cibum team
Τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά είναι και τα δύο όροι που βρίσκονται στην κορυφή των θεμάτων διατροφής τα τελευταία χρόνια. Ακόμα κι αν ακούγονται παρόμοια, τα δύο παίζουν διαφορετικούς ρόλους στην υγεία σας. Τα προβιοτικά είναι ευεργετικά βακτήρια και τα πρεβιοτικά είναι τροφή για αυτά τα βακτήρια. Πάμε να τα δούμε πιο αναλυτικά.
Τι είναι τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά;
Τόσο τα πρεβιοτικά όσο και τα προβιοτικά είναι σημαντικά για την ανθρώπινη υγεία. Ωστόσο, έχουν διαφορετικούς ρόλους:
Προβιοτικά. Αυτά είναι ζωντανά βακτήρια που βρίσκονται σε ορισμένα τρόφιμα (Lactobacillus spp, Lactococcus spp, Streptococcus thermophilus, κλπ). Μπορούν να προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία.
Πρεβιοτικά. Αυτές οι ουσίες προέρχονται από τύπους υδατανθράκων (κυρίως φυτικές ίνες) που οι άνθρωποι δεν μπορούν να αφομοιώσουν. Τα ευεργετικά βακτήρια στο έντερο τρώνε αυτές τις φυτικές ίνες.
Τα βακτήρια του εντέρου, που συλλογικά αναφέρονται ως χλωρίδα του εντέρου, εκτελούν πολλές σημαντικές λειτουργίες για το ανθρώπινο σώμα. Η κατανάλωση ισορροπημένων ποσοτήτων τόσο προβιοτικών όσο και πρεβιοτικών μπορεί να βοηθήσει στη σωστή ισορροπία αυτών των βακτηριδίων για να διατηρηθεί η χλωρίδα του εντέρου … ανθηρή και υγιή.
Γιατί τα βακτήρια του εντέρου είναι ευεργετικά;
Τα ‘’καλά’’ βακτήρια στο πεπτικό σύστημα προστατεύουν από επιβλαβή βακτήρια και μύκητες.
Μελέτες για τα βακτήρια στο έντερο επιβεβαιώνουν ότι η μεγάλη ποικιλία ‘’καλών’’ βακτηρίων στην χλωρίδα του εντέρου μπορεί να βοηθήσει στις λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος, να βελτιώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, μεταξύ άλλων.
Επιπλέον, έχει βρεθέι πως μερικά από τα βακτήρια του εντέρου σχηματίζουν βιταμίνη Κ και λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας. Τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας είναι η κύρια θρεπτική πηγή των κυττάρων που καλύπτουν το παχύ έντερο. Προωθούν ένα ισχυρό φράγμα του εντέρου που βοηθά στην αποφυγή εισβολής επιβλαβών ουσιών, ιών και βακτηρίων. Αυτό βοηθά στη μείωση των φλεγμονών και μπορεί να συμβάλλει στην να μειώσει του κίνδυνο για καρκίνο στο έντερο.
Ως συμπέρασμα μπορούμε να πούμε ότι τα βακτήρια του εντέρου συμμετέχουν σε μια ποικιλία συνθετων βιολογικών εργασιών, ‘’συνεργαζόμενα’’ με το ανθρώπινο σώμα.
Πώς επηρεάζει η τροφή τη μικροβίωση του εντέρου;
Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην ισορροπία καλών και κακών βακτηρίων του εντέρου. Για παράδειγμα, μια δίαιτα υψηλή σε ζάχαρη και υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά επηρεάζει αρνητικά τα ‘’καλά’’ βακτήρια του εντέρου, πριμοδοτόντας τα μη χρήσιμα. Τα επιβλαβή βακτήρια και η λιγότερο υγιής χλωρίδα του εντέρου έχουν επίσης συσχετιστεί με υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ).
Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι τα αντιβιοτικά μπορούν να προκαλέσουν μόνιμες αλλαγές σε ορισμένους τύπους βακτηρίων του εντέρου, ειδικά όταν λαμβάνονται κατά την παιδική και εφηβική ηλικία. Η εκτεταμένη χρήση αντιβιοτικών επιρεάζει την χλωρίδα του εντέρου και οι ερευνητές μελετούν τον σχετικό αντίκτυπο στην υγεία του ανθρώπου σε βάθος χρόνου.
Ποιες τροφές είναι πρεβιοτικές;
Πολλά τρόφιμα τα περιέχουν φυσικά πρεβιοτικές ιδιότητες. Αυτό συμβαίνει επειδή τα πρεβιοτικά είναι ως επί το πλείστον τύποι φυτικών ινών που βρίσκονται στα λαχανικά, τα φρούτα και τα όσπρια. Οι άνθρωποι δεν είναι σε θέση να αφομοιώσουν αυτούς τους τύπους ινών, αλλά τα ‘’καλά’’ βακτήρια του εντέρου σας μπορούν να τις μεταβολίσουν.
Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε πρεβιοτικές ίνες περιλαμβάνουν:
όσπρια (φασόλια και μπιζέλια)
βρώμη
μπανάνες
μούρα
σπαράγγια
πικραλίδες
σκόρδο
πράσα
κρεμμύδια
Ένα από τα πράγματα που κάνουν τα καλά βακτήρια του εντέρου σας με πρεβιοτικές ίνες είναι να τα μετατρέψουν σε λιπαρό οξύ βραχείας αλυσίδας που ονομάζεται βουτυρικό.
Μελέτες υποδεικνύουν ότι η παραγωγή βουτυρικού στο κόλον δεν μπορεί να διατηρηθεί χωρίς επαρκή πρόσληψη πρεβιοτικών ινών.
Εν κατακλείδι, τα πρεβιοτικά είναι τύποι ινών που οι άνθρωποι δεν μπορούν να αφομοιώσουν, αλλά τα βακτήρια του εντέρου σας μπορούν. Αυτοί οι τύποι φυτικών ινών παρέχουν θρεπτικά συστατικά στα βακτήρια που υποστηρίζουν την σωστή πέψη, την υγεία των εντέρων και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Ποιες τροφές είναι προβιοτικές;
Υπάρχουν επίσης πολλά προβιοτικά τρόφιμα που περιέχουν φυσικά χρήσιμα βακτήρια, όπως το γιαούρτι, το τυρί και το κεφίρ. Ένα υψηλής ποιότητας, απλό γιαούρτι με ζωντανές καλλιέργειες μπορεί να είναι μια εξαιρετική πηγή ευεργετικών βακτηρίων.
Τα ζυμωμένα τρόφιμα είναι μια άλλη εξαιρετική επιλογή, καθώς περιέχουν ευεργετικά βακτήρια. Παραδείγματα τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση είναι τα διάφορα τουρσία λαχανικών, οι πίκλες και οι ελιές. Προσοχή για να εποδελειθεί κανείς από τα ζυμωμένα τρόφιμα για τα προβιοτικά οφέλη τους, δεν θα πρέπει να είναι παστεριωμένα, καθώς αυτή η διαδικασία σκοτώνει τα βακτήρια.
Τέλος ορισμένα τρόφιμα χαρακτηρίζονται συμβιοτικά, επειδή περιέχουν τόσο σειρά από ευεργετικά βακτήρια όσο και μια πρεβιοτική πηγή ινών για τα βακτήρια που τρέφονται. Μερικά παραδείγματα συμβιοτικών τροφών που βρίσκουμε στην ελληνική διατροφή είναι είναι τα λαχανικά τουρσί, οι ελιές και το προζυμένιο ψωμί.