Το μολυσμένο ψάρι πωλείται σε πάγκο γνωστού σούπερ μάρκετ – Προειδοποίηση για σοβαρές αντιδράσεις που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία
Η ισταμίνη είναι μια τοξική ουσία που μπορεί να σχηματιστεί σε ορισμένα είδη ψαριών, όπως το σκουμπρί, ο τόνος ή οι σαρδέλες, όταν αυτά δεν διατηρούνται σε σωστές συνθήκες ψύξης μετά την αλίευσή τους. Η ουσία αυτή παράγεται από τη δράση βακτηρίων στα αμινοξέα των ψαριών και δεν καταστρέφεται με το μαγείρεμα. Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ισταμίνη μπορεί να προκαλέσει σοβαρή τροφική δηλητηρίαση, που συχνά εκδηλώνεται με αλλεργικού τύπου συμπτώματα όπως κοκκινίλες, πονοκέφαλο, ναυτία, εμετούς και σε ορισμένες περιπτώσεις, αναπνευστική δυσχέρεια. Οι αντιδράσεις εμφανίζονται συνήθως μέσα σε λίγες ώρες και επηρεάζουν κυρίως ευπαθείς ομάδες, όπως αλλεργικά άτομα ή παιδιά.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επικίνδυνο βακτήριο σε σαλάτα “Καρδιά μαρουλιού” – Επείγουσα ανάκληση από 9 μεγάλα σουπερμάρκετ
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ποιο λαχανικό έχει τα περισσότερα φυτοφάρμακα – Ανακοινώθηκε η λίστα “dirty dozen” 2025
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Η μεγάλη μπλόφα του «Νο 1» – Πώς εταιρείες διαφημίζουν τα προϊόντα τους ως «τα καλύτερα» χωρίς πραγματικές αποδείξεις
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η γαλλική πλατφόρμα Rappel Conso προχώρησε σε ανακοίνωση ανάκλησης σκουμπριού χύμα (MAQUEREAU VRAC), το οποίο διακινήθηκε από το κατάστημα Intermarché στο Landres. Το προϊόν, που πωλήθηκε στον παραδοσιακό πάγκο του καταστήματος στις 20 και 21 Μαΐου, προέρχεται από την παρτίδα με αριθμό 351360260 και είχε ως ημερομηνία λήξης την 22α Μαΐου 2025. Να σημειωθεί οτι το σκουμπρί συγκαταλέγεται στα πιο προσιτά ψάρια αλλά είναι εξίσου θρεπτικό με περισσότερα ωμέγα-3 και κολλαγόνο από άλλα πιο δημοφιλή και πιο ακριβά. Όπως και όλα τα ψάρια όμως μπορεί να μολυνθεί από ανεπιθύμητες ουσίες.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυτό είναι το πιο υγιεινό ψάρι σε κονσέρβα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πανικός για πασίγνωστες καραμέλες που περιέχουν καρκινογόνα μηχανέλαια – Και στην Ελλάδα η μάρκα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γνωστό αντισυλληπτικό χάπι συνδέεται με κίνδυνο όγκου στον εγκέφαλο – Νέα Γαλλική μελέτη

Ο λόγος της ανάκλησης ήταν η ανίχνευση ισταμίνης σε επικίνδυνα επίπεδα, που καθιστούν το προϊόν ακατάλληλο προς κατανάλωση. Η ανάκληση είναι προληπτική και δεν συνοδεύτηκε από διοικητική απόφαση, ωστόσο οι καταναλωτές καλούνται να μην καταναλώσουν το προϊόν, να το επιστρέψουν στο κατάστημα και να ζητήσουν επιστροφή χρημάτων. Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων μετά την κατανάλωση, ιδιαίτερα από ευαίσθητα άτομα, συνιστάται άμεση ιατρική συμβουλή. Η διαδικασία ανάκλησης έχει οριστεί να ολοκληρωθεί έως τις 22 Ιουνίου 2025.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανατροπή: Κοινό αντιβιοτικό που χορηγείται δεκαετίες μπορεί να κάνει τα βακτήρια πιο ανθεκτικά αντί να τα σκοτώνει!
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ευρωπαϊκή επιδημία σαλμονέλωσης σε παιδιά από φυστικοβούτυρο – Για πιθανή αύξηση των κρουσμάτων προειδοποιεί το ECDC
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται πάνω από 6,600 κυπελάκια με παγωτό – Το λάθος στη συσκευασία που θέτει σε κίνδυνο καταναλωτές
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γραμμές στα νύχια: Τι αποκαλύπτουν για την υγεία σας και πότε πρέπει να απευθυνθείτε σε γιατρό
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.