Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
18.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Βιομηχανία τροφίμων: Ο καθαρισμός του εξοπλισμού με προϊόντα ελαίου σύμμαχος στον αγώνα κατά της Salmonella

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΒιομηχανία τροφίμων: Ο καθαρισμός του εξοπλισμού με προϊόντα ελαίου σύμμαχος στον αγώνα κατά της Salmonella
spot_img

Νέα έρευνα υποδηλώνει ότι τα σκευάσματα καθαρισμού ελαίων με οργανικά οξέα κατάλληλα για τρόφιμα, μπορούν να θανατώσουν την αποξηραμένη Salmonella σε επιφάνειες από ανοξείδωτο χάλυβα.

Πρόσφατα κρούσματα τροφιμογενούς Salmonella έχουν συσχετιστεί με σοκολάτα και φυστικοβούτυρο. Αν και η σαλμονέλα δεν μπορεί να αναπτυχθεί σε κανένα από αυτά τα τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε νερό, τα κύτταρα επιβιώνουν, καθιστώντας πιο ανθεκτικά στη θερμική επεξεργασία. Νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Applied and Environmental Microbiology υποδηλώνει ότι σκευάσματα καθαρισμού ελαίου με οργανικά οξέα κατάλληλα για τρόφιμα μπορούν να σκοτώσουν την αποξηραμένη Salmonella σε επιφάνειες από ανοξείδωτο χάλυβα.

«Ο καθαρισμός και η απολύμανση των περιβαλλόντων παραγωγής είναι κρίσιμα για την ασφαλή προμήθεια τροφίμων», δήλωσε στο Eurekalert η επικεφαλής συγγραφέας Lynne McLandsborough, Ph.D., καθηγήτρια επιστήμης τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης Amherst. Ωστόσο, ο καθαρισμός με προϊόντα που βασίζονται στο νερό, σπάνια χρησιμοποιείται στην επεξεργασία του φυστικοβούτυρου, επειδή προάγει τη μικροβιακή ανάπτυξη. «Επίσης, όπως μπορεί να σας πει όποιος έχει ψήσει μπισκότα φυστικοβούτυρου, το φυστικοβούτυρο και το νερό δεν αναμειγνύονται και ο καθαρισμός με νερό είναι δύσκολος», δήλωσε η McLandsborough.

Αντ ‘αυτού, οι βιομηχανίες συχνά αφαιρούν το υπολειμματικό φυστικοβούτυρο από τα συστήματα παραγωγής χρησιμοποιώντας θερμαινόμενο λάδι, ακολουθούμενο από ολονύκτια ψύξη και εφαρμογή εύφλεκτων απολυμαντικών με βάση το αλκοόλ.

Στη μελέτη, η McLandsborough και οι συνεργάτες της αποξήραναν Salmonella σε επιφάνειες από ανοξείδωτο χάλυβα, σε ελεγχόμενη σχετική υγρασία. Στη συνέχεια κάλυψαν τα αποξηραμένα βακτήρια με διάφορα έλαια με οργανικά οξέα, μεταβάλλοντας τον τύπο οξέος, τη συγκέντρωση, το χρόνο επαφής και τη θερμοκρασία θεραπείας για να εντοπίσουν τα πιο αποτελεσματικά αντιμικροβιακά σκευάσματα.

Με τη χρήση φυστικέλαιου αναμεμειγμένο με οξικό οξύ σε συγκέντρωση περίπου μισή από το οικιακό ξύδι και εφαρμόζοντας θερμότητα, «η θανάτωση ήταν πολύ μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, υποδεικνύοντας συνεργιστικό αποτέλεσμα», δήλωσε η McLandsborough. «Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι τα οξινισμένα έλαια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως αποτελεσματικό μέσο αποχέτευσης σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας τροφίμων χαμηλής υγρασίας, όπου ο καθαρισμός με βάση το νερό μπορεί να είναι δύσκολος».

«Εξ όσων γνωρίζουμε, η χρήση ελαίων ως φορέας οργανικών οξέων, είναι μια νέα προσέγγιση για την παροχή αντιμικροβιακών ενώσεων κατά των παθογόνων που μεταδίδονται με τα τρόφιμα», δήλωσε ο McLandsborough. Η έρευνα μπορεί έτσι να οδηγήσει σε προσαρμογή συστημάτων με βάση τα έλαια για βιομηχανικό καθαρισμό, για παράδειγμα, μηχανημάτων για την επεξεργασία σοκολάτας και φυστικοβούτυρου.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.

«Θα σε συναντήσω στο Greeks»: Πως η Ελληνική γαστρονομία και τα προϊόντα μας κυριαρχούν στις διεθνείς αγορές

Τα Ελληνικά προϊόντα γίνονται mainstream στον κόσμο κερδίζοντας τους καταναλωτές πολύ πέρα από την Ελληνοαμερικανική αγορά.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα