Επιστήμονες ανέπτυξαν ρύζι με χαμηλή περιεκτικότητα σε γλουτελίνη χρησιμοποιώντας το σύστημα επεξεργασίας γονιδίων CRISPR-Cas9
Ερευνητές από την Ακαδημία Γεωργικών Επιστημών Jiangsu και το Πανεπιστήμιο Yangzhou στην Κίνα ανέπτυξαν ρύζι χαμηλής γλουτελίνης χρησιμοποιώντας το σύστημα επεξεργασίας γονιδίων CRISPR-Cas9. H γλουτελίνη είναι φυτική πρωτείνη, της ομάδας των προλαμινών και απαντάται στο ρύζι. Τα ευρήματά τους δημοσιεύονται στο Plant Science .
Οι ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο, chronic kidney disease (CKD) και και φαινυλκετονουρία, phenylketonuria (PKU), πρέπει να καταναλώνουν ρύζι με χαμηλή περιεκτικότητα σε γλουτελίνη. Έτσι, ένας από τους στόχους των εκτροφέων ρυζιού είναι να βρουν ποικιλίες ρυζιού υψηλής απόδοσης με χαμηλή γλουτελίνη και νόστιμη γεύση.
Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε το CRISPR-Cas9 για να επεξεργαστεί ταυτόχρονα έως και 7 γονίδια που εμπλέκονται στην παραγωγή γλουτελίνης στο ρύζι. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι δύο από τις εννέα επεξεργασμένες γραμμές είχαν σημαντικά χαμηλότερη περιεκτικότητα σε γλουτελίνη, η οποία είναι ακόμη μειωμένη από την ποικιλία LGC-1 χαμηλής περιεκτικότητας σε γλουτελίνη. Αυτές οι δύο σειρές έχουν επίσης παρόμοια αγρονομικά χαρακτηριστικά και ιδιότητες ιξώδους με τις άγριες, υποδεικνύοντας τις δυνατότητές τους ως νέες ποικιλίες ή μητρικά υλικά για την αναπαραγωγή ρυζιού χαμηλής γλουτελίνης.
Διαβάστε το ερευνητικό άρθρο στο Plant Science .