Που οφείλεται αυτή η απέχθεια;
Για κάποιους είναι αγαπημένο συστατικό ενώ σε κάποιους άλλους προκαλεί απέχθεια, με το 40% των ανθρώπων να έχουν επιστημονική προδιάθεση να μισούν τη μυρωδιά της. Ο λόγος για την τρούφα η οποία σε κάποιους προκαλεί τόση μεγάλη αηδία και μόνο η μυρωδιά της, που την παρομοιάζουν με χαλασμένο. «Η γεύση θυμίζει ιδρώτα, μυρωδιά σώματος και σήψη. Πέρα από τη γεύση, η μυρωδιά και η εμφάνιση είναι επίσης απίστευτα ενοχλητικές», είπε ο Nick Fulton, στρατηγός πολιτικών μέσων με έδρα την Ουάσιγκτον, DC, στο HuffingtonPost. «Δεν χρειάζεται να μου πείτε ότι προσθέσατε τρούφα σε ένα πιάτο. Θα μυρίσω τη βρώμα από την πόρτα». «Η τρούφα μου μυρίζει σαν βρώμικες κάλτσες γυμναστικής και μυρίζει πάντα», είπε ο δημοσιογράφος Mickey Lyons. «Ποτέ δεν κατάλαβα πώς οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι ένα είδος πολυτελείας».
Ωστόσο, παρόμοια με τον κόλιανδρο, φαίνεται η πραγματική απάντηση στο γιατί ορισμένοι άνθρωποι αντιπαθούν τις τρούφες μπορεί να οφείλεται στη γενετική. Η ανδροστενόνη είναι η ελκυστική χημική ουσία που υπάρχει στις τρούφες που τους δίνει το χαρακτηριστικό γήινο και μοσχομυριστό άρωμα τους. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, περίπου το 25% του πληθυσμού δεν μπορεί να μυρίσει την ανδροστενόνη. Και, ένα άλλο 40% αντιλαμβάνεται ότι η ανδροστενόνη μυρίζει απαίσια, περιγράφοντας συχνά το άρωμα ως «σάπιο ξύλο ή ιδρώτας». Αυτό αφήνει μόνο το 35% περίπου του πληθυσμού να απολαύσει πλήρως τη μυρωδιά που σχετίζεται με την τρούφα. Έτσι, αν έχετε προσπαθήσει επανειλημμένα να κατανοήσετε τη διαφημιστική εκστρατεία γύρω από τις τρούφες, αλλά απλά δεν μπορείτε, ξέρετε ότι είστε πιθανότατα στην πλειοψηφία.
Μέχρι στιγμής, ό,τι γνωρίζουμε για τα αρώματα τρούφας προέρχεται από τη δειγματοληψία του αέρα γύρω από τα μανιτάρια, τον εντοπισμό των μορίων της οσμής που υπάρχουν και την προσπάθεια να συμπεράνουμε πώς κατασκευάστηκαν. Διαφορετικά είδη τρούφας έχουν διαφορετικές ποικιλίες αρωματικών μορίων σε κάθε στάδιο της ζωής τους και ένα πρόσφατο άρθρο ανασκόπησης εξετάζει 35 οσμές τρούφας των οποίων οι μυρωδιές κυμαίνονται από κρεατικές και σκονισμένες έως βουτυρώδεις και κρεμώδεις.
Τα πιο σπάνια αρώματα τρούφας, ωστόσο, είναι πιο πιθανό να συνδέονται με βακτήρια. Μάλιστα, πέρυσι ερευνητές ανέφεραν ότι τα παράγωγα θειοφαινίου, μια ομάδα μορίων που περιέχουν θείο που συμβάλλουν στο άρωμα της λευκής τρούφας, δεν μπορούσαν να παρασκευαστούν από τα ίδια τα μανιτάρια. Αντίθετα, τα μόρια εντοπίστηκαν σε βακτήρια, τα οποία αφομοιώνουν άοσμα μόρια για να τα παράγουν.