Η ισραηλινή εταιρεία Vgarden παράγει φυτικό υποκατάστατο τόνου σε κονσέρβα, για εύκολη αποθήκευση.
H ισραηλινή εταιρεία ανάπτυξης τεχνολογίας τροφίμων και κατασκευαστής εναλλακτικών προϊόντων με βάση τα φυτά, Vgarden, Ltd., μετά από ένα χρόνο πειραμάτων δημιούργησε vegan κονσερβοποιημένο «τόνο» που ισχυρίζεται ότι έχει την ίδια εμφάνιση, υφή και γεύση με τον τόνο, παρόλο που παράγεται από μπιζέλια.
Το ανάλογο τόνου έχει κατασκευαστεί για να ικανοποιεί τους καταναλωτές που κινούνται με γνώμονα τη βιωσιμότητα καθώς όπως λέει η εταιρεία, με αυτό το προϊόν καταπολεμά την υπεραλίευση των ωκεανών.
Ο τόνος σε κονσέρβα είναι μια δημοφιλής πηγή προσιτής πρωτεΐνης που είναι βολική στην αποθήκευση και δεν απαιτεί ψύξη. «Ο κονσερβοποιημένος τόνος έχει μια πολύ ευδιάκριτη νιφάδα, αλλά υγρή και μαστιχωτή υφή, με ισχυρό άρωμα φρεσκάδας από τη θάλασσα», εξηγεί ο Ilan Adut, Διευθύνων Σύμβουλος της Vgarden.
Το ανάλογο τόνου της Vgarden βασίζεται στην πρωτεΐνη μπιζελιού, με συνολική περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη από 11,2% έως 14%, πριν και μετά τη διήθηση. Περιέχει μια μικρή λίστα φυσικών συστατικών, όπως ίνες και ηλιέλαιο. Προερχόμενος εκτός του θαλάσσιου οικοσυστήματος, ο τόνος «χωρίς τόνο» της startup δεν περιέχει κανένα από τα τοξικά μέταλλα, τα μικροπλαστικά και άλλους ωκεανούς ρύπους.
Το προϊόν που κυκλοφορεί ήδη στο λιανικό εμπόριο διατίθεται σε δύο μορφές συσκευασίας – θήκες για αποθήκευση με απλή ψύξη και πραγματικές κονσέρβες για να προσφέρουν την πλήρη αυθεντική εμπειρία τόνου και να κάνουν δυνατή την άνετη αποθήκευση χωρίς ψύξη. Η εταιρεία έχει καταθέσει αίτημα για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.
Η εταιρεία που ιδρύθηκε το 2017 έχει ήδη λανσάρει μια ποικιλία εναλλακτικών κρεάτων και γαλακτοκομικών με την επωνυμία MashuMashu.