηρίων, μυκήτων και ζυμών κατά την αποθήκευση.
  3. Για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στο ράφι
    Επιτρέπουν στο προϊόν να παραμένει σταθερό και εμπορεύσιμο για μήνες ή και χρόνια, ειδικά σε θερμές ή υγρές συνθήκες.

Νέα ανάκληση σε αποξηραμένα βερύκοκα

Τα αποξηραμένα βερύκοκα που ανακλήθηκαν

Η εταιρεία Turkana Food, με έδρα το Kenilworth του Νιου Τζέρσεϊ, ανακοίνωσε την ανάκληση των αποξηραμένων βερίκοκων Floria, καθώς περιέχουν θειώδεις ενώσεις (sulfites) που δεν αναγράφονται στη συσκευασία. Η κατανάλωση αυτών των ουσιών ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρές ή απειλητικές για τη ζωή αλλεργικές αντιδράσεις σε ευαίσθητα άτομα, ειδικά σε όσους πάσχουν από άσθμα. Η παρουσία των θειωδών εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια δειγματοληπτικού ελέγχου από το Υπουργείο Γεωργίας και Αγορών της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, ο οποίος αποκάλυψε την ύπαρξη των ουσιών χωρίς σχετική επισήμανση στην ετικέτα. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί περιστατικά ασθένειας ή αλλεργικής αντίδρασης.

Εγγραφείτε και εσείς στα FEA 2025 και ελάτε να γράψουμε ΜΑΖΙ μια ιστορία, που αξίζει να ειπωθεί!

Η ανάκληση αφορά 352 συσκευασίες, οι οποίες πωλήθηκαν σε καταστήματα λιανικής σε 19 πολιτείες των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων η Φλόριντα, η Νέα Υόρκη, το Τέξας, η Καλιφόρνια και η Πενσυλβάνια. Το προϊόν πωλείται σε συσκευασία 200 γραμμαρίων, σε χαρτί με επικάλυψη πλαστικής μεμβράνης, με αριθμό παρτίδας 440090478-15-333 και ημερομηνία λήξης: 11/2026. Ο UPC κωδικός είναι 2539560010. Οι καταναλωτές που έχουν αγοράσει το προϊόν και πάσχουν από ευαισθησία στα θειώδη ή άσθμα, καλούνται να μην το καταναλώσουν. Μπορούν να το απορρίψουν με ασφάλεια ή να το επιστρέψουν στο σημείο αγοράς για πλήρη επιστροφή χρημάτων.

Πώς μπορούμε να μειώσουμε τα θειώδη στα αποξηραμένα φρούτα

Η Δανική Υπηρεσία Κτηνιατρικών και Τροφίμων συνιστά, αν θέλετε να αποφύγετε τα θειώδη στα αποξηραμένα φρούτα, να επιλέξετε τα βιολογικά που δεν επιτρέπεται να έχουν πρόσθετα θειώδη.

Αν προσθέτετε τα αποξηραμένα φρούτα σε πολτό ή τα ψήνετε σε κέικ ή ψωμί, αν και η βάση δεδομένων είναι μικρή, όλα δείχνουν ότι η περιεκτικότητα σε θειώδη άλατα στα αποξηραμένα φρούτα μπορεί να μειωθεί αρκετά σημαντικά με θερμική επεξεργασία όπως το βράσιμο και το ψήσιμο, ειδικά με το ψήσιμο. Εάν βράζετε δαμάσκηνα και βερίκοκα, τα θειώδη θα μειωθούν αν αφαιρέσετε και πετάξετε το νερό μαγειρέματος.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Θάνατοι μωρών από βρεφικό γάλα: Ευρήματα μελέτης για την παγκόσμια επιμονή του παθογόνου Cronobacter sakazakii

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ βρίσκουν γενετικές ενδείξεις για την παγκόσμια επιμονή του παθογόνου του βρεφικού γάλακτος

Καλλυντικά: Σοβαρός κίνδυνος από τις απομιμήσεις – Συναγερμός για τοξικές ουσίες, βαρέα μέταλλα και παθογόνα

Εκτός από τον κίνδυνο αλλεργίας, τα προϊόντα κακής ποιότητα» μπορεί να περιέχουν «τοξικές» ουσίες, είτε απαγορευμένες είτε πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια, παθογόνα και βαρέα μέταλλα - Χωρίς φίλτρα προστασίας τα αντηλιακά

Ελλάδα: Η McDonald’s κατήγγειλε τα KFC στο ΣΕΕ και δικαιώθηκε πανηγυρικά

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣΕΕ η διαφήμιση των KFC, περιέχει δήλωση μοναδικότητας και υπεροχής που δεν τεκμηριώνεται, στοχεύει ευθέως στα Nuggets της McDonald's, μπορεί να οδηγήσει σε παραπλάνηση και σε απαξιωτικά συμπεράσματα για τα McDonald’s και να λειτουργήσει δυσφημιστικά για τον ανταγωνισμό
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα