Κυριακή, 13 Ιουλίου, 2025
26 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πώς η βιομηχανία τροφίμων “μασκαρεύει” τη ζάχαρη με δεκάδες ονόματα

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΠώς η βιομηχανία τροφίμων "μασκαρεύει" τη ζάχαρη με δεκάδες ονόματα
spot_img

Τι πραγματικά κρύβεται πίσω από τη ζάχαρη στα τρόφιμα

Η ζάχαρη είναι πανταχού παρούσα στη σύγχρονη διατροφή, όμως σπάνια εμφανίζεται με το όνομα της. Πίσω από κάθε προϊόν με «ελαφριά» ή «φυσική» γεύση μπορεί να κρύβεται ένας πολύπλοκος χάρτης γλυκαντικών. Η βιομηχανία τροφίμων χρησιμοποιεί τη ζάχαρη, όχι μόνο ως κοινή σακχαρόζη, αλλά και ως σιρόπι γλυκόζης, μαλτοδεξτρίνη, δεξτρόζη, ή σιρόπι φρουκτόζης-γλυκόζης. Οι διαφορετικές αυτές ονομασίες προκαλούν σύγχυση στους καταναλωτές και καθιστούν δυσδιάκριτη την πραγματική ποσότητα των προστιθέμενων σακχάρων.

Ο Stefan Kabisch, ερευνητής διατροφής στο Charité του Βερολίνου, τονίζει πως η χρήση πολλαπλών γλυκαντικών όχι μόνο μειώνει το κόστος για τις εταιρείες, αλλά «σπάει» και τη ζάχαρη σε επιμέρους όρους, ώστε να μη φαίνεται στην κορυφή της λίστας των συστατικών, εκεί όπου συνήθως εμφανίζεται το συστατικό σε μεγαλύτερη ποσότητα. Με αυτόν τον τρόπο, η εντύπωση που δίνεται είναι λιγότερο ανησυχητική, παρότι η συνολική ποσότητα ζάχαρης παραμένει υψηλή.

Τα πιο διαδεδομένα βιομηχανικά σιρόπια

Τα βιομηχανικά γλυκαντικά βασίζονται κυρίως σε γλυκόζη και φρουκτόζη. Η κοινή επιτραπέζια ζάχαρη (σακχαρόζη) αποτελείται από ίσα μέρη των δύο. Ωστόσο, η φρουκτόζη φαίνεται να ενέχει μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία. Η φρουκτόζη μεταβολίζεται σχεδόν αποκλειστικά στο ήπαρ. Όταν συνδυάζεται με υπερκατανάλωση θερμίδων, μπορεί να οδηγήσει σε λιπώδη διήθηση του ήπατος, με συνέπειες όπως αυξημένα λιπίδια αίματος, διαβήτη τύπου 2, υπέρταση και καρδιομεταβολικά νοσήματα.

Επιπλέον, η φρουκτόζη δεν προκαλεί το αίσθημα του κορεσμού όπως η γλυκόζη, κάτι που ενισχύει την υπερκατανάλωση. Παρότι δεν αυξάνει άμεσα τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης, αυτό δεν την καθιστά πιο «υγιεινή». Ο Kabisch επισημαίνει: «Η έμφαση στις αυξήσεις της γλυκόζης και της ινσουλίνης αποσπά την προσοχή από το εξίσου σοβαρό πρόβλημα της φρουκτόζης.»

Τα πιο διαδεδομένα βιομηχανικά σιρόπια είναι τα εξής:

  • Σιρόπι γλυκόζης: Περιέχει κυρίως γλυκόζη, με ελάχιστη φρουκτόζη (<5%). Παράγεται από άμυλο καλαμποκιού ή σιταριού.
  • Σιρόπι γλυκόζης-φρουκτόζης (GFS): Περιέχει 50–95% γλυκόζη και το υπόλοιπο φρουκτόζη. Χρησιμοποιείται ευρέως σε ποτά και γλυκίσματα.
  • Σιρόπι φρουκτόζης-γλυκόζης (FGS): Μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, καθιστώντας το πιο γλυκό, αλλά και δυνητικά πιο επιβλαβές.
  • HFCS (High-Fructose Corn Syrup): Το «αστέρι» των αμερικανικών αναψυκτικών, με ποικιλίες που φτάνουν έως και 90% φρουκτόζη.

