Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ρόδα ή μπλοκ: Τι καθορίζει το σχήμα που θα πάρει ένα τυρί;

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΡόδα ή μπλοκ: Τι καθορίζει το σχήμα που θα πάρει ένα τυρί;
spot_img

Η απορρόφηση του αλατιού, η ωρίμανση, η οικονομία ή και η παράδοση, είναι μερικοί από τους λόγους που υπαγορεύουν το σχήμα που έχει ένα τυρί. Παραδείγματος χάρη, το σχήμα ρόδας εξασφαλίζει ίσους ρυθμούς πρόσληψης αλατιού και παράλληλα τη δράση ωρίμανσης και εμποδίζει το καλούπι να εστιάζει υπερβολικά σε μια περιοχή, όπως θα συνέβαινε αν υπήρχαν τετράγωνες γωνίες με αποτέλεσμα μια υπερβολικά ωριμασμένη άκρη. Οι άκρες σε τετράγωνα τυριά αποτελούν συχνά πηγή προβλημάτων σε πολλά τυριά εάν ο τυροκόμος δεν έχει τις κατάλληλες συνθήκες.

Ένας άλλος λόγος για να δώσει κανείς σε ένα τυρί σχήμα ρόδας, τουλάχιστον ιστορικά, είναι η πίεση. Για παράδειγμα, για το παραδοσιακό τσένταρ που καλύπτεται με φλούδα, η μέθοδος ξηρού αλατίσματος που χρησιμοποιείται στην παραγωγή του χρειάζεται αρκετή πίεση για να συγκρατήσει το τυρόπηγμα μέχρι να μπορέσει να κολλήσει μόνο του.

Τα στρογγυλά καλούπια παρέχουν επιπλέον αντοχή στην πίεση, ενώ τα ορθογώνια τείνουν να χάνουν το σχήμα τους και ακόμη και να σχίζονται στις ραφές με την πάροδο του χρόνου. Επιπλέον, το σχήμα ρόδας – ειδικά στα μεγάλου μεγέθους τυριά – δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον να το κυλήσει προς διευκόλυνσή του.

Εάν κανένα από τα παραπάνω ζητήματα δεν αποτελεί πρόβλημα, τότε η παρασκευή τυριού σε τετράγωνο σχήμα (συχνά από μεγάλα κομμάτια που στη συνέχεια κόβονται σε μικρότερα κομμάτια για χρήση από τον καταναλωτή) είναι συχνά μια σοφή επιλογή, καθώς είναι ευκολότερα και πιο οικονομικά στη στοίβαξη, αποθήκευση και μεταφορά σε μεγάλες αποστάσεις.

Σε πολλές μάρκες χρησιμοποιούνται επίσης και άλλα σχήματα (όπως κύλινδρος και πυραμίδα), συνήθως επειδή το υπαγορεύει η τήρηση της παράδοσης ή για να ανανεωθεί ένα προϊόν με τη βοήθεια του σύγχρονου εξοπλισμού που χρησιμοποιεί ο κλάδος της τυροκομίας.

Το τυρί παράγεται όταν τα βακτήρια μετατρέπουν τη λακτόζη στο γάλα σε γαλακτικό οξύ. Ένα ένζυμο, η πυτιά, χρησιμοποιείται για την πήξη του γάλακτος. Τα υπολείμματα τυροπήγματος επεξεργάζονται για να δημιουργηθούν μάζες καζεΐνης, οι οποίες στη συνέχεια συμπιέζονται σε ένα καλούπι.

Η παλαίωση και η ωρίμανση του τυριού συμβαίνει όταν το τυρί αφήνεται να απορροφήσει αλάτι, καθώς επίσης, μύκητες, όπως το P. camemberti και το P. candidum, που δρουν για να διασπάσουν τις πρωτεΐνες του γάλακτος στο τυρί και να απελευθερώσουν τη γεύση.

Το τυρί σε σχήμα ρόδας παρέχει επίσης μια καλύτερη δομή για να σχηματιστεί η φλούδα, η οποία βοηθά στην προστασία του από έντομα, ανεπιθύμητα βακτήρια και όχι μόνο.

Ιστορικά, οι ευρωπαϊκές αγορές τροφίμων συνήθιζαν να προτιμούν τις ρόδες τυριού επειδή ήταν πολύ πιο εύκολο να κυλήσεις έναν τεράστιο τροχό παρά να προσπαθήσεις να βρεις μεταφορικό μέσο για αυτόν. Στη συνέχεια, οι πελάτες ζητούσαν από τον πωλητή να κόψει τα κομμάτια που ήθελαν.

Ένα εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί λοιπόν το τυρί πωλείται σε μορφή μπλοκ; Το υπαγορεύουν οι ανάγκες της λιανικής πώλησης. Το τυρί μπλοκ μεταφέρεται ευκολότερα, αποθηκεύεται στα ράφια και συνήθως είναι «τραυματίζεται» πιο δύσκολα κατά τη μεταφορά.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο