Το επικίνδυνο σάντουιτς αποτελεί χριστουγεννιάτικη παράδοση παράδοση ετών σε αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ.
Δεν είναι πάντα καλό για την υγεία μας αυτό που μας αρέσει. Για αυτό και πολλές φορές αναγκαζόμαστε να εγκαταλείψουμε κάτι που μας αρέσει, επειδή οι επιπτώσεις μπορεί να είναι καταστροφικές.
Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στο Ουισκόνσιν των ΗΠΑ, όπου συνηθίζεται εδώ και καιρό σε ορισμένες οικογένειες να σερβίρουν στις εορταστικές συγκεντρώσεις ένα σάντουιτς με ωμό, άπαχο μοσχαρίσιο κιμά σε ψωμί σίκαλης με κρεμμύδια κομμένα σε φέτες, αλάτι και πιπέρι.
Μπορεί σε κάποιους να αρέσει ή να μην αρέσει αντίστοιχα, αλλά το Υπουργείο Υγείας του Ουισκόνσιν έχει δυσάρεστα νέα για την πρώτη κατηγορία ανθρώπων, καθώς κυκλοφόρησε πρόσφατα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια ετήσια υπενθύμισή ότι αυτό το σάντουιτς ίσως και να μην είναι και τόσο καλή ιδέα.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το αποκαλούμενο από πολλούς “σάντουιτς καννιβάλου” αποτελεί πηγή σαλμονέλας, E. coli 0157:H7, καμπυλοβακτηριδίου και βακτηρίων Listeria, σύμφωνα με τα όσα λέει η ανακοίνωση.
Το ωμό βόειο κρέας, όπως και κάθε ωμό κρέας αποτελούν πόλο έλξης για τον επιπολασμό πολλών βακτηρίων, όπως αυτών που προαναφέρθηκαν. Με τη σειρά τους, αυτά μπορούν να προκαλέσουν τροφιμογενείς ασθένειες, σε πολλές περιπτώσεις θανατηφόρες. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, υπολογίζεται ότι 1.600 άνθρωποι στις ΗΠΑ νοσούν μόνο από βακτήρια Listeria κάθε χρόνο, ενώ περίπου 260 πεθαίνουν.
Αν και αυτό μπορεί να ακούγεται λογικό για τους περισσότερους ανθρώπους με στοιχειώδεις γνώσεις ασφάλειας τροφίμων, αλλά σε πολλούς ανθρώπους από το Ουισκόνσιν και γενικότερα οπαδούς του συγκεκριμένου σάντουιτς η προειδοποίηση από το υπουργείο έφερε αρκετό θυμό, με πολλούς να ισχυρίζονται ότι ουδέποτε έπαθαν τίποτα τρώγοντας το συγκεκριμένο φαγητό. Ας ελπίσουμε μόνο όσοι το φάνε να γλιτώσουν τον κίνδυνο!