Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024
25.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι βρετανοί αναλαμβάνουν δράση κατά της νοθείας στο μέλι

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΟι βρετανοί αναλαμβάνουν δράση κατά της νοθείας στο μέλι
spot_img

10 στα 10 μέλια στη Βρετανία βρέθηκαν μη συμμορφούμενα με τους κανόνες της ΕΕ περί νοθείας.

H νοθεία του μελιού είναι η δεύτερη πιο συχνή διατροφική απάτη, μετά το γάλα ενώ σε πρόσφατη αποκάλυψη των Ευρωπαϊκών αρχών, 10 στις 10 παρτίδες μελιού που εξάγονται από τη Βρετανία είναι μη συμμορφούμενες.

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωση του το Βρετανικό Πανεπιστήμιο του Aston το οποίο συνεργάστηκε με την The Scottish Bee Company, την British Beekeepers Association και το Honey Authenticity Network UK για την καταπολέμηση της νοθείας μελιού με σιρόπια και άλλα συστατικά.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου έλαβαν επιχορήγηση από το Innovate UK, για την ανάπτυξη τεχνολογίας δοκιμών γνησιότητας μελιού. Επειδή οι τρέχουσες τεχνικές, όπως η χρωματογραφία, ο πυρηνικός μαγνητικός συντονισμός και η αισθητηριακή ανάλυση είναι δαπανηρές και χρονοβόρες, οι ερευνητές δημιούργησαν μια τεχνική βασισμένη στο φως που ονομάζεται φασματοσκοπία διέγερσης-εκπομπής φθορισμού (FLE) σε συνδυασμό με μηχανική μάθηση για τη δημιουργία μιας γρήγορης και αξιόπιστης μεθόδου δοκιμής.

Ο Δρ Alex Rozhin, από το τμήμα νανοτεχνολογίας στο Aston Institute of Photonic Technologies (AIPT) δήλωσε: «Το έργο στοχεύει να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, να ανυψώσει την αξία του προϊόντος και να διαφυλάξει τη φήμη του βρετανικού μελιού. Η ομάδα θα χρησιμοποιήσει προηγμένες τεχνικές μηχανικής μάθησης, ειδικά ανάλυση παράλληλων παραγόντων (PARAFAC) και ανάλυση μερικής διάκρισης ελαχίστων τετραγώνων (PLS-DA), για την ανάλυση δειγμάτων μελιού. Αυτές οι τεχνικές προσφέρουν τη δυνατότητα αναγνώρισης των χημικών συστατικών, αξιολόγησης των αναλογιών τους και προσδιορισμού δεικτών ποιότητας μέσα στα δείγματα. Συνδυάζοντας την ταχύτητα, την ακρίβεια και τις οπτικές δυνατότητες της φασματοσκοπίας FLE με αλγόριθμους μηχανικής μάθησης, το έργο στοχεύει να ξεπεράσει τις υπάρχουσες μεθόδους αιχμής για την αξιολόγηση της ποιότητας του μελιού».

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καταγγελίες στο cibum για απάτες σε ελληνικά σούπερ μάρκετ

Παραπλανητικές προσφορές και ψευδείς εκπτώσεις.

Για πρώτη φορά: Ποια πρόσθετα τροφίμων συνδέονται με διαβήτη τύπου 2

Πειραματική μελέτη σε 104.139 ενήλικες στη Γαλλία.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα