Δευτέρα, 14 Απριλίου, 2025
16.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ζυμαρικά με μικροφύκη: Αποδοχή από τους καταναλωτές  – Ο ρόλος της ετικέτας

ΑρχικήΝέαΚαινοτομία / ΤάσειςΖυμαρικά με μικροφύκη: Αποδοχή από τους καταναλωτές  - Ο ρόλος της ετικέτας
spot_img

Προθυμία των καταναλωτών να αγοράσουν ζυμαρικά με πρωτεΐνες μικροφυκών – Ποια ετικέτα μπορεί να προωθήσει τις πωλήσεις;

Οι παραγωγοί τροφίμων αναζητούν νέες πηγές πρωτεΐνης, όπως τα μικροφύκη, για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση για τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες. Οι πρωτεΐνες μικροφυκών εισήχθησαν πρόσφατα στην ευρωπαϊκή αγορά τροφίμων. Τα στελέχη Arthrospira, πιο γνωστά με την εμπορική του ονομασία Spirulina, και Chlorella είναι τα πιο καλλιεργούμενα είδη μικροφυκών και επί του παρόντος κυριαρχούν στην αγορά τροφίμων σε αποξηραμένη μορφή.

- Advertisement -

Οι πρωτεΐνες των μικροφυκών έχουν πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις ζωικές και φυτικές πρωτεΐνες που χρησιμοποιούνται σήμερα. Πρώτον, η ποσότητα της γης που απαιτείται για την ανάπτυξη μικροφυκών είναι μικρότερη από τα ζώα και από καλλιέργειες όπως σόγια και μπιζέλια. Επίσης τα μικροφύκη δεν απαιτούν γη για καλλιέργεια, έχουν χαμηλή κατανάλωση γλυκού νερού και μπορούν να αναπτυχθούν σε αλμυρό νερό ή ακόμα και σε λύματα. Όσον αφορά την ποιότητα πρωτεΐνης των μικροφυκών, τόσο η Spirulina όσο και η Chlorella, έχουν τη δυνατότητα να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις απαραίτητων αμινοξέων για τον άνθρωπο, όπως συνιστάται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, επειδή περιέχουν πρωτεΐνες με ισορροπημένο προφίλ αμινοξέων και συνεπώς η ενσωμάτωση τους στα τρόφιμα μπορεί να αυξήσει τη θρεπτική αξία αυτών των τροφίμων.

Όμως οι καταναλωτές είναι πρόθυμοι για πληρώσουν για τρόφιμα που περιέχουν μικροφύκη τα οποία είναι σχετικά άγνωστα; Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Food Quality and Preference εξέτασε την προθυμία για κατανάλωση τροφίμων με μικροφύκη καθώς και το πώς επιδρούν οι ετικέτες βιωσιμότητας στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας.  Στη μελέτη συμμετείχαν 2880 καταναλωτές από Ιταλία, Ολλανδία, Γερμανία, Ουγγαρία και Ισπανία που απάντησαν σε ερωτήσεις για ζυμαρικά με μικροφύκη που στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας είχαν διατροφική ετικέτα Nutriscore, βιολογική ετικέτα και ετικέτα Vegan.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι ερωτηθέντες ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα χρήματα για μια βιολογική ετικέτα, ακολουθούμενη από την ετικέτα Nutri-Score και την ετικέτα vegan σε ζυμαρικά με πρωτεΐνες μικροφύκης. Οι συνέπειες της πολιτικής που προκύπτουν δείχνουν πώς η επισήμανση με το Nutri-Score, τη βιολογική ετικέτα ή την ετικέτα vegan μπορεί να συμβάλει σε μια πιο θρεπτική και βιώσιμη δίαιτα.

Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εκτεθήκαμε διεθνώς: Ελληνικό σκεύος ευθύνεται για δηλητηρίαση Γάλλου από μόλυβδο

Η Γαλλία ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό RASFF για σοβαρό κίνδυνο από ελληνικό σκεύος

Ποια είναι η καλύτερη μαρινάδα για το κρέας σας – Τι αποκαλύπτει η επιστήμη για το μαρινάρισμα του κρέατος με οξέα

Μια σειρά πειραμάτων καταρρίπτει μύθους και επιβεβαιώνει ότι η επιλογή του σωστού οξέος μπορεί να κάνει τη διαφορά στην υφή, τη γεύση και τη ζουμερότητα του κρέατος.

Το φθηνό ψάρι στο “στόχαστρο” Οργανώσεων – Γιατί και ποιοι εξέδωσαν οδηγία να μην το τρώμε – Αντιδρά η ευρωπαϊκή Αλιεία

Η αλιευτική βιομηχανία της ΕΕ καταγγέλλει τη συμβουλή των ΜΚΟ προς τους καταναλωτές να σταματήσουν να αγοράζουν το ψάρι που αλιεύει ο στόλος της ΕΕ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα