Ανακαλούνται κι άλλα αποξηραμένα φρούτα με αλλεργιογόνες ουσίες όπως τα θειώδη που δεν αναγράφονται στην ετικέτα – Οδηγός προστασίας για καταναλωτές
Τα αποξηραμένα φρούτα όπως, τα βερίκοκα, τα ροδάκινα και οι ξανθές σταφίδες (σουλτανίνες) έχουν συχνά υψηλό επίπεδο θειωδών. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων η υψηλή πρόσληψη θειωδών μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Τα μικρά παιδιά, που έχουν χαμηλό σωματικό βάρος, θα ξεπεράσουν πιο εύκολα την αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη (ADI) από τους ενήλικες. Τα θειώδη που χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά είναι υποχρεωτικό να αναφέρονται στη λίστα συστατικών γιατί μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις ή δυσανεξία. Επομένως, είναι εύκολο να ελέγξετε εάν ένα τρόφιμο περιέχει θειώδη ή όχι, αρκεί η εταιρεία που τα παρασκευάζει ή τα διακινεί δεν έχει παραλείψει να το αναφέρει…
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τσάι σε φακελάκια με τοξική ουσία που προκαλεί καρκίνου του ήπατος – Επείγουσα ανάκληση
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλείται παιδικό καρεκλάκι που πωλείται και στην Ελλάδα μετά από αναφορές γονέων για ατυχήματα και τραυματισμούς
Γιατί βάζουν θειώδη στα αποξηραμένα φρούτα;
Τα θειώδη (ή θειώδεις ενώσεις, όπως το θειώδες νάτριο και το διοξείδιο του θείου) χρησιμοποιούνται συχνά στα αποξηραμένα φρούτα για τεχνολογικούς και αισθητικούς λόγους:
- Για τη διατήρηση του χρώματος
Τα θειώδη εμποδίζουν την οξείδωση και την “καφέ απόχρωση” που παίρνουν τα φρούτα κατά την αποξήρανση. Για παράδειγμα, τα βερίκοκα χωρίς θειώδη έχουν σκούρο καφέ χρώμα, ενώ αυτά με θειώδη διατηρούν το χαρακτηριστικό πορτοκαλί. - Ως συντηρητικά
Έχουν αντιμικροβιακή δράση, βοηθώντας στην πρόληψη ανάπτυξης βακτηρίων, μυκήτων και ζυμών κατά την αποθήκευση. - Για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στο ράφι
Επιτρέπουν στο προϊόν να παραμένει σταθερό και εμπορεύσιμο για μήνες ή και χρόνια, ειδικά σε θερμές ή υγρές συνθήκες.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σαλμονέλα σε 46 τόνους γάλακτος που χρησιμοποιείται μαζικά σε ψωμιά, γλυκά, ροφήματα – Πανικός στη βιομηχανία τροφίμων
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Παγωτό με κολοβακτηρίδια: Επείγουσα ανάκληση και διοικητική έρευνα στις εγκαταστάσεις παραγωγής
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επιδημία σαλμονέλας από μολυσμένο σαλάμι
Νέα ανάκληση σε αποξηραμένα βερύκοκα
Η εταιρεία Turkana Food, με έδρα το Kenilworth του Νιου Τζέρσεϊ, ανακοίνωσε την ανάκληση των αποξηραμένων βερίκοκων Floria, καθώς περιέχουν θειώδεις ενώσεις (sulfites) που δεν αναγράφονται στη συσκευασία. Η κατανάλωση αυτών των ουσιών ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρές ή απειλητικές για τη ζωή αλλεργικές αντιδράσεις σε ευαίσθητα άτομα, ειδικά σε όσους πάσχουν από άσθμα. Η παρουσία των θειωδών εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια δειγματοληπτικού ελέγχου από το Υπουργείο Γεωργίας και Αγορών της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, ο οποίος αποκάλυψε την ύπαρξη των ουσιών χωρίς σχετική επισήμανση στην ετικέτα. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί περιστατικά ασθένειας ή αλλεργικής αντίδρασης.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται στρώματα κρεβατιών λόγω κινδύνου πυρκαγιάς — Προειδοποίηση για σοβαρό τραυματισμό ή θάνατο
Η ανάκληση αφορά 352 συσκευασίες, οι οποίες πωλήθηκαν σε καταστήματα λιανικής σε 19 πολιτείες των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων η Φλόριντα, η Νέα Υόρκη, το Τέξας, η Καλιφόρνια και η Πενσυλβάνια. Το προϊόν πωλείται σε συσκευασία 200 γραμμαρίων, σε χαρτί με επικάλυψη πλαστικής μεμβράνης, με αριθμό παρτίδας 440090478-15-333 και ημερομηνία λήξης: 11/2026. Ο UPC κωδικός είναι 2539560010. Οι καταναλωτές που έχουν αγοράσει το προϊόν και πάσχουν από ευαισθησία στα θειώδη ή άσθμα, καλούνται να μην το καταναλώσουν. Μπορούν να το απορρίψουν με ασφάλεια ή να το επιστρέψουν στο σημείο αγοράς για πλήρη επιστροφή χρημάτων.
Πώς μπορούμε να μειώσουμε τα θειώδη στα αποξηραμένα φρούτα
Η Δανική Υπηρεσία Κτηνιατρικών και Τροφίμων συνιστά, αν θέλετε να αποφύγετε τα θειώδη στα αποξηραμένα φρούτα, να επιλέξετε τα βιολογικά που δεν επιτρέπεται να έχουν πρόσθετα θειώδη.
Αν προσθέτετε τα αποξηραμένα φρούτα σε πολτό ή τα ψήνετε σε κέικ ή ψωμί, αν και η βάση δεδομένων είναι μικρή, όλα δείχνουν ότι η περιεκτικότητα σε θειώδη άλατα στα αποξηραμένα φρούτα μπορεί να μειωθεί αρκετά σημαντικά με θερμική επεξεργασία όπως το βράσιμο και το ψήσιμο, ειδικά με το ψήσιμο. Εάν βράζετε δαμάσκηνα και βερίκοκα, τα θειώδη θα μειωθούν αν αφαιρέσετε και πετάξετε το νερό μαγειρέματος.