Έρευνα αποκαλύπτει ότι οι αγοραστές αγοράζουν έως και 10% περισσότερο όταν παίζει μουσική στο κατάστημα, αλλά μόνο τις καθημερινές.
Όπως έχουμε γράψει σε παλαιότερα δημοσιεύματα και λογικά έχετε διαπιστώσει, η «τέχνη» του να κάνει κανείς τους καταναλωτές να ξοδεύουν είναι αποτέλεσμα πολλών διαφορετικών τεχνικών των σουπερμάρκετ. Η μουσική είναι ένας σημαντικός παράγοντας.
Πλέον, το επιβεβαιώνει και η επιστήμη.
Μια πρόσφατη έρευνα από τη Σχολή Διοίκησης του Πανεπιστημίου του Μπαθ, οι αγοραστές αγοράζουν έως και 10% περισσότερο όταν παίζει μουσική στο κατάστημα, αλλά μόνο κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης εβδομάδας εργασίας.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι αγοραστές τείνουν να είναι ψυχικά κουρασμένοι και εξουθενωμένοι όταν ψωνίζουν μεταξύ Δευτέρας και Πέμπτης, αγοράζοντας 10% περισσότερο όταν παίζει μουσική κατά τη διάρκεια των αγορών τους.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο PhysOrg και αποτελέσματα της οποίας παραθέτει η New York Post , υποστήριξε ότι η ευχάριστη μουσική που παίζει στο κατάστημα ανεβάζει τη διάθεση των αγοραστών, καθιστώντας τη λήψη των αποφάσεών τους για είδη αγορών πιο περιττά και όχι τόσο αναγκαία.
Μέχρι τις Παρασκευές, ωστόσο, η «δύναμη» της μουσικής έχει εξασθενίσει τις παρορμητικές αγορές, αφού οι άνθρωποι είναι γενικά πιο χαρούμενοι και πιο χαλαροί από μόνοι τους, χάρη στο Σαββατοκύριακο.
Μάλιστα, ο Carl-Philip Ahlbom, καθηγητής στη Σχολή Διοίκησης του Πανεπιστημίου του Μπαθ και μέλος των ερευνητών πίσω από την μελέτη, είπε πως η αναπαραγωγή μουσικής όταν οι άνθρωποι κάνουν ψώνια το Σαββατοκύριακο μπορεί ακόμη και να σημαίνει λιγότερα ψώνια, πιθανώς, επειδή προσθέτει περισσότερο άγχος σε ένα ήδη πολυάσχολο περιβάλλον.
Δεν είναι μόνο η μουσική. Μια διεθνής έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Viadrina, το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα, το SKEMA Business School και το Neoma Business School του 2022, αποκάλυψε ότι η κατανάλωση ενός ροφήματος με καφεΐνη (έναντι μη καφεϊνούχου) πριν από τα ψώνια ενισχύει τις παρορμητικές αγορές, όσον αφορά τον υψηλότερο αριθμό προϊόντων που αγοράζονται και υψηλότερες δαπάνες.
Διαβάστε πώς τα σουπερμάρκετ χρησιμοποιούν την ψυχολογία για να επηρεάσουν τις αγορές σας εδώ.