Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024
21.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Vidre+ : Η τεχνολογία για βελτίωση της ποιότητας και παράταση της διάρκειας ζωής στα βατόμουρα

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνVidre+ : Η τεχνολογία για βελτίωση της ποιότητας και παράταση της διάρκειας ζωής στα βατόμουρα
spot_img

Η πολωνική Fresh Inset παρουσιάζει την τεχνολογία Vidre+, έναν νέο αναστολέα δράσης που αυξάνει την ποιότητα και τη διάρκεια ζωής στα βατόμουρα, μειώνοντας τη σπατάλη τροφίμων.

Η περίοδος συγκομιδής βατόμουρου βρίσκεται εν εξελίξει στο βόρειο ημισφαίριο και πλέον η πολωνική εταιρεία τεχνολογίας τροφίμων, Fresh Inset, την καθιστά ακόμα πιο αποδοτική, με ένα νέο, καινοτόμο εργαλείο για να επεκτείνει την εποχικότητα, αλλά και για να μειώσει τη σπατάλη τροφίμων.

Πρόκειται για την τεχνολογία Vidre+™, ένα κατοχυρωμένο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σύστημα για 1-MCP (μεθυλκυκλοπροπένιο, αναστολέας της δράσης του αιθυλενίου στα φυτικά κύτταρα που συνδέεται με τον υποδοχέα) που αρχίζει να απελευθερώνεται 1-2 ώρες αφού τα βατόμουρα συσκευαστούν και σταδιακά εντός της ίδιας της συσκευασίας σε διάστημα 30 ωρών, μέσω ενός εύχρηστου αυτοκόλλητου, μια διαδικασία που προκαλείται από την υγρασία που βρίσκεται στο συσκευασμένο προϊόν.

Αυτή η τεχνολογία μπορεί πλέον να προστατεύσει το αιθυλένιο, το αέριο και τη φυσική φυτική ορμόνη που παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στην ωρίμανση όσο και στη σήψη των βατόμουρων. 

Χρησιμοποιείται ήδη στην Αργεντινή και αναμένει ρυθμιστική έγκριση σε βασικές αγορές παραγωγής τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της Αμερικής και σύντομα θα ξεκινήσει αυτή η διαδικασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δοκιμές που διεξήχθησαν, έπειτα από αίτημα της Fresh Inset, σε βατόμουρα μετά τη χρήση ενός πατενταρισμένου συστήματος παροχής 1-MCP έδειξαν βραδύτερη ωρίμανση και καλύτερη ποιότητα και σφριγηλότητα για 49 ημέρες. Επιπλέον, τα βατόμουρα που υπόκεινταν σε αυτή την επεξεργασία διατήρησαν και εξαιρετική διατροφική ποιότητα για 35 ημέρες, μιας και μαλάκωσαν κατά 14 μέρες αργότερα σε σχέση με τα μη επεξεργασμένα. Τέλος, μετά από 28 ημέρες σε ψυχρή αποθήκευση, τα επεξεργασμένα βατόμουρα είχαν 83% περισσότερη βιταμίνη C και 33% υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών.

Το κλειδί για την επιτυχία του Vidre+ ως λύσης είναι ο σταδιακός μηχανισμός απελευθέρωσης που επιτρέπει την επεξεργασία των προϊόντων με 1-MCP απευθείας στη συσκευασία, εξαλείφοντας την ανάγκη για 24ωρη εφαρμογή σε σφραγισμένο χώρο αποθήκευσης ή αεροστεγή δοχεία και σύμφωνα με την εταιρεία, η τεχνολογία χρησιμοποιείται εύκολα και προσιτή, ενώ εκτιμάται ότι θα μπορούσε να σώσει έως και 9,46 εκατομμύρια τόνους φρούτων και λαχανικών ετησίως από το να πεταχτούν.

Δεν είναι, όμως, μόνο τα βατόμουρα. Η Fresh Inset πραγματοποίησε επίσης επιτυχημένες δοκιμές σε σμέουρα και γλυκά κεράσια και διαπίστωσε ότι τα επεξεργασμένα σμέουρα διατηρούν την σφριγηλότητά τους για έως και 10 ημέρες και τα επίπεδα βιταμίνης C σε σύγκριση με τα μη επεξεργασμένα φρούτα, ενώ τα κεράσια, χωρίς επεξεργασία άρχισαν να χάνουν την ποιότητα στις 3 ημέρες, αλλά μετά την εφαρμογή του Vidre+, χάλασαν σε 9 ημέρες.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Απάτη τροφίμων: Πως μας πλασάρουν Ιαπωνική τσιπούρα για… φαγκρί! Πως μπορούμε να τα ξεχωρίζουμε

Το πελαγίσιο φαγκρί της μεσογείου Pargus pargus θεωρείται πολύ πιο ποιοτικό ψάρι και πιο ακριβό από την κόκκινη ιαπωνική τσιπούρα και η παραπλάνηση πάει σύννεφο!

Απαγορευμένο φυτοφάρμακο σε ελληνικό ελαιόλαδο: Η απάντηση της GAEA στο cibum

H GAEA λήγει τη συνεργασία με το ελαιοτριβείο - "Κυνήγι" για να εντοπιστεί ο αγρότης/ελαιοπαραγωγός - Μετά τη Δανία και τη Ρουμανία, το ελληνικό ελαιόλαδο GAEA αποσύρεται και από Νορβηγία και Γερμανία.

Ακρυλαμίδιο στο ψωμί: Πως σχηματίζεται η επικίνδυνη ουσία και πως να την αποφύγετε

Το ψωμί περιέχει αισθητά λιγότερο ακρυλαμίδιο από πατάτες και πατατάκια, αλλά λόγω του υψηλού ποσοστού κατανάλωσής του είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συνεισφέρουν στην καθημερινή πρόσληψη της καρκινογόνου ουσίας.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα