Ερευνητές κατάφεραν να τροποποιήσουν τον τρόπο σύνθεσης αιθυλενίου σε πεπόνια.
Η φυτική ορμόνη αιθυλένιο είναι γνωστό ότι προάγει την ωρίμανση των καρπών και παίζει κάποιο ρόλο στη διάρκεια ζωής. Ερευνητές από την Ιαπωνία πραγματοποίησαν επεξεργασία γονιδίων χρησιμοποιώντας το σύστημα CRISPR/Cas9 για να τροποποιήσουν τον τρόπο σύνθεσης αιθυλενίου στο ιαπωνικό πεπόνι ( Cucumis melo var. Reticulatus).
Στη γραμμή χωρίς γονιδιακή επεξεργασία (άγριου τύπου), η παραγωγή αιθυλενίου παρατηρήθηκε στον καρπό 14 ημέρες μετά τη συγκομιδή, όπου ο φλοιός έγινε κίτρινος και η σάρκα μαλάκωσε. Ωστόσο, στο μεταλλαγμένο με γονιδίωμα πεπόνι, η παραγωγή αιθυλενίου μειώθηκε στο 1/10 σε σύγκριση με αυτή στον άγριο τύπο, με το χρώμα του δέρματος να παραμένει πράσινο και το φρούτο να παραμένει σταθερό. Η μετάλλαξη κληρονομήθηκε για τουλάχιστον δύο γενιές. Αυτό δείχνει ότι η εισαγωγή της μετάλλαξης CmACO1 μέσω επεξεργασίας γονιδίων ενίσχυσε τη διάρκεια ζωής των πεπονιών. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δείχνουν ότι η γονιδιακή επεξεργασία μπορεί να συμβάλει στη μείωση της απώλειας τροφίμων και να βελτιώσει την ασφάλεια τους.
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.