ΑρχικήΝέαΘεσσαλονίκη: Ξεκίνησε η διαδικασία των απολυμάνσεων στο λιμάνι για την αποτροπή μετάδοσης...

Θεσσαλονίκη: Ξεκίνησε η διαδικασία των απολυμάνσεων στο λιμάνι για την αποτροπή μετάδοσης του αφθώδη πυρετού στο ζωικό κεφάλαιο

2 λεπτά ανάγνωσης

Υπενθυμίζεται ότι η νόσος δεν επηρεάζει τον άνθρωπο

 Ξεκίνησε η διαδικασία των απολυμάνσεων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης για την αποτροπή μετάδοσης του αφθώδη πυρετού στο ζωικό κεφάλαιο στην ηπειρωτική χώρα. Το πρώτο καράβι από την Λέσβο, όπου επιβεβαιώθηκε εστία της ζωονόσου, έφτασε το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη ενώ από συγκεκριμένο σημείο ψεκάζονται τα φορτηγά με ειδικές μάνικες και από άλλο σημείο περνούν οι οδηγοί από τα πατάκια απολύμανσης.

- Advertisement -

         «Είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα. Ο ιός είναι πολύ μεταδοτικός γι’ αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί» δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Γιουτίκας, ο οποίος επιβλέπει τη διαδικασία μαζί με τον Γενικό Διευθυντή Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνο Τερτιβανίδη.

         Λόγω της διαδικασίας αυτής, δημιουργούνται καθυστερήσεις στην αποβίβαση από το καράβι, οι οποίες αναμένεται να είναι μεγαλύτερες αύριο καθώς καταφθάνει στο λιμάνι πλοίο με επιβατικό κοινό. Από αυτό θα αποβιβαστούν πρώτα οι επιβάτες που θα περάσουν από τα πατάκια απολύμανσης και στη συνέχεια τα οχήματα και τα φορτηγά.

- Advertisement -

         Το σημερινό δρομολόγιο ήταν το πρώτο που έφτασε στη Θεσσαλονίκη μετά την εξακρίβωση εστίας αφθώδη πυρετού στη Λέσβο και την ανακοίνωση των μέτρων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Μέτρα έχουν ληφθεί και στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης όπου τοποθετούνται πατάκια απολύμανσης σε σημεία από τα οποία φτάνουν επιβάτες από τη Λέσβο, την Κύπρο και την Τουρκία όπου υπάρχουν κρούσματα της νόσου στο ζωικό κεφάλαιο.

         Υπενθυμίζεται ότι η νόσος δεν επηρεάζει τον άνθρωπο, ο οποίος όμως μπορεί να μεταδώσει τον ιό, χωρίς ο ίδιος να αρρωσταίνει.

- Advertisement -

ΑΠΕ-ΜΠΕ

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Ποιο ρύζι βρέθηκε συχνότερα με αρσενικό και κάδμιο, σύμφωνα με 1.734 ευρωπαϊκές ειδοποιήσεις σε διάστημα 21 ετών

Μελέτη που ανέλυσε ειδοποιήσεις του ευρωπαϊκού συστήματος RASFF την περίοδο 2002-2023 καταγράφει τα συχνότερα προβλήματα στο ρύζι, από υπολείμματα φυτοφαρμάκων και μυκοτοξίνες έως βαρέα μέταλλα και μη εγκεκριμένους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς

Σωρεία παραβάσεων ασφάλειας τροφίμων σε μεγάλο αρτοποιείο – Η προειδοποιητική επιστολή των Αρχών

Η υπόθεση φωτίζει τις απαιτήσεις που οφείλουν να τηρούν οι επιχειρήσεις παραγωγής αρτοσκευασμάτων

PFAS στο πόσιμο νερό: Η αόρατη πρόκληση για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον – Τι δείχνουν οι μετρήσεις στην Ελλάδα

Σε αποκλειστική συνέντευξη, η Δρ Έρη Μπιζάνη εξηγεί ποια είναι η πραγματική εικόνα σήμερα για τα PFAS στο πόσιμο νερό της Ελλάδας, τι δείχνουν οι διαθέσιμες μετρήσεις και ποιες περιοχές απαιτούν αυξημένη επιτήρηση.