Πόση ζάχαρη είναι «ασφαλής»;

Εγγραφείτε και εσείς στα FEA 2025 και ελάτε να γράψουμε ΜΑΖΙ μια ιστορία, που αξίζει να ειπωθεί!

Από το 2017, η Ευρωπαϊκή Ένωση επέτρεψε την ελεύθερη παραγωγή ισογλυκόζης, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για την εισβολή φθηνών σιροπιών στην ευρωπαϊκή αγορά. Οι περισσότερες μορφές γλυκαντικών που χρησιμοποιεί η βιομηχανία προέρχονται από άμυλο καλαμποκιού, σιταριού ή ρυζιού. Με τη βοήθεια ενζύμων, αυτά τα αμυλώδη υλικά διασπώνται σε μονοσακχαρίτες, κυρίως γλυκόζη και φρουκτόζη.

Άλλες μορφές όπως το ιμβερτοποιημένο σιρόπι ή η μαλτόζη από βύνη είναι επίσης παρόντες σε τρόφιμα όπως ποτά, γλυκά και αρτοσκευάσματα. Ακόμη και πιο «φυσικά» προϊόντα, όπως το μέλι, το σιρόπι αγαύης ή η ζάχαρη από άνθη καρύδας, ενδέχεται να περιέχουν υψηλά ποσοστά φρουκτόζης, πολλές φορές χωρίς να το γνωρίζει ο καταναλωτής. Το σιρόπι αγαύης, για παράδειγμα, περιέχει περίπου 75% φρουκτόζη. Αξιοσημείωτο είναι ότι ορισμένα προϊόντα που εξετάστηκαν σε δοκιμές, όπως μπάρες φρούτων, όχι μόνο κρίθηκαν υπερβολικά πλούσια σε σάκχαρα, αλλά περιείχαν και υπολείμματα τοξινών ή βαρέων μετάλλων. Παρόλα αυτά, η κατανάλωση τέτοιων προϊόντων συχνά θεωρείται υγιεινή λόγω της προέλευσής τους από «φυσικά» συστατικά.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά να περιορίζεται η ημερήσια πρόσληψη ελεύθερων σακχάρων στο 10% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης. Για έναν ενήλικα με κατανάλωση 2.000 θερμίδων την ημέρα, αυτό μεταφράζεται σε περίπου 50 γραμμάρια, δηλαδή δέκα κουταλάκια του γλυκού. Ωστόσο, η πραγματική κατανάλωση συχνά υπερβαίνει αυτά τα όρια, εν μέρει λόγω της «κρυφής» ζάχαρης στα επεξεργασμένα τρόφιμα.

https://www.oekotest.de/essen-trinken/Glukosesirup-Co-Welche-Suessmacher-die-Industrie-statt-Zucker-einsetzt_15527_1.html

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Θάνατοι μωρών από βρεφικό γάλα: Ευρήματα μελέτης για την παγκόσμια επιμονή του παθογόνου Cronobacter sakazakii

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ βρίσκουν γενετικές ενδείξεις για την παγκόσμια επιμονή του παθογόνου του βρεφικού γάλακτος

Καλλυντικά: Σοβαρός κίνδυνος από τις απομιμήσεις – Συναγερμός για τοξικές ουσίες, βαρέα μέταλλα και παθογόνα

Εκτός από τον κίνδυνο αλλεργίας, τα προϊόντα κακής ποιότητα» μπορεί να περιέχουν «τοξικές» ουσίες, είτε απαγορευμένες είτε πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια, παθογόνα και βαρέα μέταλλα - Χωρίς φίλτρα προστασίας τα αντηλιακά

Ελλάδα: Η McDonald’s κατήγγειλε τα KFC στο ΣΕΕ και δικαιώθηκε πανηγυρικά

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣΕΕ η διαφήμιση των KFC, περιέχει δήλωση μοναδικότητας και υπεροχής που δεν τεκμηριώνεται, στοχεύει ευθέως στα Nuggets της McDonald's, μπορεί να οδηγήσει σε παραπλάνηση και σε απαξιωτικά συμπεράσματα για τα McDonald’s και να λειτουργήσει δυσφημιστικά για τον ανταγωνισμό
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα