Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
21.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πρόσθετα: Τι είναι το κόμμι ακακίας (αραβικό κόμμι E 414)

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΠρόσθετα: Τι είναι το κόμμι ακακίας (αραβικό κόμμι E 414)
spot_img

Οι λόγοι που το έχουν κάνει ένα από τα πιο δημοφιλή πρόσθετα στη Βιομηχανία τροφίμων.

Το αραβικό κόμμι, επίσης γνωστό και ως κόμμι ακακίας, είναι ένα δημοφιλές στη βιομηχανία τροφίμων φυσικό πρόσθετο, που αποτελείται από τον σκληρό οπό των διαφόρων ειδών του δέντρου της ακακίας. Αρχικά, το αραβικό κόμμι συλλέχθηκε από την Acacia nilotica το οποίο ονομάζεται “αραβικό δέντρο κόμμι”. Σήμερα, το αραβικό κόμμι συλλέγεται κυρίως από δύο συγγενικά είδη, την Acacia senegal και την Vachellia (Ακακία) seyal. Οι παραγωγοί συλλέγουν το κόμμι από τα άγρια δέντρα για εμπόριο, ως επί το πλείστον στο Σουδάν (80%) και σε ολόκληρη την περιοχή του Σαχέλ, από τη Σενεγάλη έως τη Σομαλία. Η παγκόσμια παραγωγή αραβικού κόμμι ετησίως ανέρχεται σε περίπου 120.000 τόνους, των οποίων η αξία υπολογίζεται στο 1,1 δις. δολάρια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Kerry Group.

Το αραβικό κόμμι είναι ένα πολύπλοκο μείγμα από γλυκοπρωτεΐνες και πολυσακχαρίτες. Χρησιμοποιείται κυρίως στη βιομηχανία τροφίμων ως σταθεροποιητής. Είναι βρώσιμο και έχει αριθμό Ε, E414. Έχει συγκολλητικές ιδιότητες και αποτελεί βρώσιμο συνδετικό υλικό. Παραμένει ένα βασικό συστατικό στα αναψυκτικά (εμποδίζει τον διαχωρισμό των συστατικών) και σε “σκληρά” ζαχαρωτά όπως τσίχλες, καραμέλες, παστίλιες και τις καραμέλες σοκολάτας M&M. Χρησιμοποιείται ως γαλακτωματοποιητής και στην άχνη, σε γαρνιρίσματα και σε άλλα είδη ζαχαροπλαστικής. Ως συνδετικό χρησιμοποιείται επίσης σε φάρμακα και σε καλλυντικά, ως γαλακτωματοποιητής και σταθεροποιητής γεύσεων και ως παράγοντας για την αναστολή ή την αύξηση ενός ιξώδους. Οι οινοπαραγωγοί χρησιμοποιούν το αραβικό κόμμι, ως μέσο για πιο καθαρό κρασί.

Επίσης είναι η βασική πρώτη ύλη των σακχάρων αραβινόζη και ριβόζη, και τα δύο ανακαλύφθηκαν και απομονώθηκαν από αυτό, και το όνομά τους προέρχεται από αυτό. Το αραβικό κόμμι ορίστηκε επίσημα από την 31η Επιτροπή  Κώδικα για τα Πρόσθετα Τροφίμων, που πραγματοποιήθηκε στη Χάγη των Κάτω Χωρών, το 1999.  Πρόσφατα αναγνωρίστηκε επίσημα από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ως διαιτητική ίνα.

Μερικά από τα οφέλη του, περιλαμβάνουν τη μείωση της γλυκόζης στο αίμα και των επιπέδων ινσουλίνης, αφού καταναλωθεί με ένα γεύμα που περιέχει υδατάνθρακα ο οποίος, αυξάνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Σύμφωνα με το webmd το αραβικό κόμμι κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται χορτάτοι, επομένως μπορεί να σταματήσουν να τρώνε νωρίτερα από ό,τι θα έκαναν διαφορετικά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους και μειωμένα επίπεδα χοληστερόλης. Επίσης χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση υψηλής χοληστερόλης, διαβήτη, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ( IBS ) και άλλες παθήσεις, αλλά δεν υπάρχουν καλά επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτές τις χρήσεις. Επίσης σύμφωνα με μελέτη προκαλεί σημαντική μείωση του ΔΜΣ και του ποσοστού σωματικού λίπους σε υγιείς ενήλικες γυναίκες. 

Πρόσφατα κολοσσοί αναψυκτικών όπως η Coca Cola Και η PepsiCo βρέθηκαν αντιμέτωποι με έλλειψη του πρόσθετου λόγω του εμφύλιου πολέμου στο Σουδάν μεταξύ στρατού και παραστρατιωτικών.

 Το αραβικό κόμμι εκτός από πρόσθετο χρησιμοποιείται αυτούσιο και για την καταπολέμηση της κακοσμίας του στόματος, ενώ έχει αναγνωριστεί και ως φυσικό πρεβιοτικό καθώς φτάνει σχεδόν ανέπαφο και απορροφάται από το παχύ έντερο, όπου και ασκεί την πρεβιοτική του δράση.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα