Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου, 2024
12.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι οφέλη έχουν τα ασπράδια αυγών για την υγεία

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΤι οφέλη έχουν τα ασπράδια αυγών για την υγεία
spot_img

Είναι η καθημερινή κατανάλωση τους εντάξει για όλους;

Τα αυγά περιέχουν πολλά ευεργετικά θρεπτικά συστατικά που μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της νόησης, των δεικτών λιπιδίων στο αίμα και της σύστασης του σώματος.

Ωστόσο, τα θρεπτικά συστατικά δεν κατανέμονται ομοιόμορφα μεταξύ των διαφόρων τμημάτων ενός αυγού, όπως ο κρόκος και το ασπράδι. Αυτό σημαίνει ότι η θρεπτική αξία μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το αν τρώτε ολόκληρο το αυγό ή μόνο το ασπράδι.

Σύμφωνα με το Αμερικάνικο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, 35,5 εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ ζουν με χρόνια νεφρική νόσο και το 90% αυτών των ανθρώπων δεν γνωρίζουν καν ότι πάσχουν από αυτήν. Εάν η νεφρική νόσος δεν αντιμετωπιστεί, δεν επηρεάζει μόνο την ικανότητα των νεφρών να απομακρύνουν σωστά τα απόβλητα από το σώμα, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά και την αρτηριακή σας πίεση.

Ένας από τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να αποτρέψετε τη νεφρική νόσο ή να δώσετε στα νεφρά σας μια υγιή ώθηση αν έχουν προβλήματα, είναι η κατανάλωση τροφίμων που κάνουν καλό σε αυτά. Ενώ υπάρχει μια ολόκληρη σειρά από τρόφιμα που είναι εξαιρετικά για την υγεία των νεφρών, ίσως εκπλαγείτε αν μάθετε ότι τα αυγά θα πρέπει να βρίσκονται στη λίστα με τα τρόφιμα που θα πρέπει να καταναλώνετε. Συνιστάται μάλιστα στους ανθρώπους που υποφέρουν από προβλήματα στα νεφρά να κάνουν τα ασπράδια αυγών μέρος της καθημερινής τους διατροφής.

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Renal Care, στην οποία σε ασθενείς με εξωνοσοκομειακή αιμοκάθαρση χορηγήθηκαν ασπράδια αυγών για ένα γεύμα κάθε μέρα αντί για κρέας, οι συμμετέχοντες είχαν βελτίωση του φωσφόρου στο αίμα και μικρή βελτίωση των επιπέδων πρωτεΐνης στο αίμα.

Όπως εξήγησε ο Jen Houchins, PhD, RD, Διευθύντρια Έρευνας Διατροφής στο Κέντρο Διατροφής Αυγών της Αμερικανικής Επιτροπής Αυγών, άλλες μελέτες έδειξαν παρόμοια αποτελέσματα με καθημερινά ασπράδια αυγών ως πρωτεΐνη τους. Παρόλο που η προαναφερθείσα μελέτη απέδειξε ότι τα ασπράδια αυγών είναι ευεργετικά για όσους έχουν νεφρικά προβλήματα, αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι πρέπει να αρχίσουν αμέσως να τρώνε ασπράδια αυγών κάθε μέρα.

Ενώ 50 γραμμάρια ασπράδια αυγών προσφέρουν στον οργανισμό πέντε γραμμάρια πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας με μόνο 25 θερμίδες και είναι χαμηλά σε νάτριο και έχουν λιγότερο από 1 υδατάνθρακα, η κατανάλωση ασπραδιών αυγών μπορεί να συνοδεύεται από παρενέργειες όπως αλλεργίες.

Η παράλειψη του κρόκου θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα βιοτίνης, η οποία είναι απαραίτητη για υγιές δέρμα, μαλλιά και νύχια. Έτσι, σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να πάρετε τη βιοτίνη σας από άλλες πηγές.

Αυτό που είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε είναι ότι, ως επί το πλείστον, τα αυγά είναι πραγματικά καλά για εσάς. «Τα ολόκληρα αυγά, συμπεριλαμβανομένου του κρόκου, είναι μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά επιλογή για να τα εντάξετε σε μια υγιεινή διατροφή για τη νεφρική νόσο», σημειώνει η Dr. Houchins. «Τα αυγά παρέχουν 6% ημερήσια αξία βιταμίνης D και 252 μικρογραμμάρια των καροτενοειδών λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, τα οποία μπορεί να ωφελήσουν τους ασθενείς με νεφρική νόσο».

Έτσι, ενώ η κατανάλωση των κρόκων με τα ασπράδια, δηλαδή ολόκληρου του αυγού, έχει σίγουρα τα οφέλη της, αν έχετε υψηλή χοληστερόλη, θέλετε να τα τρώτε με μέτρο ή, ακόμα καλύτερα, να μιλήσετε με το γιατρό σας για το τι σημαίνει μέτρο για τις δικές σας ανάγκες.

Υπάρχει επίσης το θέμα του φωσφόρου που βρίσκεται στον κρόκο, όπως εξήγησε η Dr. Hochins. Οι υγιείς νεφροί είναι σε θέση να απομακρύνουν τον φώσφορο από το αίμα όταν τα επίπεδα φτάνουν πολύ ψηλά, αλλά οι νεφροί που έχουν επηρεαστεί από ασθένεια δυσκολεύονται να απομακρύνουν την περίσσεια φωσφόρου.

Όταν ο φώσφορος αφήνεται να συσσωρευτεί, μπορεί να εξαντλήσει το ασβέστιο από τα οστά σας, με αποτέλεσμα αυτά να γίνονται αδύναμα και εύθραυστα, σύμφωνα με το Αμερικάνικο Νεφρολογικό Ίδρυμα. Ο φώσφορος που έχει αφεθεί ανεξέλεγκτος μπορεί επίσης να οδηγήσει σε εναπόθεση ασβεστίου σε μέρη όπου δεν θα έπρεπε να βρίσκεται, για παράδειγμα στα μάτια, τους πνεύμονες, την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία.

Αν δεν ληφθεί μέριμνα για την κατάσταση αυτή, αντιμετωπίζετε αυξημένους κινδύνους για καρδιαγγειακά προβλήματα, καθώς και για εγκεφαλικό επεισόδιο, ακόμη και για πιθανό θάνατο.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέα καταγγελία στο Cibum για σάπιο ψωμί μεγάλης ελληνικής αρτοβιομηχανίας – Ο ισχυρισμός της εταιρείας στην καταναλώτρια

Νέο σοκ καταναλωτή από ίδιο προϊόν της εταιρείας Κατσέλης - Η αρτοβιομηχανία υποστήριξε πως η προηγούμενη καταγγελία ήταν ψευδής και πως ο καταναλωτής ζήτησε συγνώμη!

Τούρτες, κέικ και γλυκά με επικίνδυνο για την υγεία φυτοφάρμακο – Αποσύρονται 6 δημοφιλή προϊόντα

Υπεύθυνη η ψεκασμένη φράουλα με ζιζανιοκτόνο που έχει απαγορευτεί από την ΕΕ από πέρσι

Η απάτη του κεφίρ – Έρευνα ξεμπροστιάζει μεγάλες εταιρείες παρασκευής που πουλάνε απλό γάλα ως κεφίρ!

Είναι ζυμωμένο με σπόρους κεφίρ, το κεφίρ που πωλείται στα ράφια των σούπερ μάρκετ;
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο